От ПП-ДБ обаче защитиха промените в основния закон и настояха

...
От ПП-ДБ обаче защитиха промените в основния закон и настояха
Коментари Харесай

Мандатът е върнат, Радев предупреди за конституционна криза, ПП-ДБ поискаха избори 2 в 1

От ПП-ДБ обаче опазиха измененията в главния закон и настояха изборите да бъдат извършени 2 в 1, с цел да се спестят 100 милиона лв..

Срещата пред медиите стартира с малко изказване на Кирил Петков, който упрекна ГЕРБ, че отиваме на избори поради тях, заради отхвърли да поддържат втория мандат и да излъчат министър председател.

" Колегите от ГЕРБ-СДС и във втория мандат не оцениха жеста, отхвърлиха, връчвам досието с ясното схващане, че тя ще бъде върната ", сподели Кирил Петков и отстъпи място на Николай Денков, който разгласи за официално номинирания кандидат-премиер.

" Все отново аз ви връчвам мандата и заповядайте да обявите вашето извънредно решение ", сподели Радев и подаде досието.

" Аз ще върна мандата несбъднат, защото в Народно събрание към този момент нямам поддръжка нито за управническата стратегия, призната дружно с ГЕРБ преди 10 месеца, няма поддръжка и за промените, които бяха в действителност в основата на сформирането на това ръководство. Коалицията ГЕРБ-ДПС в действителност желае избори и това е резултатът от това тяхно предпочитание. Преговорите бяха извършени проформа с ясното схващане, че страната би трябвало да бъде изпратена на избори ", сподели от своя страна министър председателят в оставка Николай Денков.

Президентът пък избра да употребява опцията, че беседва с ПП-ДБ очи в очи, и да сложи още веднъж въпроса за измененията в Конституцията, които разкритикува за следващ път. И даде образец за проблемите, които следват с новите текстове за служебното държавно управление, поради което той сезира и Конституционния съд.

" Тесният кръг от благоприятни условия за длъжностен министър-председател се стесни още повече през днешния ден с оставката на заместник-омбудсмана Елена Чернева - Маркова, а тя беше единствената фигура, която не е и индиректно, и непосредствено близка с никоя политическа партия. Как по този начин внезапно госпожа Чернева реши да си подаде оставката? ", попита президентът и се учуди за какво от ПП-ДБ не са реагирали в Народното събрание.

" И когато това беше оповестено в Народното събрание, аз същински се учудих, че вие останахте безмълвни и не реагирахте, а съгласно мен трябваше да има въпроси. Защо? Как? С какви претекстове? Как по този начин внезапно тъкмо вечра? Имало ли е напън и за какво не инициирахте чуване?, продължи да задава въпроси към Петков президентът.

" Рязко нараства опцията да получите политически кабинет ", предизвести президентът, като уточни, че до обстановката се е стигнало точно поради конституционните промени.

Петков не се съгласи с рецензиите и отбрани измененията в Конституцията. Съпредседателят на Политическа партия обаче сложи своя акцент на терзанието да не би парламентарните и европейските избори да се разминат във времето и да вървим два пъти до урните. Петков помоли изборите да бъдат планувани 2 в 1, с цел да бъдат спестени, по думите му, 100 милиона лв..

" Вече е доста късно ", отвърна Радев. " Аз ще направя всичко допустимо процесът по желание на длъжностен кабинет да не прерастне в конституционна рецесия,  само че вие направихте всичко допустимо пълномощията да бъдат лимитирани също и за времевите параметри за идващите избори ", пое ангажимент президентът. " Разбирам вашето терзание, съчувствам ви, само че вие направихте всичко допустимо този развой да бъде подобен ", акцентира още един път президентът.

ПП-ДБ отидоха за втория мандат на " Дондуков " 2, откакто ГЕРБ прекратиха договарянията заради недоразумение с ПП-ДБ, които, макар отстъпките, траяли да излизат с още претенции, включително да получат и Министерство на вътрешните работи, стана ясно през вчерашния ден, който дефинира това държание за безсрамно. Така Мария Габриел се отхвърли от номинацията за министър председател и Народното събрание разгласи за несполучлив първия мандат с 226 гласа " за " и нито един " срещу ".

От ПП-ДБ приканиха довчерашните сътрудници дружно да споделят втория мандат и от ГЕРБ да излъчат взаимноприемлив претендент за министър председател, само че от партията на Борисов отхвърлиха и разгласи, че няма да поддържа никакви мандати повече до края на процедурата и отиваме на предварителни избори.

Това принуди ПП-ДБ да оповестят публично, че ще вземат досието и незабавно ще я върнат, защото няма по какъв начин да обезпечат поддръжка в Народното събрание за втория мандат. Към момента пет от шестте политически сили в Народно събрание се оповестиха за предварителен парламентарен избор и заявиха, че няма да изпълнят третия мандат, нито ще поддържат втория на ПП-ДБ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР