От Обединени евангелски църкви (ОЕЦ) изпратиха писмо до премиера Бойко

...
От Обединени евангелски църкви (ОЕЦ) изпратиха писмо до премиера Бойко
Коментари Харесай

Евангелските църкви молят премиера да разясни на служителите си правата на вярващите

От Обединени евангелски църкви (ОЕЦ) изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Младен Маринов, основния прокурор Иван Гешев, шефа на дирекция " Вероизповедания " на Министерски съвет Емил Велинов и до медиите.

Повод за писмото им е формираното досъдебно произвеждане за две събирания от 10 до 11 часа и от 17 до 18 часа пред храм " Божия черква България " на Цветница. Според прокуратурата, хората се събрали на тържествено честване на празника в нарушаване на противоепидемичните ограничения в страната. От държавното обвиняване издирваха по запис хората, взели участие в богослужението.

От Обединените евангелски църкви молят премиера и министрите да дадат подобаващи уточнения и инструкции на чиновниците си за преустановяване на формираните производства заради липса на укоримо държание .

Румен Борджиев - ръководител на Обединени евангелски църкви в България (ОЕЦ), в което има 14 регистрирани у нас евангелско-протестантски вероизповедания дава претекстовете си в отбрана на богомолците.
 По видеозапис търсят хората, участвали на литургия в Самоков
По видеозапис търсят хората, участвали на литургия в Самоков

Разпитват се уредниците

Ето и неговите претекстове:

Касае се за осъществяване на празнично свещенодействие в деня на един от най-светлите християнски празници в религиозния ни календар - Вход Господен .

Мястото на осъществяване на службата е дворът на църквата в гр. Самоков, т.е. църковна благосъстоятелност.

Съобразени са всички хигиенични и епидемиологични ограничения, включително:

Службата е извършена навън, а не в затворено помещение, където вентилационната система върти еднакъв въздух

Осигурени са маски, които чиновниците са раздавали на хора без такива.

Извършена е стерилизация на обекта посредством напръскване с дезинфектанти.

Осигурен е дезинфектант за персонално прилагане от хората.

Присъстващите вярващи са били на безвредно разстояние един от различен.

От правна страна:

Съгласно член 57 алинея 3 от Конституцията при оповестяване на изключително състояние със закон може да бъде краткотрайно лимитирано упражняването на обособени права на жителите като се изключи правата, планувани в член 37, в които се включва и главното право на изповедание . Според член 5 алинея 1 от Закона за вероизповеданията правото на изповедание се упражнява посредством образуване и изложение на верско разбиране, присъединяване в религиозна общественост и прочие, а според алинея 2 верското разбиране може да се показва посредством реализиране на съответни богослужения, ритуали и традиции.

Според Борджиев в правната ни уредба няма възбрана или ограничаване за осъществяване на богослужения, нито за присъединяване в такива.

А, както знаем, не може да се наруши възбрана, каквато не съществува . Това е задоволително, на независимо съображение, да се обоснове извод за липса на каквито и да било укорими дейности както от страна на свещенослужителите, по този начин и от страна на богомолците.

Според него няма правно съображение нито за Фактическо, за започване на административно-наказателни и/или на наказателни производства.

" Само за цялост на ревюто считаме за належащо да напомним и събитието, че религиозните институции са отделени от страната /чл. 13 алинея 2 от КРБ/, и по смисъла на член 4 алинея 2 от Закона за вероизповеданията е неприемлива държавна интервенция във вътрешната организация на религиозните общности и религиозните институции ", написа в претекстовете на евангелското съдружие.

Според тях при правенето на многочислените актове за открито административно нарушаване и формиране на досъдебно произвеждане съответните институциите могат да уязвят обезпечените съществени човешки права.

" Ние нямаме подозрение по какъв начин ще завършат започнатите производства. Макар и в условия на изключително състояние, ние живеем в правова страна, подписала Европейската спогодба за правата на индивида ", се споделя в позицията .

Правото на живот е висша полезност за всеки от нас и поддържаме държавните институции във всичките им старания за справяне с тази тежка обстановка, написа ръководителят на Обединените евангелски църкви Румен Борджиев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР