Едва ли за някого ще е изненада фактът, че във

...
Едва ли за някого ще е изненада фактът, че във
Коментари Харесай

Експертите съветват да забравите за вафлите

Едва ли за някого ще е изненада фактът, че във вафлите се съдържа извънредно доста захар, която при температурна обработка взаимодейства с млечните протеини и води до образуването на токсични химикали. Още по-неприятното е, че с изключение на захарта, в някои вафли има и изкуствени подсладители като добавка, което не е целесъобразно в производството.

 

„ Крайният резултат от многото въглехидрати е високата енергийна стойност на продукта. На 100 грама се падат към 500 калории. Енергия има, само че е значимо да се означи, че във вафлите

няма нужните за хората протеини, витамини и минерали. Те са високоенергийна, само че не и пълноценна храна “, е изводът от изследване на „ Активни консуматори ”.

 

Тъй като Е номерата на софтуерните добавки се употребяват с неприятна популярност измежду потребителите, които желаят всичко в храните да е натурално, производителите на вафли употребяват дребна хитринка. Те изписват цялостните имена на софтуерните добавки, а икономисват по-кратките Е номера. Например добре познатият емулгатор лецитин е ЕЗ22, сходният по свойства полиглицерол полирицинолеат е Е476, цветната и нездравословна карамелизирана захар е Е150, Е965 (малтитол) и Е953 (изомалт) са индустриални подсладители, Е160 (бета-каротин) е добре прочут от други храни оцветител, а Е202 е общоприетият консервант, изписван във вафлите като калиев сорбат, предизвестяват от „ Активни консуматори ”.

 

При инспекция се оказва, че другите артикули на един производител имат идентични данни за хранителни и енергийни стойности. Това са дребните таблички, на които е изписано наличието на белтъци, мазнини, въглехидрати и сол. При това тези артикули образно се разграничават, което значи, че производителят вероятно е икономисал разноските за тестване.

 

Случайно откритите пропуски в етикетите са индикация за сериозен проблем в държавния надзор.

Надзор върху осъществяването на условията за етикетиране упражнява Българската организация по сигурност на храните. От години има сигнали за нарушавания и грешки в информацията върху етикетите, само че до момента контролният орган, наподобява, не желае да се занимава с сходни проблеми, сигнализират от „ Активни консуматори ”.

 

Друга тематика е четливостта на етикетите – доста постоянно се употребяват дребните буквички, като те се изписват и върху несъответствуващ пъстър декор, и в допълнение ситуирани върху гънки и ръбове.

 

В последна сметка, специалистите не споделят, че вафли въобще не трябва да се употребяват, само че не трябва да се злоупотребява с количеството. Официална целесъобразна доза няма, само че оптималното е 2 до 4 вафли седмично.

Източник: Уикенд

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР