От повече от 30 години я преследва един етикет –

...
От повече от 30 години я преследва един етикет –
Коментари Харесай

Шарън Стоун на 65 г.: От статистка до звезда в „Първичен инстинкт“

От повече от 30 години я преследва един етикет – секс знак. Самата Шарън Стоун обаче в никакъв случай не се е възприемала като такава. Зад обществения облик на съдбовна жена се крие персона, минала през душевен контузии, здравословни проблеми и персонални тествания, за които описа едвам неотдавна.

Тя не всеки път е желала да се занимава с кино. Всъщност в учебно заведение е измежду най-обещаващите възпитаници – единствено на 5 години минава във втори клас, а на 15 печели стипендия, с цел да учи в университет. Тя стартира следването си там, само че бързо прекъсва, тъй като взема решение, че желае да стане модел. И взима съдбоносно решение – мести се в Ню Йорк, където открива, че с изключение на красиво лице има и огромен актьорски гений.

Става дума за актрисата Шарън Стоун, която в петък отпразнува собствен 65-и рожден ден. Дори на 65, един етикет не стопира да я преследва – този на секс знак. Самата Стоун обаче неведнъж споделя, че не се възприема по този метод.

„ Имам толкоз доста други действителни достижения, има толкоз доста други смислени неща за разискване “, споделя тя в изявление за Вог. И фактически е по този начин.

Нейната кино кариера стартира непретенциозно – като статистка, само че в продукция на неслучаен режисьор: кино лентата на Уди Алън Stardust Memories. След него младата Стоун би трябвало да се бори, до момента в който получи по-съществена роля. Първоначалният ѝ пробив е през 1990 година с Total Recall, където си партнира с Арнолд Шварценегер.

Истинската ѝ популярност обаче идва единствено две години по-късно с психотрилъра „ Първичен инстинкт “, с който печели първия си Златен глобус и номинация за Оскар.

Именно „ Първичен инстинкт “ обаче е и филмът, който ѝ донася етикета „ секс знак “ – поради сцената, в която героинята на Стоун, облечена в къса пола, за миг разтваря скръстените си крайници. Едва десетилетия по-късно, през 2021 година Стоун разкрива в своята автобиография, че е била подведена от режисьора Пол Верховен за това доколко ще се вижда голотата ѝ – нещо, което той отхвърля.

Еротичният трилър Sliver, който снима по-късно, затвърждава етикета на съдбовна жена, от който актрисата не може да се отърве и до през днешния ден. Въпреки че през 1996 изиграва може би най-комплексната си роля в престъпната драма Casino на Мартин Скорсезе, за която е удостоена с втори Златен глобус и още една номинация за Оскар, и макар че в годините по-късно се снима в редица високо оценени самостоятелни продукции (като Broken Flowers) и телевизионни сериали (като The Practice, за който получава премия Еми).

Именно поради личния ѝ опит тематиката за сексуализирането на дамите в кино промишлеността се трансформира в съществена за Стоун през последните години. В своята автобиография тя описа, че е изгубила делото за попечителството върху най-големия си наследник поради кино лентата „ Първичен инстинкт “ и въпросната си най-известна сцена.

„ Съдията попита детето ми дали знае, че майка му прави секс филми. Това беше принуждение от системата, която реши каква майка съм единствено на база на филмите, които върша “, споделя Стоун.

По думите ѝ вътре в промишлеността също има голям проблем с отношението към дамите. В личната си кариера тя персонално се е сблъсквала с продуценти, които предлагат на актрисите да спят с сътрудниците си артисти, с цел да се получи „ по-добра химия “ сред тях, и режисьори, които са отказвали да я режисират, „ в случай че не им седна в скута “.

„ Повечето филми са написани от мъже, режисирани от мъже, направени от мъже, с мъжки метод на мислене. Изобщо без да се взима поради какви са в действителност дамите, по какъв начин мислим и усещаме “, споделя Стоун пред Вог.

Тя не се тормози да приказва и по друга сензитивна тематика, засягаща отношението към дамите в обществото. Преди няколко години американската актриса, която има три осиновени деца, показа, че е претърпяла 9 спонтанни аборта. В тези обстановки обаче болшинството от дамите не получават нито нужното схващане, нито нужната здравна поддръжка, счита тя.

„ Това не е някакъв малък въпрос, физически или прочувствено. И все пак ни карат да се усещаме като че ли това е нещо, с което би трябвало да се оправим сами и скрито, вярвайки, че сме се провалили ”, написа Стоун в коментар в Инстаграм преди година.

Освен несполучливите опити да има свои биологични деца, през годините Стоун минава и през редица здравословни проблеми. През 2001 претърпява инсулт, няколко години по-късно в гърдите ѝ са открити доброкачествени тумори, а по време на интервенцията хирургът без нейно единодушие взема решение да уголеми бюста ѝ. Казва ѝ чак след интервенцията, а Стоун е шокирана.

Днес актрисата споделя, че е преодоляла контузиите и намерено приказва за тях. Пред Ню Йоркър се дефинира не като „ жертва “, а като „ човек, който е оживял “. Говори и за потребността от смяна в отношението към дамите.

„ Това не е проблем единствено на Холивуд и тъкмо това доста желаех да кажа в книгата си “, показва Стоун.

„ Това нещо стартира от вкъщи. Случва се, тъй като не приказваме за него задоволително мощно. Случва се, тъй като упрекваме за него хората, на които се случва, а не хората, които го вършат. “

Текстът е оповестен в „ Свободна Европа “. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!4ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

,, 12.03.2023, 10:35
12.03.2023, 10:00
12.03.2023, 09:57
12.03.2023, 08:55
Последни публикации-12.03.2023, 11:23-12.03.2023, 10:35-12.03.2023, 10:00Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР