От няколко години администрацията спонсорира избрани от нея продукции, с

...
От няколко години администрацията спонсорира избрани от нея продукции, с
Коментари Харесай

Представиха филмите, които кандидатстват за финансиране от Община Бургас

От няколко години администрацията спонсорира определени от нея продукции, с които както да прави реклама на града, по този начин и да поддържа родното кино

Продуценти, сценаристи и артисти показаха пред комисия в Бургас филмите, които желаят да получат съфинансиране от Общината. На събитието, състояло се в Дома на писателите на ул. „ Вола ” 3, бяха направени резюмета на продукциите и аргументирано техните създатели обясниха за какво са избрали тъкмо Бургас за терен за фотосите.

Общо 5 филма са кандидатствали за съфинансиране от Община Бургас тази година. Сред тях има документални ленти, комедии, драми и даже късометражно кино. Един по един основателите бяха изслушани от особено образуваната по мотива комисия, формирана от зам.-кмета по просвета Диана Саватева, председателя на непрекъснатата комисия по просвета и читалищна активност към Общинския съвет Веселин Пренеров, актьора и общински консултант Тони Минасян, архитекта и общински консултант Петър Статев и управителя на Морско казино Людмила Кутиева. Това е първото сходно събитие до момента, което е било отворено за медии, с което се дава явен сигнал, че политиката на Община Бургас във връзка с киното е ориентирана в посока затвърждаване и преобразяване на снимачния развой в постоянна част от живота в града.

Първата показана продукция носи името „ Жени отвън приложимост ”. Проектът е дело на екипа, изравен зад „ Петя на моята Петя ” и е писан особено за Бургас. По сюжет на Нели Димитрова, която стои зад “Love.net ”, “Воля ” и „ Под прикритие ”, лентата ще опише историите на 4 дами в друг интервал от живота си, всяка от които изправена пред тежък честен избор.

Интересно е предлагането на актьорите Ники Илиев, Башар Рахал и Георг Киряков. Те аплайват за съфинансиране от Община Бургас с концепцията да опишат историята на българския първенец параолимпиец Михаил Христов с филм, озаглавен „ Без крила ”. Под формата на историческа драма те желаят да пресъздадат пътя на Христов от случая в детството му, оставил го без две ръце, до златните медали на Олимпиадата в Дубай по дълъг скок. Интересен факт е, че в този момент 31-годишният Михаил Христов се е отказал от спорта и вместо да носи медали, оказва помощ на други хора, изгубили крака, като основава високотехнологични и особено направени протези. Тази лента няма да бъде снимана напълно в Бургас, само че най-красивата част от кино лентата – тази за първото влюбване на лекоатлета, ще се развива точно тук.

Третата продукция носи името „ Разлом ” и ще бъде също исторически филм, разказващ за тази част от историята на България в интервала 1950-1960 година, която е малко позната на необятната аудитория. Сценарият е дело на проф. Георги Дюлгеров, а съществена тема в него ще бъде тази за прошката.

Презентацията на актрисите Саня Борисова и Никол Предьова пък показа филм с работно заглавие „ Кармични връзки ”, комедия. Той ще опише историята на 4 дами в паралелни сюжетни линии, общото сред които е неумението на хората да основават дълбоки фамилни връзки. Именно едната такава линия ще се развива сред София и Бургас и ще опише образно за младо семейство от Бургас, което поради работата на мъжа се мести в София, където обаче дамата не може да се приспособява.

Презентацията на филмите към момента продължава в Дома на писателя в Бургас. Очаквайте детайлности!

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР