От няколко години сме в процес на електронизация на здравеопазването

...
От няколко години сме в процес на електронизация на здравеопазването
Коментари Харесай

Д-р Чобанова за електронните рецепти: Докато излезе ЕГН на новородено, не можем да му изпишем лекарства

От няколко години сме в развой на електронизация на опазването на здравето и минаваме около това, което се случва в този момент с рецептите. Електронизираха се направленията, консултациите, в този момент и електронните бележки.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria доктор Виктория Чобанова - ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.

Защо настояваме да остане хартиената рецепта? Ние държим да остане опцията вие да можете да си купувате медикаментите от аптеката сами. Ние настояваме за временен интервал, в който до момента в който се изчистят проблемите, когато системите не си приказват една с друга, да имаме опция и за хартиена рецепта.

Има проблем с регистрациите. Пациентите без ЕГН не можем да им изпишем лекарство. Първите дни, до момента в който им излезе ЕГН-то на новородените, не можем да им изпишем медикаменти. Дори при незабавен случай. Имаме сигнали от лечебни заведения и незабавни кабинети, че не могат да си записват мобилното приложение за вписване на предписания. Има огромни проблеми при връзката на софтуерите от нас до аптеката. Ние разписваме едно в аптеките излизат друго. При нас в софтуера нямаме опция да забележим кои медикаменти са налични. Може да се случи по този начин, че аз да изпиша едно, а това в аптечната мрежа го няма въобще. Нищо не пречи по този начин както аптеките имат достъп до складовете, да знаят какъв брой медикаменти има от всеки артикул, по този начин и ние да знаем какъв брой медикаменти има в аптеките. Има лекарства, които избираме, има и такива, които ни е все едно дали ще бъдат заменени. Ако ние знаем кои медикаменти са налични този проблем няма да го има.

Ако електронните предписания се създадат по този начин, че да бъдат лесни за приложимост, то всички ще работят с тях. Аз на хартиената рецепта пиша какъв брой дни ще се пие лекарството и по какъв брой пъти. Така пациентът може да си прави информация. В аптеката няма да го напишат по метода, по който аз съм го написала. Аз не мога да видя какво са дали в аптеката. Отговорът на мое питане какво е изпълнила аптеката от моята рецепта е " изпълнена ".

Не можем да изнасяме инсулини, когато тук не стигат. Антибиотиците са същият проблем, до през вчерашния ден ги имаше през днешния ден отново ги няма. Вероятно обаче ще ни глобят за това, че спряхме износа на инсулини, сега просто печелим време.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР