От седем години в община Ценово има сформиран доброволчески отряд,

...
От седем години в община Ценово има сформиран доброволчески отряд,
Коментари Харесай

Доброволци от русенско село гасят пожари и борят природни бедствия

От седем години в община Ценово има образуван доброволчески отряд, като болшинството са чиновници на общинската администрация . Наред с създателите, в звеното се включват и младежи. Те са подготвени когато и да е на денонощието да откликнат при сигнали за бедствия и сериозни обстановки в обитаемоте места. През 2018 година доброволците овладяват 8 пожара . В четири от тях са се справили сами, а в другите са помогнали пожарникари от Бяла. Неоценима е помощта на личния противопожарен автомобил, с какъвто други селища в Русенска област не разполагат.
Една от дилемите им при наряди е да наблюдават равнището на реките. Често изтеглят закъсали коли в преспите през зимата. След образование в БЧК, те са способни да оказват първа долекарска помощ. С новата си екипировка организират тренировки и вземат участие в образованията и практическите занятия на разнообразни институции и образователни заведения. По експертна оценка формированието е водещо освен в региона, само че и в страната. Показател за това е званието „ Пожарникар на годината “, с което е удостоена Снежинка Монева- началник на отряда. Доброволците са участници и в трансграничен план за битка с естествените бедствия и превъзмогване на последствията от сериозни обстановки с румънските общини Гряка и Хотареле. Това оказва помощ при съгласуване на трансгранични интервенции. Всеки участник в отряда има самостоятелен пакет за оказване на първа помощ. Освен превързочни материали, са закупени шини за обездвижване, затоплящи одеяла и охлаждащи комплекти. Скоро община Ценово ще получи многофункционална високопроходима техника, нужна за унищожаване на снегонавяванията и опясачаването по пътищата. През лятото, с инсталирани съоръжения към машината се почистват крайпътните канавки и банкети.
С решение на Общински съвет-Ценово доброволците получават за напъните си по три кубика дърва за огрев, а на държавно ниво законодателят от 2019 година обезпечава финансиране от 400 лв. за всеки доброволец, взел участие в избавителни интервенции.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР