От около една година американският активист Денвър Джинджерич (Denver Gingerich)

...
От около една година американският активист Денвър Джинджерич (Denver Gingerich)
Коментари Харесай

Ентусиасти създават мобилната мрежа Sopranica, в която няма следене на потребителите

От към една година американският деятел Денвър Джинджерич (Denver Gingerich) разгласява с отворен достъп обособени софтуерни модули на плана Sopranica , разработван взаимно с неговите сътрудници и други програмисти.
Това е първата в света мобилна мрежа, която сплотява потребителите посредством отворени правила и способи, без присъединяване на комерсиални мобилни оператори. Всеки може да се причисли към тази мрежа. Участието е непринудено.

През месец януари тази година Джинджерич разгласява сорс кода на jmp-register –
софтуерният асистент за JMP (JIDs for Messaging with Phones) чата. В JMP чата
всеки може да избере свободен и неизвестен идентификатор (ID) от телефонен вид, да вземем за пример [email protected], посредством който обменя текстови известия и изображения с другите консуматори. При регистрацията в JMP е належащо да се укаже случаен телефонен номер, който се записва дружно с анонимния Jabber акаунт.

Чатът JMP е първата дребна “тухличка”, изграждаща свободната мобилна мрежа Sopranica.

Самата Sopranica се базира на XMPP (Jabber) – безвредният протокол за водене на диалози и продан на текстови известия от неизвестен телефонен номер,

Всеки може да се причисли към новата мрежа. Достатъчно е да конфигурира Jabber на своя телефон, да си направи Jabber ID акаунт, да си избере някакъв телефонен номер и да конфигурира приложението Session Initiation Protocol (SIP), което препраща позвъняванията и известията към интернет, вместо към мобилния оператор.

Следенето на потребителите посредством мобилните телефони в доста страни към този момент е рутина, като по този метод обикновено се дефинира местоположението на потребителя, неговото напредване и неговите диалози. В някои страни се водят записи на всички телефонни диалози, а техният списък се съхранява доста месеци и даже години, и във всеки един миг могат да се употребяват против някого. Много хора към този момент привикнаха с мисълта, че непрекъснато носят “бръмбар” в джоба си.

В Sopranica всеки сами си избира номера на телефона. Кодът за удостоверение се получава от Jabber приложението. От този миг, потребителят е предпазен от протокола XMPP.

Но телефонът си остава включен към мрежата на мобилния оператор и той вижда, че има някаква връзка и механически може да продължи следенето. Ето за какво, идващият стадий от развиването на Sopranica е основаването на лична WOM (WPAN Of Messaging) инфраструктура. И тук отбраната се реализира от XMPP протокола, само че се употребяват шлюзове за мобилна връзка, които в Съединени американски щати работят при честоти 920-928 MHz, а в Европа – при 868,0-868,6 MHz. При тези честоти шлюзовете могат да обменят информация в границите на директната видимост, само че в гъстонаселените градове са нужни повече сходни устройства и в този момент се търси помощта на доброволци.

На процедура WOM е социална P2P радио мрежа, която маршрутизира интернационалния и междуградския трафик и обезпечава мобилна връзка за потребителите. Регистрацията на WOM шлюзовете става отсам.

Правилата на WOM плануват и работа без шлюзове: спецификацията XEP-0174 планува директния продан на известия без сървър.

Свободната инфраструктура е планувана да работи на доброволни начала и съществува въз основата на дарения и помощи. Но елементарните консуматори не заплащат нищо и могат да я употребяват свободно.

Специалистите на Sopranica в този момент създават всички правила и програмен продукт, и се надяват че някои производители на профилирани смарт телефони ще интегрират хардуерната поддръжка на WOM в своите устройства. Това ще са телефони, които елементарен режим могат да се превключват към оптималната отбрана от подслушване и следене.

Защитената анонимна мобилна мрежа е незаместим инструмент за публицисти и политически деятели в страни, където свободата на словото не се цени изключително. Също по този начин, инфраструктурата на WOM с опцията си за извънредно бързо разрастване и пирингови връзки е изключително потребна в места със стихийни бедствия, военни зони и други, където обичайна мобилна връзка е недостъпна или необезопасена. За всички останали консуматори това е просто евтина опция на обичайна мобилна връзка, в която не се постанова заплащането за диалози.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР