От Смолян настояват с предложение в областната здравна карта да

...
От Смолян настояват с предложение в областната здравна карта да
Коментари Харесай

Смолян иска отделение по онкология

От Смолян упорстват с предложение в регионалната здравна карта да се разкрие поделение по онкология в регионалната болница. Анализът на Регионалната здравна ревизия сочи тъжната статистика, че смъртността от рак в Смолянско е по-висока, а повода е късното разкриване на заболяването заради усложнен достъп до профилирана онкологична помощ.

На съвещание на комисията за разработване на картата, управлявана от регионалния шеф Недялко Славов, районните институции одобриха единомислещо оферти за преструктуриране и въвеждане на нови действия в здравното обслужване в региона. Сред тях са усъвършенстване броя на леглата в многопрофилните лечебни заведения за интензивно лекуване в региона, развиване на дейностите в болничните заведения за дълготрайна грижа за пациента, кревати за дълготрайно лекуване и палиативни грижи.

Разкриване на поделение по онкология в регионалната многопрофилна болница, развиване на неотложната здравна помощ, денонощна дентална помощ, непрестанен достъп на популацията до лекарствени средства, развиване на телемедицината и на интегрираните медико-социални услуги за възстановяване достъпа на отдалечените обитаеми места до здравна помощ. Също по този начин образуване на санитарна авиация с хеликоптер в Девин, която да обслужва Смолян, Чепеларе и Девин, а при бедствени обстановки - и цялата област.

В показания разбор на положението на опазването на здравето в региона шефът на РЗИ - доктор Мими Кубатева, набеляза потребностите. Според разбора броят на леглата за интензивно и интензивно лекуване в многопрофилните лечебни заведения в област Смолян не се употребява оптимално и не е директно обвързван с повишение качеството на здравните услуги в района.

По-важно е обезпечаване на достъп до здравна помощ на хората от дребните и отдалечените места, усъвършенстване на незабавната, доболничната здравна помощ, дълготрайната грижа към пациентите, продължителното лекуване, уточни доктор Кубатева. В плана за регионалната здравна карта се залага броят на леглата за интензивно и интензивно лекуване да се понижи от 1027 кревати на 979. С 48 кревати по-малко като цяло, на база разбор за използваемостта им през предходната година в четирите здравни заведения в района.

Директорът на РЗОК-Смолян - доктор Кузман Гелов, съобщи, че не би трябвало да има терзания по отношение на лимитирането на дейностите за нашия район, тъй като през миналата година са употребявани при цялостна претовареност не повече от 75-78%.

Областният шеф означи, че при установяване броя на леглата е по-важно постигане на оптимума, който да подсигурява добра приложимост, а с останалите оферти в здравната карта това ще бъде обезщетено с другите ограничения за възстановяване достъпа и качеството на медицинските услуги за района

. „ Предложението е рационално, уравновесено, подсигурява опазване на всички отделения в лечебните заведения и действия. То съблюдава методическите инструкции, като регистрира особеностите на региона и характерните потребности от здравни услуги на популацията ”, разяснява Славов.  

Предлага се да бъдат заложени в здравната карта 76 практики за първична помощ, вместо плануваните 73 по методика, съгласно характерните условия на района. Залага се да се притеглят и лекари в профилираната извънболнична здравна помощ, от каквито има продължителен дефицит - експерти по анестезиология и интензивно лекуване, експерти по здравна онкология, клинична хематология, неврохирургия, инфекциозни заболявания, детска кардиология, детска психиатрия.

Ще се търсят способи да се притеглят спомагателни експерти и по акушерство и гинекология, ревматология, ортопедия и травматология, психиатрия, физикална и рехабилитационна медицина, по вътрешни заболявания, параклинични експерти.

Славов прикани на съвещанието да се предизвикват профилактични акции по обитаемоте места, отбелязвайки, че има нужда и нужда от сходен метод. „ Много ми се желае през 2018 година 4-те лечебни заведения на територията на региона да могат да провеждат най-малко по две профилактични акции за районите, които обслужват.

Ние установяваме огромна нужда от това експертите да отидат на място, при хората, да предизвикат интерес за профилактични прегледи, което доста ще понижи заболеваемостта ”, сподели регионалният шеф.  Той изрази подготвеност за образуване на специфична среща, на която да бъде разискван въпросът обширно и вероятно направен календар за осъществяване на профилактичните акции в региона.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР