От понеделник всички ученици се връщат в клас след изследване

...
От понеделник всички ученици се връщат в клас след изследване
Коментари Харесай

Има-няма тестове: Двама министри в задочен спор за връщането на децата в училище

От понеделник всички възпитаници се връщат в клас след проучване за COVID-19 един път в седмицата.

Това заяви министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

От просветителното министерство обаче отвърнаха, че няма задоволително обезпечени проби.

Предложението на здравния министър визира всички възпитаници от 1. до 12. клас, а тестванията за всички ще са щадящи.

Изискването за проучване два пъти в седмицата остава за учителите. По думите на Стойчо Кацаров наличните сега проби ще стигнат за една-две седмици.

От просветното ведомство обаче прецизираха, че са нужни още най-малко 150 хиляди теста, с цел да се случи връщането в клас от понеделник.

От Министерството на здравеопазването споделиха за bTV, че довечера са пристигнали към 90 хиляди теста, а преди обед на следващия ден се чака още една доставка.

Според здравния министър присъствното образование за всички е допустимо поради ниската заболеваемост измежду децата, а контрактуваните количества проби ще стигнат най-малко доникъде на януари.

" Това евентуално покачва леко риска, само че е пренебрежимо малко. Вчера организирахме спомагателна поръчка отвън това, което е контрактувано, съгласували сме с Министерството на образованието. Нямаме затруднена връзка с тях, ние също изпитваме усложнения със снабдяването ", сподели доктор Кацаров.

Министърът на образованието обаче насочи рецензия към работата сред двете ведомства.

" За мен е недопустимо, че през последните 10 дни аз се почувствах сам в желанието си да върна децата назад.Това към този момент беше проблем. Грешката, която направих, е, че се предоверих, че има проби. Аз в един миг се почувствах в капан. Заповед - би трябвало да има проби, въпреки това няма проби и от трета страна се споделя: " Защо децата не са в учебно заведение? ". Извинявайте, по какъв начин да са на учебно заведение? ", разяснява просветителният министър акад. Николай Денков.

Междувременно някогашният министър на образованието от ГЕРБ Красимир Вълчев прикани служебното държавно управление да върне всички деца в учебно заведение още от на следващия ден.

" Служебното държавно управление сътвори невиждан безпорядък. Другите страни стартираха с организация още през лятото. Очевидно служебното държавно управление не може да се оправи с доставката на тестванията ", сподели Вълчев.

И до момента в който задочният спор ще стигнат ли проби продължава, от просветителното ведомство обявиха, че за по-следващия понеделник, 13 декември, все още няма никакви налични количества.

В момента всички възпитаници учат присъствено единствено в област Кърджали, където заболеваемостта е под 250 на 100 хиляди.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР