От пет дни Турция води битка с горските пожариРусия изпрати

...
От пет дни Турция води битка с горските пожариРусия изпрати
Коментари Харесай

Евакуират туристи от пламнали курорти

От пет дни Турция води борба с горските пожари
Русия изпрати 5 самолета и три хеликоптера

Властите в Турция изтеглиха туристи от курорти в югозападната част на страната, обхваната от страховити горски пожари, пламнали в сряда, съобщи Би Би Си.

Лодки на турската брегова защита, подпомагани от частни яхти и други плавателни съдове, се включиха в акциите по извеждането на почиващите на безвредни места.

Само в Бодрум са били евакуирани три 5-звездни хотела. Пожарът в този курортен град бе овладян през днешния ден.
Продължават обаче да бушуват огнищата край друга два известни курорта - Анталия и Мармарис.

Министърът на земеделието и горското стопанство Бекир Пакдемирли уточни, че в гасенето на стихията в Мармарис вземат участие три противопожарни самолета, девет хеликоптера, 146 пожарни коли, 20 цистерни, осем булдозера и 529 огнеборци.

Пожарите досега са взели шест жертви, като починалите са от хилядите хора, присъединили се в битката със стихията. Първоначално ставаше въпрос за 112 пожара, само че по данни от през днешния ден множеството са овладени, като не престават да бушуват пет огнища.

Разследващи пробват да открият дали някои от пожарите не са провокирани съзнателно, каквито известия се появиха, само че не са доказани. Президентът Реджеп Ердоган предизвести, че възможни подпалвачи ще получат най-строгите санкции.

Ердоган също така изпрати благодарности на съветския си сътрудник Владимир Путин за помощта на Москва, която изпрати в Турция пет противопожарни самолета и три хеликоптера като помощ против бедствието.

16 в болница с дихателни проблеми
Жеги, пожари и трус в Гърция
5,7 по Рихтер разклати остров Кос



Самолети и хеликоптери вземат участие в гасенето на пожара на полуостров Пелопонес, който доближи до пет села и провокира евакуацията на жителите им.

Предупреждение за рискови горещини, предизвикващи пожари, е в действие в Гърция, в която тук-там температурите надвишават 44 градуса.

Огнеборци пробват да потушат голям брой пожари, най-силният от които бушува на полуостров Пелопонес.

Тази заран бяха възобновени напъните за неговото преодоляване.

Най-малко 16 души са били приети в болница на полуострова с дихателни проблеми от огъня и пушека.

Самолети, хеликоптери, пожарникари и доброволци се борят с огъня, който доближи до няколко села, чиито поданици бяха евакуирани.

Изгорели са над 20 къщи. С частни яхти и риболовен лодки по море бяха избавени над 100 души.

Екип от отдела за битка с проведената престъпност проверява аргументите за пожара. Има подозрения за тенденциозен палеж.

Междувременно сутрина земетресение с магнитуд 5,7 по Рихтер бе записано край остров Кос в егейско море. Няма данни за потърпевши и вреди.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР