От пет години насам се организират походи по някогашните родни

...
От пет години насам се организират походи по някогашните родни
Коментари Харесай

Походи по пътя на тракийските мъченици пазят родовата памет

От пет години насам се провеждат походи по тогавашните родни места на тракийците. Инициатор на концепцията е хасковският активист и откривател на Тракия Димитър Шалапатов.

“Д-р Щерев имаше концепция да се посещават родни места на тракийци и аз му предложих всяка година да стартираме да вървим по стъпките на спасението на нашите предшественици от преди 100 години и да навестявам местата, където са живели. Той го одобри и първият поход бе през 2013-а. Около 100 индивида се включиха и оттогава всяка година извървяваме пътя на спасението на тези наши предшественици ”, показа Шалапатов.

Благодарение на доктор Щерев и неговата фондация се реализира концепцията. “Той финансира това наше начинание, тъй че всяка година вършим този поход. Аз желая да го разтеглим и да има и съпътстващи групи, които всяка година да вършат цялостния преход. Засега вършим единствено отчасти и на кръгли годишнини вършим цялостни походи ”, добави хасковският активист.

Около 120 индивида от цялата страна са взели участие в последния поход. Тази година самодейността съответства с издаването на осмия том на алманах “ Тракия ”, който бе подарен на всички участници. “С огромно неспокойствие се нареждаха хората, дори и тези, които не можеха да извървят последния стадий също получиха книгата, разяснява Шалапатов.

Тиражът е 500 броя. Той е към този момент съвсем привършен. Всички 8 тома обаче са оповестени в уеб страницата на Promacedonia. “Той се гледа от целия свят. Интересното е, че сборникът е най- търсената книга в този уебсайт и макар че множеството книги са за Македония, най- доста влизания има в него ”, акцентира Шалапатов.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР