От Софийската борса отчитат 10-годишен рекорд на поскъпване при хранитеСтоките

...
От Софийската борса отчитат 10-годишен рекорд на поскъпване при хранитеСтоките
Коментари Харесай

Васил Симов: Стоките поскъпват с 30% по-бърз темп от инфлацията

От Софийската борса регистрират 10-годишен връх на повишаване при храните
Стоките нарастват с 30% по-бърз ритъм от инфлацията. Това съобщи по Българска национална телевизия изпълнителният шеф на Софийската стокова борса Васил Симов. Той добави още, че за първи път през годината няма стока, която да не е поскъпнала, което се дължи освен на пандемията, само че и на скока в цените на тока. От Софийската стокова борса регистрират изпреварващ ритъм на повишаване на стоките по отношение на формалната инфлация. Най-голям скок се следи при зърното и горивата.

„ Всички борсови артикули вървят нагоре и то с един ритъм, който е много по-висок от инфлацията. Ако повишаването е в границите на 3-4-5% ще кажем, обикновено, това е инфлация, случва се. Но когато става въпрос за 25-30% на годишна база към този момент е много стряскащо “, добави Симов. По думите му повода за повишаването не е единствено пандемията и рецесиите, които тя поражда.

„ Когато и токът и горивата вървят нагоре, това се отразява по веригата на всички останали артикули и значително за някои борсови артикули и в по-засиленото ползване или по-слабото произвеждане. Когато има по-слабо произвеждане и по-засилено ползване, естествено цените вървят нагоре “, добави Васил Симов.

Той уточни няколко метода за намаляване на шоковото повишаване, които са в пълномощията на властта.

„ За жал те не са чисто пазарни. Те са по-скоро в областта на данъчното облагане, в областта на акцизите, в областта на помощите, на мораториумите също, което е една антипазарна мярка, само че от време на време се постанова “, сподели още Васил Симов. От Софийската борса регистрират 10-годишен връх на повишаване при храните поради цените на зърното и горивата.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР