От следващата учебна година студентите в Медицинския университет ще бъдат

...
От следващата учебна година студентите в Медицинския университет ще бъдат
Коментари Харесай

Заради спешната помощ по въздух - стартира обучение на студенти по планинска медицина

От идната образователна година студентите в Медицинския университет ще бъдат обучавани в допълнение на планинска медицина. Бъдещите медици ще имат документи, с които ще могат да работят в системата на Спешна помощ с медицински хеликоптери. Две от машините ще са ситуирани покрай ски курортите, разгласи президентът Румен Радев.

Сертификати за работа в HEMS ще получават бъдещите лекари от Медицинския университет.
Това, което ние разкриваме и се надявам от идната образователна година да стане, е непрекъснато подготвени по планинска медицина и незабавна медицина в Медицинския факултет на Медицинския университет. Това значи, че всички студенти, завършващи медицина в университета, ще бъдат сертифицирани да правят тази активност.
доцент Олег Чолаков, шеф на Клиника по хирургия в УМБАЛ „ Лозенец “

Два от хеликоптерите за незабавна помощ по въздуха ще бъдат ситуирани покрай планинските курорти. Целта е България да извърши условията за сигурност като зимна туристическа дестинация, съгласно президента.
България може да се утвърждава като добра, надеждна туристическа дестинация, в случай че има надеждна система която да подсигурява здравето и живота на хората.
Румен Радев, президент на Република България

Системата HEMS ще се употребява при донорски обстановки, тежки пътни произшествия, и случаи в които се постанова профилирана незабавна помощ.

„ Разполагането на хеликоптерите и техните бази, зависи от един доста сериозен разбор къде е огромния травматизъм. От една страна зимно време травматизмът е ясно къде е, Рила, Пирин, главно като максимален травматизъм. Имаме подготвени екипи, с доста огромен опит, както медици, по този начин и планински спасители, тъй че в цялостна подготвеност сме “, увери Емил Нешев – Планинска избавителна работа.

През юни се чакат първите два хеликоптера чартърен, които идват у нас с подготвени екипи. А в края на годината идва първия, за който договорът беше подписан през вчерашния ден. Те ще са общо шест, а последният ще пристигна през 2026 година

„ Дали нови машини или не, това ще преценяват специалистите. Според мен са нужни. Заместващи машини би трябвало да има и то не една, а повече от една. Дали са 6 бази в този проект, който още преди 10 години разчертахме, има 7 бази “, уточни доцент Чолаков.

По стандарт един хеликоптер може да обслужва 10 хил кв км, което значи, че за нуждуте на България са нужни към 11.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР