От преодоляването на енергийната криза зависи оцеляването и развитието на

...
От преодоляването на енергийната криза зависи оцеляването и развитието на
Коментари Харесай

Президентът Радев: От преодоляването на енергийната криза зависи оцеляването и развитието на европейската икономика

От превъзмогването на енергийната рецесия зависи оцеляването и развиването на европейската стопанска система, която е застрашена от деиндустриализация и загуба на конкурентоспособност. Това съобщи пред публицисти в Прага президентът Румен Радев. Президентът е в Чешката република, където съставлява страната ни на първата среща на върха във формат „ Европейска политическа общественост “.

Румен Радев бе посрещнат от чешкия министър-председател Петр Фиала в Пражкия палат и взе участие в пленарната сесия, управлявана взаимно от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и министър-председателя на ротационното Чешко председателство. Президентът взе присъединяване и в тематичната кръгла маса на тематика „ Енергетика, климат, икономическа обстановка “. Румен Радев приветства самодейността на френския държавен глава Еманюел Макрон и означи добавената й стойност като платформа за разговор и съдействие, съгласуваност, търсене на общи механизми и решения.

По думите на Румен Радев превъзмогването на енергийната и икономическата рецесия, оправянето с миграционния напън, смекчаването на рисковете, произлизащи от войната на Русия в Украйна, изискват обединени старания освен на страните членки на Европейски Съюз, само че и на всички страни от Стария континент и разширеното европейско пространство.

Държавният глава посочи, че е извънредно значимо страните сътрудници на Европейски Съюз като Норвегия и Азербайджан, които са снабдители на енергийни запаси, да бъдат привлечени интензивно в работата на форума. „ Европейската политическа общественост е чудесна основа да работим по-нататък за нашата енергийна, транспортна и цифрова съгласуваност и България би трябвало още по-добре да се възползва от своето географско състояние като страна, свързваща Азия и Африка с Европа, тъй че да затвърждаваме още повече позициите си в нашия район “, акцентира още президентът Радев.

Нарастващата роля на България като страна преносител на газ след въвеждането в употреба на интерконектора с Гърция, също бе откроена от президента. Румен Радев уточни и че полемиките му през днешния ден с президенти и министър председатели – на Румъния, Унгария, Словакия, на Азербайджан, Гърция и Турция, са били ориентирани към предлагането на газопреносните систематични оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия за превозване на спомагателни количества природен газ от Азербайджан към Европа, без да се чака построяването на нови тръбопроводи.

Относно двустранните си срещи президентът открои диалога си с премиера на Нидерландия Марк Рюте, обвързван с позицията на Нидерландия за присъединението на България към Шенгенското пространство.

Турция е значим сътрудник, комшия, съдружник в региона на енергетиката, както и в битката с миграционния напън, уточни президентът по отношение на диалога си турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган. „ Във време на такава тежка енергийна рецесия е значимо да развиваме своите връзки в енергийната сфера, тъй като към този момент единственият сигурен газ, конкретизиран с явен дълготраен контракт, е газът от Азербайджан, който минава през газопреносна система на Турция “, съобщи Румен Радев и означи значимата роля на Турция и за обезпечаване на слотове за танкери на своите терминали за полутечен газ.

В отговор на въпрос президентът уточни, че по съглашението на страната ни със Съединени американски щати за доставка на 8+8 изтребители за българските военновъздушни сили, България може да има оперативно подготвена ескадрила към 2030 година и до тогава се търсят краткотрайни решения, с цел да не се стига до загуба на отбранителни качества.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР