От първи април максималният осигурителен доход се увеличава с 13.3%

...
От първи април максималният осигурителен доход се увеличава с 13.3%
Коментари Харесай

Окончателно: Максималният осигурителен доход става 3400 лв. от 1 април

От първи април оптималният застрахователен приход се усилва с 13.3% и става 3400 лева Това взеха решение дефинитивно депутатите от ръководещото болшинство при второ четене на Закона за Държавното публично обезпечаване след часове спор. Първоначално " Демократична България " бяха срещу това да се прави преждевременно, само че в последна сметка обясниха, че прагът в този момент ще се вдигне по този начин, както предлага държавното управление, а в бъдеще ще има предвидимост, тъй като размерът му ще се дефинира по отношение на формула.

Пак от 1 април минималната работна заплата се усилва с 60 лева до 710 лева, а осигурителният приход за земеделските стопани пораства с 270 лева до равнището на минималната заплата. Така разходът за осигуровки на тези хора (около 30 хил.) ще e се усили с 95 лева на месец.

Малко по-рано депутатите одобриха и бюджета на НЗОК, както и измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които отпада налог рента, а налог " Уикенд " се намалява от 10% на 3%.
Кой визира
От нарастването на оптималния застрахователен предел се чакат минимални доходи - към 95 млн. лева То ще засегне 217 хиляди души в България, които имат облагаем приход над 3 хиляди лева Броят на тези с облагаем приход над 3400 лева е 163 хиляди Около 25% от тях са IT експерти, 11% са от опазването на здравето, държавното ръководство е към 6%, следвани от консултантския бизнес с 4.2% и финансовия бранш - 2.5%. " Другите " образуват 44%, демонстрира информация на Национален осигурителен институт.
Реклама
Като оптималният приход се вдигне до 3400 лева, разходът за осигуровки ще се усили със 130 лева на човек или общо до 1111 лева на месец. От тях на доктрина 75 лева на месец са спомагателният разход за работодателя, само че на процедура евентуално доста от компаниите ще поемат цялата тежест, с цел да могат да запазят чиновниците си. В противоположен случай наетите ще взимат с съвсем 56 лева по-малко месечно.
Средната пенсия - 573 лева
През тази година разноските за пенсии и обществени заплащания е планувано да набъбнат с съвсем 1.3 милиарда лева и ще доближат 16.8 милиарда, като главната част от тях - 14.1 милиарда лева, или 10% от Брутният вътрешен продукт, отиват за погашение на пенсии. Средната пенсия през 2022 година ще доближи 573 лева без в нея да е включена коронавирус добавката от 60 лева, която е планувано да се изплаща през първата половина на годината. След това ръководещите ще търсят способи да запазят дози приход под друга форма.

Минималният размер на пенсията ще бъде 370 лева при 300 до края на декември, а след 1 юли - 392.57 лева Социалната пенсия за напреднала възраст е 170 лева до юли, а от 1 юли - 180.37.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР