От понеделник община Костинброд започва преговори, които ще бъдат решаващи

...
От понеделник община Костинброд започва преговори, които ще бъдат решаващи
Коментари Харесай

Община Костинброд влиза в преговори, за да има бъдеще

От понеделник община Костинброд стартира договаряния, които ще бъдат решаващи за бъдещето ѝ. На карта е заложено сметосъбирането, осветлението, заплатите на половината чиновници, строителството на детски онкоцентър, дофинансирането на учебни заведения и детски градини.
На изключително съвещание през вчерашния ден локалният парламент с цялостно болшинство даде мандат на кмета Трайко Младенов за договаряния с компанията „ Протико ил “ ЕООД, която преди дни предложи правосъдно съглашение за понижаване на дълга, който общината има към сдружението с шеф Арбен Хавальов.
Искът на компанията е за към 4,3 млн. лева за дължими неустойки по контракт отпреди 10 година за планиране на водопроводи в селата Голяновци, Драговищица и Опицвет.
Проведено е едно правосъдно съвещание, чака се второ, планувано за 26 юни. Според Хавальов откакто завърши процесът, преминавайки през три инстанции, сумата ще нарасне до 4,8 млн. лева
„ Принципал на бюджета на община Костинброд и нейната благосъстоятелност е Общинският съвет. Заради това оптимално бързо внесох съответното предложение и Общински съвет реши да се организира изключителна сесия. На нея през вчерашния ден участваха от безусловно всички показани в Общински съвет политически групи. Дефакто нито една от обединенията не е избягала от отговорност, което им прави чест. С цялостно болшинство получих мандат за договаряния, които ще стартират от понеделник, с една съществена цел. От наша страна ние ще изложим какво е финансовото състояние на общината, от кое място сме тръгнали и до каква степен ще стигнем. Ще разчитаме на несъмнено схващане от страна на консултанта за взимане на компромисно решение “, сподели пред Actualno.com кметът Трайко Младенов.
Хавальов предлага три разновидността за конвенция.
 

 
Първи вид - общината да заплати на „ Протико ил “ сумата от 1 990 000 лева, вместо цялата. Да уточни сметка, по която сдружението да преведе 100 000 лв. на учебно заведение или детска градина. И заплащане на 175 000 лева за направените до момента разноски в исковото производстдво.
Втори вид - сумата за заплащане да е 2 750 000 лева Първата вноска да е 750 000 лв., а остатъкът от 2 млн. лева да се заплаща на 10 равни вноски по 200 000 лв. по два пъти годишно за 5 години.
Трети вид - да се платят разсрочено 2 950 000 лева за 5 години на 10 вноски по 295 000 лева два пъти годишно.
" На вчерашното съвещание изискахме счетоводен разбор от страна на основния счетоводител, която е и шеф на финансово-счетоводния отдел, за идващите 4 година, тъй като предлагането на господин Хавальов е обвързвано безусловно с целия приближаващ мандат. Мое персонално мнение е, че в случай че в първото дело консултантът е търсил правдивост - предоставяне на избрана сума, която му се поставя по отношение на направена активност на общината, то в този момент, с неустойката, по-скоро се търси углавен резултат по отношение на една община, която не е в положително финансово положение ", разяснява градоначалникът.
Той напомня, че общината е платила сумата по влязлото в действие правосъдно решение – над 700 000 лева, от които към 424 хиляди лева незаплатено заплащане по контракта, 44 000 лева разходи и 200 000 лева непълен иск от мораторна наказателна клауза в размер на 4,5 млн. лева
Неустойката за забавяне на заплащането, закрепена в контракта от кмета Красимир Кунчев, е 1% на ден, в тази ситуация 4239,67 лв. дневно. 
" От разбора излиза, че плащайки сумите на консултанта, които той желае, ще би трябвало внезапно да свалим разноските за сметосъбиране и улично осветяване, за дофинансиране на учебни заведения и детски градини, за дофинансиране на възнагражденията на чиновниците, които се обезпечават от локални доходи. Дефакто общината ще изпадне в положение на безтегловност. Ще се стигне до повишаване на публичното напрежение. Но още по-важно е, че до края на есента ние имаме ангажимент към детския център за онкохематологични болести и би трябвало да преведем 440 000 лв. ", изясни Младенов.
По думите му влизайки в договаряния с консултанта, при които се предлага да изплатим непосредствено 2 млн. лева, онкоцентърът няма да може да се построи. " Затова желая в диалог с господин Хавальов в наличие на юристите ни, да изложа действителното положение на общината. Това, което разбирам и от моите адвокати, и от диалозите с него на първа среща, той е образован и образован човек, с който може да се седне на една маса и да се приказва, а какъв ще е резултатът - зависи от доста още фактори. Парите, които се желаят от нас, са прекомерно доста за дребна община като нашата, изключително след разтърсванията от първото дело и заплащанията по него, а и с уговорката ни към центъра за деца с онкохематологични болести. Трябва да преведем тази година 700 000, а сме превели 300 000 лева ", посочи кметът.
Попитан на какво разчита той отговори, че разчита на здравомислие и човешко отношение.
" Разчитам и на обстоятелството, че българският съд е самостоятелен и неутрален и ще отреди заслужено. Между морала и правото въпреки всичко има избрана граница. Има морално-правни правила, които всеки съгласно мен би трябвало да съблюдава ", добави Младенов.
Каза, че му е забавно, в случай че кметът Кунчев, който е сключил контракта с " Протико ил ", бе траял мандата си, по какъв начин той би разплатил консултантските разноски, в случай че Държавна фирма " Земеделие " е определил нула лв. заплащане.
Откъде той щеше да извади сумата от 1,2 млн. лева и по какъв начин щеше да редуцира сумата до 400 000 лв.. Вторият ми въпрос е за неустойката в контракта - 1% от сумата дневно без горен предел, по какъв начин общината щеше да си я потърси, в случай че компанията беше неизправна!? Тук няма пропорция. Много по-лесно е за консултанта да каже: " Аз съм приключил работа, а вие не сте ми платили ". Както многоуважаваният съд и консултантът споделят, че тази уговорка е еднообразно мощна и за двете страни, ние по какъв начин щяхме да си потърсим отговорността от него!? При състояние, че ние сме община, без значение кметът с какви възгледи е политически и религиозни, той кмет на един жив организъм. Но това е община, въпреки с проблеми. А от отсрещната страна е компания, която през днешния ден я има, на следващия ден може да я няма. Как ние бихме могли да желаяме и получим от нея неустойки? Дефакто със залагането на тази уговорка, едната страна още тогава е ощетена “, счита Трайко Младенов.

Той изясни, че по този контракт общината към този момент не може да аплайваме пред ДФЗ, не се отварят и нови ограничения за водопроводи. По думите му през предходния мандат общината не е могла да кандидатства нито пред ДФЗ, нито пред ПУДООС или други стратегии, тъй като съответните села са с по-малко население.
" А и сега с тях не може да се кандидатства. Все още ВиК-асоциацията ни е в разтърсвания, тъй като тя би трябвало да кандидатства с ВиК-проекти за София област. Регионални прединвестиционни изследвания дори към момента не са предоставени, с цел да може да се кандидатства пред ОПОС за водопроводи ", уточни той.
Младенов изясни, че за към 70 000 лева в този мандат е бил направен нов план за тръбопровод, който обгръща селата Драговищица и Голяновци, включително с довеждащия тръбопровод посред им. Изчислено е, че СМР за построяването му са на стойност 2,5 млн.  лева
" А планът на господин Хаваьов е за 70-80% от водопровода на Драговищица за 5 млн. лева С доста по-малка сума е изработен доста по-голям план ", разяснява кметът. 
" Сега ще вляза в договаряния с цялостния риск и отговорност за следствията. Ще дава цялостна информация за действителното финансово положение на общината и ще помоля компанията против нас да вземе по-обективно и морално отношение. Това го желая главно поради едно нещо. Спекулациите в общественото пространство на Костинброд бяха, че кметът има феодални, едностранни властови решения за толкоз значими решения като това за " Протико ил ". В същото време бях упрекнат от жители, че не влизам в договаряния с въпросната компания. Но наблягам, договарянията няма да свършат с потупване по рамото. Виждате, че компанията желае не 4,5 млн., само че половината от 4,5 млн. лева И второ, незабавно откакто съм получил предлагането, съм изискал мандат от всички общински съветника. Той ми е даден от всички присъстващи 14 общински съветника ", добави Младенов.
" Благодаря на Actualno.com за извънредно професионалното отразяване на моето мнение, на мнението на господин Арбен Хавальов, тъй като ние не сме тръгнали да се наскърбяваме. Но с метода, по който представихте двете страни - с безусловно обективно отразяване на казуса, хората към този момент сами ще си създадат заключения. Това не е замяна на удари, а замяна на отзиви и аз ви благодаря за коректността и професионализма ", акцентира кметът на Костинброд.

Припомняме, че активността по плана е изпълнена и призната от възложителя напълно и в период, само че не е била платена когато е трябвало, а договорът е за 1 955 830 лева В резултат от подадените планове Държавна фирма " Земеделие " подписва контракт за един от тях – за Драговищица, за безплатна финансова помощ от 5,1 млн. лева  
След първото заплащане изпълнителят изпраща покана да му бъдат платени 70% от утвърдените разноски: по утвърждения план за село Драговищица – 423 967 лева с Данък добавена стойност, и общо 996 749 лева за останалите. Наследникът на Кунчев - Милен Димитров, не заплаща нищо с претекст, че Държавна фирма " Земеделие " е отказал да признае разноските за консултанта поради погрешно извършена процедура и подозрение за нагласена тръжна документи. На това съображение през октомври месец 2014 година договорът за финансиране с ДФЗ е преустановен.
Миналата година след запор от " Протико ил " община Костинброд заплаща сумата, за която сдружението печели дело. Общината е наказана да заплати 423 967 лева незаплатено заплащане по контракта, 44 246 лева разходи. Освен това обаче има и 200 000 лв., които съставляват отчасти предявена рекламация за мораторна наказателна клауза в размер на 4 527 967 лева
Последната сума, без платените към този момент 200 000 лв., е предмет на сегашен правосъден развой, който е към този момент стартиран и първото съвещание е минало, следва второ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР