От октомври нататък няма осигурени количества газ. Ето защо страната

...
От октомври нататък няма осигурени количества газ. Ето защо страната
Коментари Харесай

От октомври нататък няма осигурен газ, започват преговори с Азербайджан за допълнителни количества

От октомври нататък няма обезпечени количества газ. Ето за какво страната ни започва преговори с Азербайджан за спомагателни количества газ оттова. Освен това, има индикации от турски копании за интерес да доставят тръбен газ, тъй че е допустимо напълно скоро да се водят договаряния и с тях. От бизнеса упорстват да се търсят благоприятни условия за компенсиране на бизнеса при цени над 250 лв. за мегаватчас, това обаче, по думите на транспортния министър изкривява естествената пазарна логичност, и е допустимо в бъдеще да се стигне до повдигане на налози, защото средствата по антикризисните ограничения още веднъж идват от бюджета. 

Това стана ясно след съвещанието на спешния щаб в енергетиката. Щабът беше основан от служебния министър председател Гълъб Донев, незабавно откакто новият кабинет, назначен от президента, встъпи в служба. В него вземат участие представители на държавната организация " Национална сигурност ", на енергийния регулатор, на работодателите и синдикатите, както и министърът на енергетиката. Целта на щаба е да овладее рецесията в енергетиката, да предложи решения за сигурност на доставките, както и механизъм за надзор на цените на горивата.

За септември има обезпечени количества газ, от октомври нататък няма такива, съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на превоза Христо Алексиев , който управлява основания Кризисен щаб в енергетиката. Той посочи, че от три седмици спешният щаб работи интензивно по въпроса с интерконектора с Гърция, както и за стабилизиране на " Булгаргаз ". 

Проблемите, които са насъбрани, са в действителност доста, посочи министър Алексиев. " Първоначално беше належащо щабът да събере информация, с цел да можем да преминем към действителни стъпки и решения. Започнахме да работим първо по въпроса с интерконектора с Гърция. За страдание е изгубено доста време, през което действително нищо не е правено. Проблемът към този момент е решен. Нещата с газовата връзка Гърция-България са овладяни, мобилизирана е цялата страна, добави министърът на превоза.

Втората тематика, по която работи спешният щаб, е стабилизирането на " Булгаргаз ". " Каквито и доставки желаеме да осигурим, те би трябвало да бъдат платени и авансирани. Оттук нататък би трябвало да работим по идната част - да осигурим задоволително количества газ за популацията и за бизнеса на едни положителни и поносими цени ", добави Алексиев. Той напомни, че за септември месец има обезпечени количества газ, само че от октомври месец нататък няма такива количества. 

Министърът на енергетиката Росен Христов изясни, че количества газ са обезпечени отчасти за септември и незадоволително за октомври, заради което служебното държавно управление е проработило върху незабавен порядък да се концентрира върху количествата, а не върху цената, което укрепва инфлацията в страната, изясни той. По думите на енергийния министър, финансовата дупка в сдружението " Булгаргаз " е било за стотици милиони, макар че осъществя облага, то е било безусловно некомпетентно да прави естествена комерсиална активност, с цел да се разплаща за доставките на газ. 

Сред другите проблеми на " Булгаргаз " са нейните длъжници, най-големият от които е " Топлофикация-София ", уточни още той и добави, че при сегашният модел на ръководство няма вид тези отговорности да бъдат покрити. Напротив, чака се да порастват с 300 млн. лева на месец, в случай че продължим да работим по този метод до края на годината.

" Компенсации за газ не са планувани в бюджета, за тока са планувани, само че без да са направени планове за средствата, заради което в незабавен порядък хвърлихме големи старания да намерим средствата и да стартираме изплащането на обезщетенията за тока ", съобщи Росен Христов. 

" Газ на каквато и да е цена има в обилие, само че цената е такава, че предприятията биха затворили. В момента фокусът е систематични доставки на оптимална цена. Интерконекторът го взехме на ръчно ръководство. В петък получихме линеен график с задължения от страна на строителя ICGB за даване на документи и довеждане докрай на строителните работи. Имаме уверения, че интерконекторът може да проработи на 1 октомври ", уточни още енергийният министър.  

По отношение на доставките на газ, Христов напомни, че България е приела офертата за един танкер от препоръчаните 7 с американски полутечен газ, като изясни, че основният проблем е бил неналичието на свободен слот. Такъв свободен слот за доставка за газа е обезпечен за октомври, тъй че един от корабите на " Шиниър " ще бъде разтоварен в Турция. " За страдание, останалите танкери, макар че офертата ценово е атрактивна на фона на настоящия пазар, ние няма да можем да се възползваме от тях, тъй като свободните терминали се продават от частни компании и медиатори на цена, която прави крайният артикул, доставен в България, стопански неблагоприятен ", добави министър Христов. 

Енергийният министър заяви още, че страната ни започва преговори с Азербайджан за спомагателни количества газ оттова и изрази вяра в следващите 2 седмици да реализираме триумфи в това направление. Той добави, че има индикации от турски копании за интерес да доставят тръбен газ. " Очаквам тази седмица потвръждение и незабавно започваме договаряния и с тях ", разгласи той.

Не можем да работим на тези равнища на природен газ, съобщи ръководителят на УС на Асоциацята на индустриалния капитал в България Васил Велев.  Той съобщи, че 200 лв. на мегават/час при сегашните нива е търпима цена, а към този момент 250 лв. на мегават/час е към този момент пределна цена, от която би трябвало да се търсят обезщетения, по този начин както ще се търси обезщетения за бита над 120 лв. за мегават/час. Това обаче ще стане при изискване при реактивиране на контракта с " Газпром ", счита Велев. 

" Ние нямаме опция на доставките на " Газпром износ " в ценово отношение ", безапелационен бе Велев. По думите му, губим съвсем 180 млн. всеки месец - съвсем същото количество ще можем да икономисваме и от контракта с азерите, в случай че в действителност влезе в деяние интерконекторът на 1-ви октомври.  

Васил Велев обяви, че би трябвало да се търсят благоприятни условия за компенсиране на бизнеса при цени над 250 лв. за мегаватчас.

Транспортният министър Христо Алексиев обаче изясни, че в случай че се не престават обезщетенията по този метод, защото това изкривява естествената пазарна логичност, е допустимо в бъдеще да се стигне до повдигане на налози, защото средствата по антикризисните ограничения още веднъж идват от бюджета. 

Ваня Григорова, стопански консултант на президента на КТ " Подкрепа " , пък подсети, че България е страната с най-високи равнища на енергийна беднотия в Европейски Съюз.  " Това, което беше чуто от страна на бизнеса е, че при цена от над 250 лева за цена на газа значи затваряне на предприятия. Напомням, че България е с най-високите равнища на енергийна беднотия в целия Европейски Съюз, а към момента нямаме създадена формулировка за “енергийно небогати ” жители, тъй че те да могат да бъдат подпомагани не с целеви помощи за отопление, а за постоянните месечни заплащания за електричество и газ. Това, което стана ясно е, че даже за обезщетенията за бизнеса към този момент мъчно  се намират средства за отплата ", означи тя.

Синдикатите упорстват да се подсигурява доставка на допустимо най-евтиния газ. " И второ - по отношение на цената на тока - желаеме да се упорства пред Европейска комисия да имаме право като страна да ограничим износа си на ток ". Според Григорова България може да обезпечи потребностите си от електоенергия, в случай че не изнася всичко и в случай че не всичко се търгува на тържищата. 

Тя подчертава още и на потребността от отплата на градския превоз, с цел да не остане страната без обществен превоз. Тази тематика още веднъж ще стане изключително мъчителна в края на годината, защото средствата, които бяха заделени през актуализацията на бюджета, ще бъдат изчерпани, предизвести Ваня Гргорова. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР