От парламентарната трибуна той заяви, че Румъния иска това и

...
От парламентарната трибуна той заяви, че Румъния иска това и
Коментари Харесай

И управляващите в Румъния искат обединение с Молдова

От парламентарната естрада той съобщи, че Румъния желае това и се обърна към присъстващите молдовски публични представители с въпроса: "Нима нямаме задоволително храброст да кажем ясно какво желаеме? ".

В Народното събрание на Румъния през днешния ден се състои тържествено съвещание във връзка отбелязването на 100 години от обединяването на Бесарабия и Румъния през 1918 година В Румъния назовават 27 март 1918 година денят на "Великото обединяване ", оповестяват Медиафакс и Българска телеграфна агенция.

Още в неделя някогашният президент Траян Бъсеску , който в този момент е водач на партия Народно придвижване и почетен ръководител на молдовската Партия на националното единение, също застана зад концепцията за обединяване.

"Скъпи сътрудници, господин ръководител Канду, господин вицепремиер Лянка, белким нямаме задоволително кураж да кажем ясно какво желаеме? И с цел да няма подозрения, аз ще кажа намерено, просто и ясно: Аз желая да се обединим с Молдова! Искаме да бъдем дружно в Европа, само че като една страна! ", акцентира Драгня.

От своя страна ръководителят на молдовския парламент Андраин Канду съобщи, че молдовските жители желаят самостоятелна страна, чийто път води към Европейски Съюз.

"В момента съществуват разнообразни отзиви в Модлова, би трябвало да се вземе поради какво желаят жителите, в този момент болшинството от жителите желаят Молдова да бъде самостоятелна страна , само че има и трендове. Нашата цел е да отведем Молдова допустимо най-скоро в Европейски Съюз. Румъния участва в Молдова от ден на ден и повече с всеки идващ ден посредством планове, подкрепяни от държавното управление и политическата класа ", означи той.

В края на съвещанието румънският парламент утвърди декларация за честване на обединяването на Бесарабия с Румъния, съобщи Аджерпрес. В документа се показва, че "парламентът на Румъния счита за изцяло законно желанието на жителите на Молдова, които поддържат обединяването на двете страни като естествено продължение на процеса на развиване и одобряване на румънската нация (...) и декларира, че Румъния и нейните жители са постоянно подготвени да посрещнат всяка естествена изява за наново обединяване от страна на жителите на Молдова като израз на суверенната им воля ".

Президентът на Румъния Клаус Йоханис обаче не участва на съвещанието , въпреки че бе поканен. На уеб страницата на президентската администрация бе оповестено обръщение, в което не се загатва взаимното съвещание на двете камари на Народното събрание, прецизира осведомителният уебсайт Зиар.

"Актът от преди 100 години не е единствено източник на възпоменание и самопризнание към предшествениците, а и непрекъснат източник на ентусиазъм за нуждата от развиване и продължаващо задълбочаване на Стратегическото партньорство сред Румъния и Република Молдова за европейската интеграция на Република Молдова. В момента нашият курс на конвергенция се назовава европейски път на Република Молдова, за чийто триумф нашата страна оказва основна и непрекъсната дипломатическа, финансова и техническа поддръжка ", се споделя в посланието на румънския президент.

На тържественото съвещание участва и румънската принцеса Маргарета , която носи купата Пазителка на короната и началник на Кралския двор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР