От средата на 20-ти век глобалната средна температура на повърхността

...
От средата на 20-ти век глобалната средна температура на повърхността
Коментари Харесай

Учени обявиха началото на ерата на кипене, на Земята идва адска жега за 50 000 г.

От средата на 20-ти век световната междинна температура на повърхността се е повишила с към 0,5 градуса по Целзий, само че тази цифра към момента е в естествените граници. За страдание до 2022 година междинната световна температура на Земята се е повишила с половин градус, а последните 9 години са станали най-горещите в цялата история на наблюденията. През 2023 година обстановката единствено се утежни.

Учените означават, че тази година са счупени температурни върхове както на сушата, по този начин и в океана. В резултат на това невероятни горещи талази, рекордни температури и огромни горски пожари удариха света. Освен това учените също допускат, че 2023 година ще бъде най-горещата година в историята с 99% възможност.

Какво е обвързвано с подобен скок на температурата? Изследователите означават, че има няколко фактора. Един от най-големите остава неумолимият растеж на излъчванията на парникови газове, защото изкопаемите горива към момента преобладават, написа Glasnews.bg.

„ По-ясното небе “ стана още един фактор за стоплянето на Земята. Нови правила за унищожаване на остарели електроцентрали и мръсни горива с високо наличие на сяра. В резултат на това индустриалната мъгла стартира да се разсейва и по-голямата част от слънчевата радиация минава през атмосферата и доближава сушата.

Топенето на морския лед се оказа също толкоз значим фактор: изначало ледените покривки започнаха да се свиват в Арктика, а през последните две години внезапно се усили и загубата на лед в Антарктида. В същото време учените са забелязали, че от 2006 година наличието на различен по-мощен парников газ, метан, доста се е нараснало в атмосферата на Земята. Смята се, че това се дължи на увеличение на гниещата растителност в тропическите влажни зони при условия на стопляне.

Всички тези фактори доведоха до постигане на планетата ни до равнища на невероятна климатична топлота, следени за последно преди към 120 000 години. В същото време учените чакат още по-голямо стопляне да пристигна през идващите епохи.

В ново изследване учени от университета в Лестър са се заели да видят по какъв начин това може да се случи в геоложки времеви мащаб. За да създадат това, те погледнали климатичната система на Земята през призмата на антропоцена.

Учените са употребявали компютърни симулации и открили, че този нарушен климатичен модел на нашата планета, който учените към този момент нарекоха „ епоха на шупване “, ще продължи, явно, към 50 000 години, а евентуално и доста повече.

Сега учените упорстват, че постигането и стабилизирането на излъчванията на въглероден двуокис при „ чиста нула “ в действителност е единствено първата стъпка. За да се възвърне климатът на планетата и да се върне към стадий, най-благоприятен за човечеството и просперитета на живота като цяло, е належащо негативно равнище на излъчвания.

Източник: blitz.bg

 

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР