От ПП-ДБ категорично отричат да става дума за прибързани действия

...
От ПП-ДБ категорично отричат да става дума за прибързани действия
Коментари Харесай

ПП-ДБ с критики към Радев: България е европейска парламентарна, а не президентска република

От ПП-ДБ изрично отхвърлят да става дума за прибързани дейности на Народното събрание за повреждане на концесията на пристанище " Росенец ", оповестяват от.

Риск за националната сигурност съставлява отдаването на стратегически пристанищни обекти на непознати частни компаниизаради интернационалните наказания. Това се споделя в позиция на обединението ПП-ДБ. Тя е призната, малко откакто президентът Румен Радев разгласи, че сезира Конституционния съд за преустановяване на концесията на терминал „ Росенец “, тъй като, съгласно него, решението е преждевременно.

Политиците от ПП-ДБ напомнят на президента, че България е европейска парламентарна, а не президентска република. " Българският интерес е основните пристанища да се оперират от страната, като всеки, който желае да ги употребява, следва да заплаща такса ", се споделя в текста на позицията.

Според ПП-ДБ изказванията на президента Радев, че страната е неспособна да ръководи точно пристанище " Росенец ", граничи с непринуден отвод от суверенитет и уронва доверието в държавните институции.

„ На последващо място, като член на Европейски Съюз, България е длъжна да ползва ограниченията против режима на Путин, които включват възбрана за отдаване под концесия на стратегически национални запаси на лица, открити в Русия. Припомняме, че точно служебното държавно управление, назначено от господин Радев, отхвърли да се съобрази с тези ограничения и без причини, скрито и експресно, остави в действие концесията в интерес на Лукойл макар европейските наказания ”, написа още в позицията на ПП-ДБ.

От обединението изрично отхвърлят да става дума за прибързани дейности на 49-ото Народно събрание. „ Още през януари 2023 година българският парламент, след обширен обществен спор, гласоподава законопроект със период за преустановяване на концесията ”, пишат от ПП-ДБ.

„ Призоваваме президенството, Политическа партия „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия да не прибягват до следващите опити за основаване на публично напрежение посредством разпространение на погрешни изказвания за вероятно повишение на цени и спиране на доставките ”, се споделя в позицията.

„ Именно слагането на пристанище Росенец под държавен надзор би разрешило страната да дефинира такси съгласно пазарната обстановка и да се грижи за ползите на българските жители, без да се нарушава естественото действие на рафинерията ”, гласи позицията на обединението.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР