От Спаси София днес поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова

...
От Спаси София днес поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова
Коментари Харесай

Спаси София иска оставката на Фандъкова

От Спаси София през днешния ден желаеха оставката на кмета Йорданка Фандъкова поради пагубната обстановка с градския превоз. Освен с безучастие във връзка с реформирането на системата на градския превоз за фрапантно понижаване на загубите и увеличение на пасажерите, шефовете на общинските транспортни предприятия подписват неизгодни контракти с неслучайни компании, които ощетяват бюджета на общината с милиони левове всяка година, до момента в който в това време си разделят по 1 млн. лева за заплати годишно.

Градските деятели споделят скандални документи, от които излиза наяве, че 4 млн. лева на мандат отиват единствено за заплати на двадесетте члена на препоръките на шефове на общинските транспортни сдружения с голям брой дублиращи се функционалности. " Оказва се, че до момента в който кметът Фандъкова заплашва софиянци, че ще им спре превоза, тъй като няма пари за заплати на служащите, плащаме извънредно великодушни заплати на големи и ненужни бордове на шефове по време на невиждана рецесия. Ето за какво няма пари за градския превоз -
всичко отива в скандални и опорочени търгове и скъпо трудоустрояване на лоялни партийни фрагменти " - съобщи Андрей Зографски от транспортния екип на " Спаси София ".

Според данните, шефовете в ЦГМ взимат по 374 000 лева на година, а членовете на препоръките на шефовете както следва: на " Столичен електротранспорт " - 230 000 лева годишно, на " Столичен автотранспорт " - 175 000 лева на година, като шефът Слав Монов, сключил редица скандални покупко-продажби, получава 53 000 лева през 2021 година Членовете на съвета на шефовете на " Метрополитен " пък си разделят по 265 000 лева на година.

“Скандални и неприемливи са данните, че Столичен Автотранспорт е сключил контракт с медиатор за доставка на газ на двойно по-високи от пазарните цени. Управляващите от ГЕРБ са сключили договорката с непосредствено договаряне, без търг и с голяма комисионна за компанията - медиатор. Само за март надценката е над 2,5 млн. лева - общински пари, които са отишли в частен джоб поради неприятно ръководство. Цялата отговорност за този гуляй по време на най-дълбоката рецесия е в ръководството на столицата, отпред с госпожа Фандъкова” - безапелационен е общинският консултант Борис Бонев.
`

Това е следващото скандално разобличаване за неприятното ръководство на превоза в София. От Спаси София напомнят и ремонта на общежитието в Дружба за 3 млн. лева на десетократно повишени цени, който бе предоставен от същия шеф на общинско дружество, сключило и контракта за доставка на безценен газ. “Нека си спомним и по какъв начин ръководещите от ГЕРБ, отпред с ръководителя на СОС Георги
Георгиев, желаеха да подарят 3 млн. лева на частния транспортьор МТК поради “случайно” сбъркана формула за пресмятане на разноските. Това е следващото доказателство, че градският превоз в София се източва, вместо да се ръководи отговорно и по тази причина сега той се намира в тази криза” - съобщи Борис Бонев.

В тази връзка, от Спаси София напомнят предлагането си за закриване на ЦГМ и сливането на всички дублиращи се структури в единна компания с което ще бъдат отстранени десетките управителен позиции с високи заплати, секретарки, дублирани отдели, служебни коли. По този метод разноските ще бъдат фрапантно понижени, процесите - усъвършенствани, а новата конструкция ще бъде доста
по-ефективно ръководена.

От Спаси София напомнят, че билетната система, за която ЦГМ заплати колосалните съвсем 100 млн. лева, към момента не е въведена защото ръководещите от ГЕРБ не одобряват нова билетна политика, която да направи пътуванията по-изгодни и комфортни за жителите. “От Спаси София още преди половин година предложихме цялостна и гъвкава тарифна политика - билети за гратис прехвърляне, опазване на цената на годишните карти от 365 лева и обилни удобства за всички млади до 25 години - годишна карта от 200 лева С тези оферти желаеме да създадем градския превоз по-привлекателен както за пътуващите всеки ден, по този начин и за тези, които го употребяват по-рядко. Целта е да притеглим повече пасажери, да увеличим приходите на системата и да понижим тапите и замърсяването.

Но на ръководещите очевидно не им се бърза, за тях приоритет са поръчките, а не удобството на жителите и виновното ръководство на обществените средства.” - счита Андрей Зографски от транспортния екип на Спаси София.

Борис Бонев е безапелационен, че страната би трябвало да отпусне помощ за София единствено против смели промени, явен проект и чувствителни усъвършенствания в градския превоз. “Безобразно е да се търсят 220 милиона от парите на всички български жители, с цел да се финансира безотговорното ръководство на ГЕРБ и Фандъкова в София и корупцията, която са конфигурирали. Без съществени промени, милионите просто ще бъдат налети за големите заплати на раздутите общински предприятия, за скандални търгове като за ремонта на общежитието в Дружба и за съмнителни медиатори за доставка на газ на двойни и тройни цени. Това като жители не би трябвало да го допуснем, освен тъй като става въпрос за нашите пари, само че и тъй като неприятното ръководство на Фандъкова в София не би трябвало да бъде поощрявано да продължава да ограбва София!” - безапелационен е водачът на Спаси София - Борис Бонев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР