От партия Има такъв народ настояват депутатите да внесат корекция

...
От партия Има такъв народ настояват депутатите да внесат корекция
Коментари Харесай

Слави Трифонов настоява за видеонаблюдение при преброяването на гласовете на изборите

От партия " ИТН " упорстват депутатите да внесат промяна в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, където да прибавят категорично опцията за видеозаснемане единствено при преброяването на гласовете, с цел да се подсигурява гласност и бистрота при отчитането на изборните резултати. Това оповестяват от партията в позиция до медиите.

Те прецизират, че в член 114, 120 и 126 от Изборния кодекс са регламентирани правата и отговорностите на наблюдаващите, покровителите и представителите на партиите, обединенията и инициативните комитети. Сред тях главно място заема правото им да участват в изборното помещение при отварянето на изборните кутии и установяването на резултатите от гласуването. За упражняването на това право на всеки наблюдаващ, покровител, представител, както и на претендентите, анкетьорите и представителите на средствата за всеобщо осведомление, според член 272 от Изборния кодекс, би трябвало да бъде обезпечена директна видимост при преброяването на гласовете. За такава видимост се упорства още от 1990 година в окончателния отчет на Националния демократически институт за интернационалните връзки и Националния републикански институт за интернационалните връзки на Съединени американски щати за изборите за Велико Народно заседание през 1990 година и продължава да се упорства и в отчетите на ОССЕ/СДИЧП за наблюдаване на изборите след 1990 година

Ето и позицията на партията на Слави Трифонов:

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОМИСИЯТА Пожарна охрана ПРАВНИ ВЪПРОСИ

ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

В член 114, 120 и 126 от Изборния кодекс са регламентирани правата и отговорностите на наблюдаващите, покровителите и представителите на партиите, обединенията и инициативните комитети. Сред тях главно място заема правото им да участват в изборното помещение при отварянето на изборните кутии и установяването на резултатите от гласуването. За упражняването на това право на всеки наблюдаващ, покровител, представител, както и на претендентите, анкетьорите и представителите на средствата за всеобщо осведомление, според член 272 от Изборния кодекс, би трябвало да бъде обезпечена директна видимост при преброяването на гласовете. За такава видимост се упорства още от 1990 година в окончателния отчет на Националния демократически институт за интернационалните връзки и Националния републикански институт за интернационалните връзки на Съединени американски щати за изборите за Велико Народно заседание през 1990 година и продължава да се упорства и в отчетите на ОССЕ/СДИЧП за наблюдаване на изборите след 1990 година

Практиката на създадените до момента избори демонстрира, че в доста случаи се злоупотребява с израза „ директна видимост “, като правоимащите лица се позволяват в изборното помещение, само че се разполагат на разстояние, отдалечено от мястото, на което се преброяват бюлетините. Това основава неспособност за наблюдаване на дейностите на секционната изборна комисия (СИК) по отчитането на гласовете. Смисълът на условието за обезпечаване на директна видимост, видно и от стенографските протоколи при приемането му още през 2011 година в Изборния кодекс на ГЕРБ, се съдържа в това, лицата да са на такова разстояние, което да им разреши с просто око да следят (т.е. физически да виждат) преброяването на всяка бюлетина и определянето на всеки глас като автентичен или нереален. Пряката видимост е въведена заради неналичието на онлайн лъчение на работата на СИК, позволено за Централната изборна комисия (ЦИК), районните изборни комисии (РИК) и общинските изборни комисии (ОИК). Пряката видимост има за цел да размени неналичието на интернет връзка във всички секционни изборни комисии. За неналичието на такава интернет връзка във всички обитаеми места обърна внимание и ръководителят на Народното събрание по време на консултациите при президента по отношение на техническата неспособност да се осъществя видеонаблюдение на процеса на всички места. Изказаното мнение на вицепремиера Томислав Дончев, че “няма законово ограничаване да се снима” при преброяването на бюлетините, поддържа осъществяването на видеозаснемане даже без да са нужни промени в законодателството. Затова под „ директна видимост “ по прилика на останалите комисии и с оглед спазването на главния принцип за гласност и бистрота на изборния развой, прокаран в Изборния кодекс, би трябвало да се схваща и видеозаснемане.

С наше писмо вх. № ПНМД-17-30/18.11.2020 година отправихме питане до Комисията за отбрана на персоналните данни дали е възможно според Регламент (ЕС) 2016/679 и Закона за отбрана на персоналните данни

да се извърши видеозаснемане с механически средства на процеса по броене на гласовете, като снимането да се концентрира единствено върху бюлетините без да се обгръщат облици на членовете на секционната изборна комисия или други физически лица (без да се визира неприкосновеността на личността и без да се снимат данни, позволяващи да се разпознава обособена личност).

С писмо изх. № ПНМД-17-307/01.12.2020 година Комисията за отбрана на персоналните данни ни уведоми, че с оглед пълномощията по член 57, алинея 1, т. 1, 2, 3 и 49 от Изборния кодекс ЦИК е органът, които ръководи изборния развой и е способен с методически инструкции да уреди обезпечаването на директна видимост при преброяването на гласовете, в това число видеозаснемане, като при нужда издаде взаимни инструкции с Комисията за отбрана на персоналните данни. Така че несъгласие със Закона за отбрана на персоналните данни и Регламент (ЕС) 2016/679 няма да има, което безпокойство се прокрадва в общественото пространство в изказване на народни представители от Политическа партия ГЕРБ.

С член 272 от Изборния кодекс се основават условия за благонадежден, сигурен и транспарантен избирателен развой, като законодателят е определил ЦИК за орган, който е способен да одобри решения, с които да подсигурява, че правата на правоимащите лица по член 272 от кодекса няма да бъдат нарушени. Централната изборна комисия и политическите сили не би трябвало да позволяват да се симулира и неглижира осъществяването на това обвързване от изборните комисии. В Бялата книга на Съвета на Европа, озаглавена „ Избори и Covid-19 “, е записано, че произвеждането на свободни и почтени избори е основата на демокрацията и неслучайно в страните, в които се създават избори през 2020 година съществена цел е точно обезпечаването на транспарантен избирателен развой. Така да вземем за пример в Румъния, Грузия, даже и Южна Корея преброяването на гласовете е обект на видеонаблюдение, с цел да се подсигурява в най-голяма степен точното отчитане на вота на гласоподавателите и да не се основават подозрения за изопачен избирателен развой.

Поради подозрението, че без законово конкретизиране ЦИК ще допусне видеозаснемане, което считаме, че може да уреди и сама, и поради разнопосочното пояснение от ръководещите на наредбата, се обръщаме към народните представители с зов да внесат конкретизиране в член 272 и да прибавят категорично опцията за видеозаснемане единствено при преброяването на гласовете, с цел да се подсигурява гласност и бистрота при отчитането на изборните резултати, да не се допусне замяна на вота на гласоподавателите и да се изпълнят рекомендациите на интернационалните организации. Само по този метод и правоимащите лица по член 272 от кодекса ще упражнят действително правата си.

В тази връзка предлагаме народните представители да внесат предложение за допълнение в Закона за допълнение на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, и за превъзмогване на последствията, № 154-01-3/15.01.2021 година, с което да се посочи, че директна видимост включва и видеозаснемане, с цел да не се сложи под подозрение честността на изборите и да се нарушат правата на гласоподавателите и на правоимащите лица по член 272 от Изборния кодекс.

С почитание,

Слави Трифонов

Председател Политическа партия “Има подобен народ “

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР