От Обединени патриоти предлагат отряди от доброволци да подпомагат работата

...
От Обединени патриоти предлагат отряди от доброволци да подпомагат работата
Коментари Харесай

ОП: Доброволци да извършват граждански арести при нарушение на реда

От " Обединени патриоти " оферират отряди от доброволци да подкрепят работата на Министерство на вътрешните работи за справяне с ромската битова престъпност. Формированията ще работят тук-там, където има недостиг на органи на реда. Предложенията ще бъдат импортирани сред първо и второ четене в Закона за Министерство на вътрешните работи, посочи депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов.

" Доброволчеството като метод за предварителна защита и справяне с битовата и маргиналната престъпност е остаряла концепция на патриотите. Тя е залегнала и в целите за повишение на публичния ред и сигурност в програмата още от 43-то Народно събрание ", напомни той. Веселинов изясни, че концепцията на патриотите е доброволците да са честни жители, хора с нужния учебен ценз и чисто правосъдно минало.

" Те би трябвало да преминат образование, да правят главно охранителна патрулна и постова активност , да имат право да предизвестяват хора, които подозират в осъществяването на закононарушение, както и да имат право да правят цивилен арест, до момента в който дойдат служителите на реда ", описа концепцията си депутатът от Вътрешна македонска революционна организация. Вътрешният министър Младен Маринов също разяснява тематиката, като призна, че се работи по такива текстове в закона. Той обаче изрази запаси към концепцията доброволците да могат да правят цивилен арести.

" Ще има полемики, ще се разисква доста . Трябва да се намерения каква да е структурата и до каква степен да се разгръщат техните пълномощия. Все отново приказваме за доброволчество, а не за битка с престъпността. Въпросите, които произтичат, са на кого да се делегират такива пълномощия, дали са готови, какви да са им пълномощията. Тези въпроси би трябвало да се изпипат, с цел да не се стигне до в допълнение напрежение в обществото ", уточни шефът на Министерство на вътрешните работи. Младен Маринов добави, че полицейските чиновници са подготвени да владеят обстановката при пораждане на напрежение, а доброволците не са и поради това би трябвало се обмисли до каква степен да са им функционалностите. Той обърна внимание, че би трябвало да се подсигурява и сигурността на отрядите. " Изпълнявайки тази доброволческа активност, би трябвало да е оптимално изключена опцията те да пострадат ", посочи Маринов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР