От понеделник, 12 април, учениците ще се върнат в класните

...
От понеделник, 12 април, учениците ще се върнат в класните
Коментари Харесай

Учениците от 6 и 11 клас ще са в училище чак на 17 май

От понеделник, 12 април, учениците ще се върнат в класните стаи, спазвайки режима на ротация от преди 22 март, преди цялостното прекратяване на занятията. Това стана ясно от постоянния брифинг на Националния действен щаб през днешния ден. 

Частичното възобновяване на присъствения образователен развой планува всички възпитаници от началния курс да се върнат в клас, плюс три от осемте класа от 5 до 12 клас. Така до 40% от учениците ще могат още веднъж да учат присъствено. В учебните заведения, където има единствено по една паралелка, ротация няма да има. 

" Ще стартираме със 7, 8 и 10 клас ", съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той посочи, че 7 и 12 клас не престават да са приоритизирани поради кандидатстването, което им следва след края на образователната година. Ако обстановката разрешава – от 26 април до 14 май за три седмици (не две, а три, поради почивните дни към Великден) в класните стаи ще се върнат учениците от 5, 9 и 12 клас.

И едвам на 17 май учебният звънец ще прозвучи и за най-ощетените от ротациите дотук – шестокласниците. 

Чак на 17 май възпитаниците от 6 и 11 клас ще имат шанса да пристъпят прага на учебното заведение си. 12 клас завършват обичайно по-рано образователната година, по тази причина е значимо да се върнат на 26 април, добави министърът.

Това е мощно подвластно от общото решение за налагане на по-строги или не толкоз строги ограничения, посочи Вълчев. По негови данни четири пъти по-малко са учителите, които са се разболели след имунизацията.

" Нямаме умряли учители след имунизация ", безапелационен е той.

" Благодарение на имунизациите имаме късмет да възстановим присъствения развой в края на образователната година. Това евентуално се дължи на имунизацията и на това, че присъственият развой беше непълен. "

Остава да виси обаче огромният въпрос –  по какъв начин ще бъдат обезщетени шестокласниците, които прекараха извънредно самотна образователна година пред екраните на електронните устройства.

Получихме и позицията на майка на възпитаник в шести клас, която задоволително изразително демонстрира пред какво тестване са изправени и родителите, и учениците, които " са изтеглили късата съчка " при определянето на ротационния принцип и използването на ограниченията за ограничаване на пандемията. Вижте:

" Като майка на шестокласник настоявам, че децата от 6-ти и 9-ти клас са безспорни жертви на безпринципното периодично повтаряне на паралелки. Последният локдаун пристигна в средата на техните две седмици, след 4 месеца вкъщи и в този момент никой не се сеща да почне с тях. Има частни учебни заведения, в които паралелките са от по 10-ина деца, какво пречи те да вървят на учебно заведение? Докога малоумни служители ще се упражняват върху здравето на децата ни? Всъщност, ще ви кажа докога – докато ние, родителите, ги поносим. "

 
Браво! Класни стаи навън
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР