От петък работниците на всички шведски пристанища ще отказват да

...
От петък работниците на всички шведски пристанища ще отказват да
Коментари Харесай

Блокадата на Tesla в Швеция се разраства в „екзистенциална битка“

От петък служащите на всички шведски пристанища ще отхвърлят да разтоварват електрически автомобили Tesla, шоурум пространствата и сервизите на компанията няма да бъдат почиствани, а електротехниците няма да поправят станциите за зареждане, защото трудовият спор в страната против производителя се разраства, написа Wired.

Това, което стартира като стачка на механиците на Tesla, се популяризира в нещо, което шведските синдикати разказват като екзистенциална борба сред компанията на Илон Мъск и конвенциите, които съгласно тях вършат пазара на труда в страната обективен и ефикасен.

Конфликтът в Швеция е най-голямата синдикална акция, с която компанията се е сблъсквала по света.

Швеция няма закони, които дефинират условия на труд, като да вземем за пример минимална заплата. Тези правила се диктуват от групови съглашения, определящи правата и отговорностите на чиновниците. В продължение на пет години синдикатът на индустриалните служащи IF Metall, който съставлява и механиците на Tesla, се пробва да убеди компанията да подпише групов трудов контракт. След следващия отвод на Tesla, в края на октомври механиците взеха решение да стартират да стачкуват и приканиха и други шведски синдикати да се причислят към тях.

„ Колективните съглашения образуват гръбнака на шведския модел на пазара на труда “, споделя Микаел Петерсон, началник на договарянията в синдиката на електротехниците, който възнамерява да се причисли към блокадата на следващия ден. „ Борбата за шведския модел става още по-решаваща, когато включва толкоз огромна компания като Tesla “, прибавя той.

В момента договарянията с компанията са в застой, споделя пред Wired представителят на IF Metall Йеспер Петерсон. Tesla не е дала отговор на настояванията за коментар от изданието.

Някои синдикати, включили се към блокадата, уголемяват дейностите си в опит да бъдат по-ефективни. От 7 ноември синдикалните членове, работещи на четири шведски пристанища, отхвърлят да разтоварват електрически автомобили Tesla. В петък блокадата ще обхване всички пристанища в Швеция.

„ Не желаеме да разтоварваме никакви електрически автомобили на Tesla “, споделя Джими Острьом, президент на клона на докерите на транспортния съюз на Швеция, който работи на пристанището Gävle. „ Ще позволим на всички други коли да дебаркират, само че тези на Tesla ще останат на корабите “, прибавя той.

Острьом се надява Tesla да разбере какъв брой значим е този въпрос освен за докерите, само че и за всички служащи в Швеция.

Синдикатът на работещите по поддръжката на здания също ще се причисли към блокадата на Tesla в петък в 12 ч. локално време, „ просто тъй като профсъюзът на служащите в металургията ни помоли “, споделя омбудсманът Торбьорн Йонсон, добавяйки, че синдикатът има към 50 членове които почистват локациите на Tesla. Ще бъдат наранени четири шоурума и сервизни центъра — три в Стокхолм и един в Умео.

Три дни по-късно, на 20 ноември, синдикатът Seko, който съставлява пощенските чиновници, ще спре да доставя писма, аварийни елементи и други материали на Tesla в Швеция.

„ Tesla се пробва да завоюва конкурентни преимущества, като дава на служащите по-ниски заплати и им предлага по-лоши условия, в сравнение с биха имали при групов контракт “, споделя президентът на синдиката Габриела Лавекия в изказване. " Разбира се, това е изцяло недопустимо. "

Не е ясно какво влияние ще имат стачката и блокадата върху интервенциите на Tesla в Швеция, която е петият по величина пазар на компанията в Европа. Местните шведски медии оповестяват, че новопристигащите Tesla ще се разтоварват на датските пристанища и ще влизат през границата сред двете страни.

Последният път, когато шведски синдикати се изправят против интернационална компания поради изискванията на труд, е през 1995 година Тогава компанията за играчки Toys R Us също отхвърля да подпише групов трудов контракт, само че след тримесечна огромна стачка в последна сметка го прави, показва Wired.

Стефан Льовен, някогашен министър-председател на страната, споделя, че ще откаже да се качи на такси, в случай че колата е на Tesla.

„ Би трябвало всяка компания да следва обичаите, които съществуват в страните, в които оперира, само че наподобява, че Tesla е възнамерявала да пренебрегва шведския модел на пазара на труда “, написа той във Фейсбук. „ Засрами се, Tesla “, прибавя някогашният министър председател.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР