От ПП-ДБ изтърваха удобния момент да сключат добро коалиционно споразумение.

...
От ПП-ДБ изтърваха удобния момент да сключат добро коалиционно споразумение.
Коментари Харесай

Проф. Даниел Вълчев: От ПП-ДБ изтърваха удобния момент да сключат добро коалиционно споразумение

От ПП-ДБ изтърваха комфортния миг да сключат положително съдружно съглашение. Това съобщи в изявление за БНР деканът на Юридическия факултет в СУ " Св. Климент Охридски " проф. Даниел Вълчев.

Според него от ПП-ДБ са създали неточност с това, че не желаят такова съглашение. По думите му те е трябвало да обяснят на гласоподавателите си за решението, надлежно и да понесат отговорността за това:
" Сега са в доста по-тежко състояние. Опасността за Борисов към този момент понамаля, стъписването поизчезна. Най-лошото е, че в действителност идват най-малко няколко решения, които на мен не ми е ясно по какъв начин ще бъдат преодолени, без да има доста ясно съглашение сред подкрепящите държавното управление политически сили. Първото е с бюджета ".

Мнението на Даниел Вълчев е, че доста мъчно ще се върви напред. За него не е ясно и по какъв начин ще стане ротацията на премиера Денков с Мария Габриел. Това ще би трябвало да бъде ново държавно управление:
" Ако има благосклонност на страните, няма спънка това да бъде направено. Аз се колебая обаче, че това ще бъде направено, най-много заради това, че би трябвало да се мине още веднъж през процедурата с мандатите. Те наясно ли са с чий мандат ще се направи второто държавно управление на Мария Габриел? Те в случай че по този въпрос не са се разбрали, нали разбирате какъв брой огромна яма е това в връзките ".

Както и да го въртим, новото управение е коалиция, акцентира проф. Вълчев. Според него проблемите и последствията идват от това, че ги е позор да го признаят:
" Политическа партия се сътвориха в името на това да отстранен Борисов, ГЕРБ, модела " Борисов ", модела " ГЕРБ ". В момента се усещат неловко от това, че ще би трябвало да кажат " Хора, вие гласувахте за нас, с цел да премахнем Борисов, а на нас ни се постанова да управляваме дружно с него ". Това стеснение е разбираемо. Но това би била честната позиция. Обратното основава средносрочно доста огромни проблеми. Ние можем да го назоваваме както си желаеме, само че това е коалиция. В една коалиция връзките са относително комплицирани. Затова е вярно да има документ, в който да е разказано всичко. Едната страна бяга от такова нещо и по тази причина сме в това състояние ".

Кадрови решения ще би трябвало да има, те ще би трябвало да се схванат, акцентира проф. Вълчев. Той е безапелационен, че с цел да може едно държавно управление да е устойчиво, то би трябвало да има устойчиво болшинство. А с цел да е устойчиво болшинството, участниците в него би трябвало да са се разбрали какво ще вършат във всяка съответна обстановка.
" Възможно ли е ти да бързаш да отстраниш основния прокурор, в случай, че нямаш никаква изясненост какво ще правиш на идващия ден ", даде образец той.

Пред неуместната обстановка сме и е доста допустимо този Висш съдебен съвет да си изкара процедурата и да си избере нов основен прокурор, изрече мнение още Даниел Вълчев в изявление за предаването " Политически НЕкоректно ". Той подсети, че рецензиите към Висш съдебен съвет са от неговото основаване. В него е съсредоточена доста огромна власт, а казусът е в това, че някой може да убеждава болшинството в нещо и на практика той може да въздейства върху финалните решения по всеки юридически спор в България:
" Ако сложиш некачествени хора, които да издават финалните правосъдни актове, оттук насетне страната не върви добре сигурно ".

Според него както и да бъде образуван Съветът, няма по какъв начин да не бъде най-малко отчасти политически. Него не го тормози това, че има политическа квота. Това, което ме тормози, е, че Висш съдебен съвет в себе си концентрира 2 пълномощия - един път да предлага несъмнено предопределение и повторно да го одобри. Ако ги разделим, тогава ще знаем кой носи отговорността, акцентира той. По думите му това може да стане с елементарна смяна в закона, не е нужна смяна в Конституцията.

Относно премисляните промени в Конституцията, проф. Вълчев акцентира, че би трябвало да се каже ясно кой защо се бори. Трябва да се дефинират проблемите в Конституцията. Има въпроси, които обикновено и доброжелателно могат да бъдат разисквани, счита той.
" Когато Радев е от нашите, нямаме проблем със служебните държавни управления, дори драговолно участваме в тях. Когато Радев не е от тях, ние ще му понижим пълномощията. Нали след това ще има президент от вашите? ".

Той е безапелационен, че би трябвало да търсим решения, които не са положителни за нас в този момент, а решения, които са положителни по принцип.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР