От пускането на схемата 60/40 до сега по нея са

...
От пускането на схемата 60/40 до сега по нея са
Коментари Харесай

Бизнесът в София е получил една трета от милиардите по 60/40

От стартирането на схемата " 60/40 " до в този момент по нея са изплатени 1.6 милиарда лева на работодатели, като над една трета от средствата са получили бизнесите в столицата, демонстрират данни на Националния застрахователен институт. 

Така наречената мярка " 60/40 " бе измежду първите, оповестени от страната още при започване на пандемията - през април 2020 година. По нея работодателите имат право да получат като компенсация част от дължимите към чиновниците му трудови хонорари. По-конкретно тази отплата, която работодателите могат да получат, се равнява на 60% от размера на осигурителния доход и осигурителните вноски за сметка на работодателя на служащите и чиновниците, наети по време на изключителното състояние и на които трудовото правно отношение не е прекъснато.

Според разбора на НОИ четирите бранша с максимален дял от изплатените средства са преработваща индустрия (41.6 на сто), хотелиерство и ресторантьорство (14.6 на сто), търговия, ремонт на коли и мотоциклети (10.5 на сто), превоз, депозиране и пощи (9.5 на сто). Именно в тези сектори са съсредоточени близо 82% от всички непокътнати работни места и близо 70 на 100 от работодателите, взели участие най-малко един месец в мярката.

Регионалният взор демонстрира, че към 68% от средствата са съсредоточени в пет области. Това са София-град (36.6 на сто), Стара Загора (12.8 на сто), Пловдив (6.6 на сто), Варна (6.2 на сто) и Бургас (5.5 на сто), които са и областите с най-голяма бройка на популацията и с най-хубави стопански индикатори и положение на пазара на труда.

Най-голям дял от сумата са получили предприятията с 250 и повече обезпечени. Това са работодателите, получили поддръжка за опазване на максимален брой работни места (36,5 на сто). Предприятията с до 9 обезпечени през месеца на присъединяване в мярката съставляват 56,6 на 100 от всички взели участие най-малко един месец в мярката работодатели.

Към момента срокът на деяние на мярката " 60/40 "  е избран до края на 2021 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР