От общината през Министерския съвет до електронното правителство и министър

...
От общината през Министерския съвет до електронното правителство и министър
Коментари Харесай

Кой е новият председател на парламента Росен Желязков

От общината през Министерския съвет до електронното държавно управление и министър на превоза и известията - по този път минава професионалната биография на определения през днешния ден за нов ръководител на Народното събрание Росен Желязков,.

Той получи гласовете на 136 депутати от ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и " ИТН ". Във вторник (18 април) двете най-големи обединения се схванаха за кръстосано ротационно председателство на Народното събрание и правната комисия, което ще сработи, в случай че животът на Народното събрание е повече от 3 месеца. Изборът на ръководител се осъществя в границите на третия ден на откриващото съвещание, откакто през предходната седмица Желязков и другият претендент Петър Петров от " Възраждане " не събраха нужната поддръжка.

Според биографичната информация Росен Желязков е роден на 5 април 1968 година Завършил е право в Софийския университет. Кариерата му в администрацията стартира от столичния регион " Средец " в интервала 1994-1995 година Там поредно е юрист, старши юрист, секретар и кметски наместник.

За три години след 1995 година е юрист по гражданско и комерсиално право. След това е е зам.-кмет с сектор " Законност и надзор " на регион " Лозенец ", а от 2003 година до юли 2009 година е секретар на Столичната община, където го заварва Бойко Борисов, който през 2005 година става кмет на София. След като партията на Бойко Борисов - ГЕРБ, печели изборите през 2009 година, Желязков става основен секретар на Министерския съвет до февруари 2013 година, когато кабинетът подаде оставка предварително след митинги. През 2012 година името му нашумя около на стойност 72 млн. лева

Невинен за аферата " Костинброд "

В продължение на повече от година Желязков беше обвиняем по така наречен Костинбродска спекулация - на 11 май 2013 година, в деня за размисъл преди изборите, тогавашният изпълнителен шеф на TV7 Николай Бареков в директно предаване от Костинброд, където се печатаха бюлетините за изборите, разгласи, че се готви имитация и са отпечатани в допълнение 400 хиляди бюлетини. Сигналът до прокуратурата е подаден от Мая Манолова, тогава член на управлението на Българска социалистическа партия. Прокуратурата повдигна обвиняване за закононарушение по работа на Росен Желязков в качеството му на основен секретар на служебното държавно управление. Желязков беше упрекнат в закононарушение по работа поради това, че не е упражнил надзор върху отпечатването на бюлетините за изборите, което е довело до производство на към 350 хиляди бюлетини повече за да " набави полза на печатницата " Мултипринт ".

Прокуратурата настояваше за условна присъда от 2 години, само че през април 2015 година,.

От комисия в комисия

От 2014-а до 2016 година Желязков е консултант на министър-председателя Бойко Борисов. През март 2016 година Желязков беше един от претендентите за ръководител на Комисията за защита на конкуренцията и се смяташе за, само че след забележки на водача на ДБС Радан Кънев за предизвестеност на процедурата се отдръпна.

Няколко месеца по-късно, през септември 2016 година, Росен Желязков е избран за ръководител на Държавна организация " Електронно ръководство ". Желязков, че администрацията се ориентира към пазаруването на хардуер и програмен продукт за " възобновяване на канцеларските принадлежности " вместо за създаване и внедряване на електронни административни услуги. Ведомството му се зае да сплоти оптимален брой регистри в системата RegIX и да трансформира нормативната база, която бе посочена, като учреден спънка за премахването на удостоверителните услуги на книжен притежател за жителите и за бизнеса. Такова електронно ръководство, каквото има в другите две страни от нашето трио по председателството на Европейски Съюз - Австрия и Естония - ще имаме през 2020 година, планува Желязков.

Министър на превоза

От 15 януари 2018 година Желязков " изостави " електронното ръководство и стана ръководител на Комисията за контролиране на известията. Мандатът му е пет години, само че бе преустановен, откакто на 20 септември 2018 година Желязков бе определен за министър на превоза, осведомителните технологии и известията в последното държавно управление на Бойко Борисов, като наследи подалия оставка Ивайло Московски. В рамките на неговото ръководство бе подписан договорът за концесията на летище София за 35 година Пак той подписа контракта за нови 10 локомотива на " Сименс ". Мандатът му завърши през април 2021 година Депутат е в пети следващ парламент, като в последния беше негов зам.-председател.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР