Мъж получи втори шанс за живот. На него му беше

...
Мъж получи втори шанс за живот. На него му беше
Коментари Харесай

Мартин от Варна: Нося една раница със себе си, която поддържа двете ми изкуствени сърца

Мъж получи втори късмет за живот. На него му беше направена неповторима интервенция преди към четири месеца от лекарите в болница  " Света Екатерина “. Днес той към този момент мечтае за трансплантация на сърце във Франция.

Мартин Кожуклиев е от Варна, само че от към четири години живее в София. Работи като ИТ в огромна болница, където поддържа всички компютри и системи в редовност.

" По подигравка на ориста тъкмо в тази болница ми откриха казуса със сърцето. Това стана напролет на 2021 година В разгара на COVID-19 започнах да получавам необикновени за мен признаци – като компликация при изкачването на стълби, задъхване, елементарно се изморявах и забелязах, че не ми стига въздух. Необичайни неща за мен, тъй като повеждам деен метод на живот “, споделя в предаването " Тази събота и неделя “ мъжът с двете изкуствени сърца.

Отива за обзор при един от лекарите в болничното заведение. Той открива, че сърцето му е уголемено и фракцията на изтласкване е на една трета от естественото.

" Състоянието му беше доста тежко – той не можеше да измине и няколко крачки, без да се измори. През множеството време лежеше. Минималните старания, които полагаше, предизвикваха у него отмалялост. Постоянно беше на венозни медикаменти за подкрепяне на съкращаването на сърцето “, споделя и проф. Димитър Петков от болница " Св. Екатерина “.

Лекарите слагат на Мартин две устройства, известни като изкуствено сърце – една на лявата и едно на дясната камера на сърцето.

" Оттогава непрекъснато нося една раница със себе си. Тя тежи към пет кг. Тя поддържа двете ми изкуствени сърца “, разяснява Мартин пред bTV.

" Това устройство съставлява помпа, която се слага най-вече в лявата камера на сърцето. В извънредно редки случаи, който сърцето е отслабвало и в дясно, се слага и на дясната камера. Това се прави за пръв път при изцяло вградени на устройствата в тялото. Иначе, ние сме поставяли две устройства, само че отвън тялото “, изяснява проф. Петков.

Максималното време, което пациентът може да преживее с това устройство, е 15-16 години. Това съгласно проф. Петков е изцяло съпоставимо с една сърдечна трансплантация.

Мартин въпреки всичко ще се подложи на трансплантация, като той е решил тази интервенция да бъде направена във Франция. Разказва, че положението му е изменчиво след слагането на двете изкуствени сърца, а той желае оптимално бързо да се върне към дейния си метод на живот.

" За страдание, поради ниския брой донори в България, възможностите ми тази интервенция да се случи тук са доста дребни. Започнах да диря разновидности в чужбина. Здравната каса би помогнала за самата интервенция и за лекуването ми, само че не поема разноските ми по престоя във Франция. При трансплантациите не може да се планува престоя, тъй като не е ясно по кое време ще има условия да се направи самата интервенция – може да е месец, може да е година “, споделя Мартин.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР