От пет проектирани мола в Русе в годините оцеля и

...
От пет проектирани мола в Русе в годините оцеля и
Коментари Харесай

Мол vs ритейл парк в Русе

От пет проектирани мола в Русе в годините оцеля и в този момент е работещ единствено един - Mall Rousse. Очаква се следващата година в града да отвори ритейл парк с вложители притежателите на Теchnopolis и Praktiker. Това дава обещание разбърквания в търговията, в която в този момент доминират дребните самостоятелни магазини и няколко клъстера. По централната комерсиална улица на Русе може да бъдат забелязани много празни пространства за магазини
В годините, когато на пазара на парцели цареше нечуван оптимизъм - 2007-2008 година, Русе беше прочут като градът на петте (проекта) мола. Някои от плануваните търговски центрове останаха на хартия, други бяха издигнати, само че отвориха за малко или въобще не бяха открити, когато малко по-късно удари икономическата рецесия. Като резистентен във времето се утвърди единствено един от плановете - Mall Rousse. Той е открит през 2011 година и сега е единственият работещ в града. Анализаторите споделят в този момент, че преди време комерсиалният капацитет на Русе е бил надценен от вложителите. По-голяма от нужното наподобява и " кройката " на работещия мол - въпреки да има близо 70 наемателя върху немалкото 23 хиляди кв.м, в него към момента има вакантни търговски площи.
" Има наематели с интерес към Русе, които не са показани нито в мола, нито по комерсиалните улици или другаде. " Иван Граматиков, Аsset управител на " Видеолукс холдинг " Вълната на ритейл парковете стигна до Русе В Русе се работи по план за актуален ритейл парк - с 12-13 хиляди кв.м застроена повърхност върху терен 34 дка, в миналото предвиждан за неслучилия се търговски център на GTC
Времената се менят и огромната вест в този момент е, че до Русе също доближи вълната от ритейл паркове, която по " законите " на търговията следва моловете. В града се работи по план за актуален ритейл парк - с 12-13 хиляди кв.м застроена повърхност върху терен 34 дка, в миналото предвиждан за неслучилия се търговски център на GTC. Инвеститорът " Видеолукс холдинг " (собственик на Теchnopolis и Praktiker) е купил имота през 2020 година, като по информация на Имотния указател заявеният интерес е 1.286 млн. лв..

Не е изключено да се появят и други планове, съдейки по развиването в градове, където вложителите виждат неголямо насищането с молове и ниша за ритейл парк. Форматът на парковете е обвързван с по-малка начална инвестиция, по-лесно строителство и по-достъпни наеми за търговците. През коронавирус епидемията той в допълнение набра скорост в района и в България - при първите локдауни моловете бяха затворени, а ритейл парковете като уреди навън продължиха да работят. Освен това пандемията промени частично навиците на извършване на покупки - когато посещават физически магазин, огромна част от хората знаят авансово какво търсят и не губят време в обиколки. Това прави ритейл парковете изключително подобаващи. В допълнение - обособените им обекти и неналичието на общи елементи на закрито дават по-голяма санитарна сигурност.
Градове Русе Капитал Градове е поредност, изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България.
В Русе да вземем за пример има и " Метро ", а е известно, че и cash&carry компанията създава идея за ритейл паркове към паркингите на магазините си.

Всичко това предвещава разбърквания в търговията (основно с нехранителни стоки) в града, в която огромен дял сега имат дребните магазини, ситуирани главно по улиците " Александровска " и " Николаевска ". Има и няколко самобитни " клъстера " - струпване на независими огромни магазини към двата хипермаркета на Kaufland в града. Около единия има Lidl, Теchnopolis, Praktis. Praktiker е при другия - на 100 м диагонално от мола. За пръв път от доста години пред предизвикателство ще се изправи и " кралят " на русенската търговия - Mall Rousse. Земята за ритейл парка е на същия бул. " Липник ", на към 3 км разстояние.
Търговията в Русе се развива в няколко търговски клъстера към магазините на " Кауфланд " Един от осем плана
" Финализираме договарянията с наемателите за цялата планувана застроена повърхност на ритейл парка. Има компании от разнообразни браншове на търговията. Новопристигащи в града, такива, които ще отварят втори магазин, и други - които сменят местоположението и идват при нас ", изясни Иван Граматиков, Аsset управител на " Видеолукс холдинг ". Той коментира, че имат направен абстрактен план и сега приготвят терена за идното строителство. Планират скоро да стартират процедурата по приемане на виза за градеж от общината. Очаква се строителството да отнеме почти осем-девет месеца. От днешна дата наподобява реалистично ритейл паркът да отвори през септември 2022 година Това е съобразено и с новите есенно-зимни сбирки на стилните марки.

Ритейл паркът в Русе е част от по-мащабна интензивност на " Видеолукс холдинг ". В момента вложителите развиват общо осем сходни плана в разнообразни градове в България, в които са видели капацитет. Все още няма приключен план, работи се паралелно и се чака всички те да излязат на пазара през идната година. Концепцията включва магазин на Теchnopolis и/или Praktiker дружно с още търговци. Групата развива плановете със лични средства с концепцията да реализира спомагателна синергия към главния бизнес на двете си вериги, изясни Граматиков.

" За разлика от другите вложители в ритейл планове ние сме освен дивелопъри, само че и наематели в личните си ритейл паркове, т.е. сме част от самите планове в дълготраен проект. Подбираме с извънредно внимание локациите, тъй като там ще са и нашите магазини, и по този начин споделяме своето know-how и опция за позициониране с останалите търговци ", изяснява Иван Граматиков.

В някои градове вложителите от " Видеолукс " имат прилежаща земя към към този момент съществуващи магазини Теchnopolis и Praktiker. В други са определени по-големи терени, в които ще развиват ритейл плановете си с наличието на едната или другата комерсиална марка. В този смисъл Русе е изключение, тъй като там към този момент съществуват магазини и на двете вериги.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Вечерни вести 2 Вечерни вести 3 Вечерни вести 1 Вечерни вести 2 Политика 3 Свят 1 Технологии 2 Политика 3 Седмицата
" Нашата преценка е, че има смисъл от независим ритейл парк в Русе, тъй като градът е петият по величина в България и търговията е относително постоянна. Има наематели с интерес към Русе, които не са показани нито в мола, нито по комерсиалните улици или другаде. Както те, по този начин и ние имаме реалистични упования към капацитета на града за приходите и оборотите, които ще се осъществят. Освен това теренът е добър, на отзивчива локация и ни разрешава да разгърнем много забавен план ", споделя Граматиков.
" Много от търговците ще ви кажат, че в Русе са едни от най-силните им магазини в България. " Георги Узунов, изпълнителен шеф на Mall Rousse Молът - план с дълготрайна вероятност " При нас с годините успяхме да притеглим наемателите и да им покажем, че с верния метод на партниране това е план с дълготрайна вероятност ", изяснява Георги Узунов, изпълнителен шеф на Mall Rousse Фотограф: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР