От рано сутринта тълпа от хора се събраха от гръцко-кипърската

...
От рано сутринта тълпа от хора се събраха от гръцко-кипърската
Коментари Харесай

В емоционална атмосфера два нови гранични пункта бяха отворени в Кипър

От рано сутринта навалица от хора се събраха от гръцко-кипърската страна на границата, до момента в който колите оформяха опашка, с цел да прекосят отсрещната страна и видят изоставените 44-годишни къщи.

Около 11:00 ч сутринта през вчерашния ден, бойците от Националната армия започнаха да отстраняват железопътните барикади на пътя. Около 12:00 часа барът край Дериния се отвори и доста хора посетиха окупирания регион, като изпратиха послания за мир.
 kypros_1000x663  kypros1_1000x798  kypros2_1000x707  kypros3_1000x724
Гражданите минаха през източния граничен пункт Дериния, минавайки около мироопазващите сили на Организация на обединените нации в отцепническата северна кипърска територия, подкрепяна от Турция.

Междувременно пунктът Лефка или Апличи е отворил в северозападната част на източния средиземноморски остров.

Тези дейности бяха приветствани от Елизабет Спехар, която е специфичен представител на Организация на обединените нации и началник на мироопазващите сили на Организация на обединените нации в Кипър.

„Тези контролно-пропускателни пунктове ще играят значима роля в подпомагането на увеличението на контактите сред хората, допринасяйки за построяването на доста нужното доверие сред общностите на острова“, разяснява още тя.

Припомняме, че Кипър е разграничен от повече от четири десетилетия и двете общности живеят изолирани една от друга, макар че кипърските турски управляващи проправиха пътя за свободното придвижване на хора през 2003 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР