От Спаси София днес алармират, че Столичната община е обявила

...
От Спаси София днес алармират, че Столичната община е обявила
Коментари Харесай

Спаси София алармира за нов скандален ремонт за 17 млн. лв.

От " Спаси София " през днешния ден сигнализират, че Столичната община е оповестила нов търг за над 17 млн. лева за ремонт на най-емблематичните пространства на София - площадите към храм-паметника Св. Александър Невски и Народно заседание. По думите им планът на Столичната община ще е козметичен, само че безценен ремонт, като по едно и също време нито резервира достоверния дух на столицата, нито взема решение множеството проблеми на зоната.

Градските деятели показват голям брой пропуски като непокътнатото паркиране към храм-паметника, с което се нарушава градската среда и визията на храма. Не се плануват никакви усъвършенствания и преосмисляне на пл. Народно заседание, който също остава голям и безреден паркинг, без никакви усъвършенствания за пешеходците. „ Недопустимо е да дадем толкоз милиони единствено за пренареждане на настилките без пространството да стане по-достъпно, привлекателно и представително! Даже краткотрайните кашпи към паметника на Цар Освободител остават, а унищожените жълти павета вместо да се пренаредят изцяло ще бъдат единствено „ отчасти репарирани”. „ Ясно е, че ремонтът има единствено една цел - да се усвоят следващите евромилиони, а София да бъде обезобразена след следващия дълъг и фалшив ремонт!” - счита Борис Бонев, самостоятелен общински консултант.

„ Погромът по Графа ще ни се стори като генерална подготовка по отношение на това, което Столичната община има намерение да направи към храм-паметника Св. Александър Невски, на пл. Народно заседание и по улиците „ Оборище” и „ Париж”. Вместо качествена смяна на градската среда, изрично възстановяване на изискванията за пешеходците към сградите-символи на София, както и построяването на красива и представителна среда, присъща за европейските столици, единственото, което ни се предлага, е профанизиране на духа на столицата и преповтаряне на съществуващото нефункционално състояние за 17 млн. лева.” - декларира Борис Бонев от Спаси София.

От организацията питат и за какво Столичната община още веднъж поверява толкоз знаково пространство на същото архитектурното студио, което беше отговорно и за ремонта на ул. „ Граф Игнатиев”. „ Уж кметът Фандъкова неведнъж подлага на критика проектантския екип, само че в този момент му разпорежда още по-голям ремонт на най-знаковото място в столицата!? Очевидно е, че никакви уроци от неуспеха на Графа не са научени и още веднъж ще чуваме оправдания и всевъзможни извинения за предизвестения провал” - установи Андрей Зографски от Спаси София.

Градските деятели упорстват търгът да бъде неотложно преустановен и да не се дават 17 млн. лева просто за пренареждане на плочките в центъра. „ Проектът с нищо не усъвършенства обстановката, не третира съществуващи конфликтни точки, обществените пространства остават паркинги и не дава наличие и функционалност на тази знакова за столицата зона. В резултат макар че ще бъде изхарчена голяма сума пари, тази най-емблематична част на София няма да получи по този начин нужната смяна. Всички настоящи проблеми и недъзи ще бъдат преповторени, а опцията за качествена градска среда ще бъде изгубена за десетки години напред. Затова настояваме кметът госпожа Фандъкова и гл. арх. Здравков да спрат плана и да прекратят практиката София да бъде обезличавана единствено поради усвояването на нови милиони. Убедени сме, че софиянци няма да позволен тази поредна подигравка с града ни и това ще бъде планът, който дефинитивно ще смъкна това корумпирано и некомпетентно ръководство от власт!” - безапелационни са от Спаси София.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР