От полунощ в рамките на следващия месец в Русенско влизат

...
От полунощ в рамките на следващия месец в Русенско влизат
Коментари Харесай

В област Русе въвеждат нови противоепидемични мерки

От среднощ в границите на идващия месец в Русенско влизат в действие частични ограничения против Ковид-19.

Със заповед на Регионалната здравна ревизия /РЗИ/ се вкарват наложителни маски в лечебните и обществени заведения, оптики, аптеки и дрогерии. Препоръчва се съблюдаване на отдалеченост от метър и половина на местата, където се събират повече хора и работа от у дома, в случай че това е допустимо. Това стана ясно от провелото се по-рано през днешния ден съвещание на Областния щаб за битка със болестта. Оказва се, че към този момент районът е минали в стадий 1 от Националния проект. Именно заради тази причина носенето на маски в публичния превоз става наложително.

Заседанието бе водено от регионалния шеф Анатоли Станев и неговия заместител Людмил Христов, както и от шефа на РЗИ доктор Искра Генева. Станев съобщи, че ограниченията би трябвало да бъдат съответни на обстановката и да обезпечават задоволително високо равнище на предотвратяване от разболяване, само че изрично не би трябвало да ощетяват бизнеса. „ Длъжни сме да търсим баланс сред предварителна защита на болестта и чисто икономическите и обществени ползи на хората. Допълните рестрикции не са нужни и не би трябвало да се подхващат на този стадий “, безапелационен бе Станев.

Същевременно работодателите би трябвало да обезпечават постоянно проветряване и стерилизация, както и недопускане до работните пространства на лица със признаци като нараснала температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други респираторни проблеми. Задължително става и провеждането на засилен утринен филтър в детските заведения. Целта е по този метод да се избегне допускането на тези места на деца с клинични прояви на Ковид-19 и други остри инфектирани заболявания. Ежедневен филтър ще бъде въведен и в профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни. В обсега на контрола попадат както ползващите услугите, по този начин и личния състав. От РЗИ сложиха необикновен акцент и на вярната хигиена на ръцете.

Колкото до настоящата епидемиологична конюнктура, може да се уточни, че заболеваемостта на 14-дневна база се е покачила от малко над 35 души на 100 000 население при започване на месеца до 175 души към сегашния миг. Припомняме, че малко над 400% или към пет пъти повече са дейните случаи на Ковид-19 в Русенско все още по отношение на началото на юли тази година. От 60 през първия ден на месеца, те към този момент стигнаха 304. Общо инфектираните от началото на юли до в този момент са 517, като близо 20% от тях са се разболели през последните два дни. За посочения интервал с Ковид-19 са диагностицирани и 19 деца, като е имало и два епидемиологични гърмежа. Единият е бил в Центъра за психологично здраве в Русе. Там са се разболели три дами и един мъж на възраст сред 34 и 51 години. Второто огнище на болестта е било в Дома за остарели хора в село Николово. Там с Ковид-19 са били диагностицирани двама души от личния състав и деветима жители. И на двете места са подхванати всички нужни ограничения и пандемичните огнища са потушени.

Важно конкретизиране е, че заповедта на РЗИ ще влезе в действие след координиране от страна на държавния здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев. Това се чака да се случи до среднощ през днешния ден.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР