От няколко дни премиерът Бойко Борисов, здравният министър проф. Костадин

...
От няколко дни премиерът Бойко Борисов, здравният министър проф. Костадин
Коментари Харесай

8 нагли лъжи за ковид кризата у нас

От няколко дни министър председателят Бойко Борисов, здравният министър проф. Костадин Ангелов и основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев ни убеждават, че няма да се поколебаят да наложат нови, по-строги ограничения, в случай че обстановката с корона вируса се утежни, и че слагат здравето и човешкия живот на първо място. Действията им обаче приказват тъкмо противоположното. Вместо да успокои обществото пред задаващата се злополука, последният брифинг на здравния министър и Националния действен щаб остави чувството, че ръководството на рецесията сега е в ръцете на хора без съвест и достолепие, а единственият глас на разсъдъка - шефът на НОЩ Венцислав Мутафчийски, е в ролята на самотна съпротива.

На брифинга здравният министър проф. Костадин Ангелов и основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев изрекоха куп изказвания, които освен нагнетяват още повече напрежението, само че и минират всевъзможни бъдещи противоепидемични ограничения. Явно следвайки " светлия образец " на премиера, думите им нямат нищо общо с действителността и внезапно се разминават с предходни техни изказвания.

 

1. " Не може да се планува какво ще стане другата седмица - в света няма подобен човек ". Костадин Ангелов

За 11 дни на март имаме повече нови случаи - 22 873, в сравнение с през целия януари (17 393). 14-дневната заболеваемост е 380 на 100 000, преди седмица беше 284 на 100 000, а преди месец - 127.4 на 100 000. " При смъртността има доста стръмно повишаване на кривата, каквото не е имало за последните 6 месеца - 53% на седмична база ", сподели шефът на НОЩ Венцеслав Мутафчийски. Тези данни не оставят никакво подозрение какво ще стане другата седмица, колкото и министърът да шикалкави, а основният здравен контрольор да се прави, че не може да си спомни числата, които нормално рецитира без проблем.

 

2. " Никой не твърди, че при използването на избрани ограничения вие ще получите липса на зараза ". Ангел Кунчев

Епидемията може и да не изчезне при използването на ограничения, само че е ясно, че без ограничавания тя ще се трансформира в покруса. Кунчев съпостави България със прилежащи страни, които имат повече случаи от нас макар по-строгите си ограничения, издигайки тезата, че ограниченията не са ефикасни. Тази логичност може да отива на ресторантьора Ричард Алибегов, само че не и на основния здравен контрольор. В този миг значимият въпрос не е за какво случаите се покачват макар ограниченията, а какъв брой щяха да бъдат, в случай че нямаше ограничения. И какъв брой се съблюдават въобще демократичните у нас ограничения. Впрочем ето какво написа Кунчев в претекстовете към последната заповед на министъра за отваряне на заведенията за хранене: " Следва наложително да бъде непокътната опцията при повишаване на заболяемостта и утежняване на следените индикатори неотложно да се пристъпи към предприемане на строги ограничаващи ограничения затваряне на отворените рискови браншове и ограничение провеждането на позволените мероприятия ". Интересно е какви причини ще извади, в случай че в близко бъдеще въпреки всичко се наложи да се вкарат ограничавания поради стремглаво покачващите се случаи на заразяване.

 

3. " Не сме подготвени за нов локдаун, не тъй като е медицински безпричинно, а тъй като хората не са подготвени. Когато обществото е готово да повярва в тези ограничения, когато е готово да ги съблюдава и когато ние като хора повярваме в нужността на тези ограничения, тогава ще ги въведем. Няма по какъв начин да въведем ограничения там, където хората не имат вяра в тези ограничения ". Костадин Ангелов

Хората от дълго време схванаха, че при цялостния отвод от надзор у нас опазването на здравето е единствено в техни ръце. Но думите на министъра са на процедура цялостен отвод от вдишване на отговорност и ръководство на рецесията. И те мощно опонират на логиката, която той изповядваше на 23 ноември, когато хора умираха пред лечебните заведения: " Преди да съм министър на опазването на здравето, аз съм доктор. За мен най-важното е опазването на живота на хората. Готов съм да поема всякаква отговорност и риск. Не желая и не мога да приема, че има по-висша полезност от живота. Не можем да си позволим да губим живота на младежи, на възрастни, на лекари, на учители. Много лекари са заболели, техните близки са заболели, доста сътрудници починаха, изпълнявайки своя дълг. Аз няма да бъда министърът, който ще съобщи напъните им в името на живота на пациентите ".

Сега, когато ситуацията още веднъж бързо се утежнява, цялата отговорност е трансферирана върху районните здравни инспекции, които би трябвало да вкарат местни ограничения. А те, при цялостната липса на поддръжка от централната власт, се чудят по какъв начин хем нещо да лимитират, хем никой да не разбере.

 

4. " Предприемането на дейности на национално равнище не би било заслужено за хората, защото има области с равнища на заболяемост под 50 на 100 000 души, както и други с над 500 на 100 000 “. Проф. Костадин Ангелов

В страната има една единствена област с по-малко от 50 нови случая на 100 000 - Търговище. Още единствено шест области са под 200 на 100 000 и множеството от тях евентуално всеки миг ще прескочат този предел. Така че картата на България не е шарена, както твърди министърът, а съвсем хомогенно алена. Много по-справедливо би било да се наложат национални критерии за ограничавания, с цел да знае всяка една област какво следва във всяка една от идващите седмици.

 

5. " Ако има нарастване на случаите, затварянето стартира от последно отворените браншове ". Костадин Ангелов, 28 януари

Последният отворен бранш са заведенията за хранене, игралните зали и казината - те отвориха на 1 март. От 4 февруари децата от пети до 12-и клас се въртят по график за присъствено образование. От 1 февруари са отворени моловете. Сега районните инспекции първо затвориха учебните заведения, а тук-там - и моловете. Ресторантите - най-рисковото място за заразяване от всички изброени тук, остават отворени, като на всички места им се предлага единствено един час понижение на работното време - до 22 ч. В подмяна на това се вкарват маски навън - неуместно комбиниране на ограничения, при което човек може да прекара 5 часа на маса без маска в затворено помещение с доста други хора, само че навън би трябвало да носи маска.

Още по-нелепи са обясненията за какво заведенията за хранене остават отворени, а моловете да вземем за пример се затварят. " Моловете се затварят преди заведенията за хранене, тъй като като се затворят учебните заведения, децата се събират в моловете ", сподели Костадин Ангелов, визирайки областите, където са подхванали тази стъпка. И прибавя тъкмо противоположното изказване, с цел да оправдае областите, където не са: " затварянето на моловете от резултат се трансформира в недостатък, тъй като магазинерите в тях се събират на митинги и се заразяват ".

Своя принос към антилогиката на властта даде и Петър Паунов, кмет на региона с най-висока заболеваемост в страната. От думите му излезе, че отворените заведения за хранене са противоепидемична мярка, тъй като " когато техните големи пространства са затворени, хората се събират по къщите си и се заразяват ", изясни той. Данните за региона не демонстрират отворените заведения за хранене да са понижили разпространяването на болестта. Да не приказваме, че у нас " големи " пространства са по-скоро изключение. Обикновено става дума за дребни, задушни залички, натъпкани до краен лимит.

Отново да напомним какво написа в скалата на риска на Тексаската здравна асоциация, която е най-често цитираната оценка на другите обществени обстановки от позиция на заплахата от заразяване с COVID-19 и е оповестена на уеб страницата на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Според нея храненето в ресторант (затворено помещение) е от седма степен на риск по десетстепенна канара, като рискът е оценен в Съединени американски щати, където нормалното държание на хората в ресторант не допуска танцуване по масите до полунощ.

 

6. " Хората чакат от нас отговорност, а нашата отговорност е да се съобразим с това, което докторите ни предлагат. " Бойко Борисов, 9 март

За една година пандемия Борисов сподели, че се преценява с докторите единствено когато обстановката е отвън надзор. Случаите към този момент се увеличаваха, когато на 14 февруари Борисов разпореди на здравния си министър да отвори заведенията за хранене. С думите: " На 1 март наложително отваряш заведенията за хранене. Повече по тази тематика няма да се приказва. И 2 и 3 хиляди да са – отваряме ". Министърът почтително извърши. А в този момент твърди, че министър председателят в никакъв случай не му е нареждал какво да прави.

 

7. " От друга ваксина, преди повече от месец, няколко дни след слагане на имунизацията, в България също имаме съдбовен излаз. Но нямаме доказателства, че се дължи на имунизацията. Тази партида (на " Астра Зенека ", която бе спряна в 8 европейски страни поради странични реакции) не е спряна, тя се прави, няма заплаха за живота и здравето на хората " . Костадин Ангелов

Това, колкото и неуместно да звучи, беше опит на министъра да увери популацията, че няма заплаха за здравето му, макар че проблематичната партида на " Астра Зенека " е доставена и у нас. С това изказване нежното доверие във имунизациите у нас евентуално се връща на изходна позиция. Още по-крехкото доверие във управляващите пък евентуално непоправимо е повредено, откакто те на процедура оправдават най-големите страхове на хората - че с имунизираните се случват неприятни неща, само че ръководещите ги крият.

 

8. " Положителното е, че където сме създали имунизация, резултатите са позитивни. " Ангел Кунчев, 9 март

Да, резултатите са " позитивни " - от " щит против пандемията " имунизацията у нас се трансформира по неповторимия български модел във фактор за заразяване. Никой не знае какъв брой хора се прибраха с вирус вместо с имунитет от висенето по опашки и обикалянето по лечебни заведения в стихийното отваряне на зелени коридори. Но единствено за едно денонощие преди ден имахме 76 нови случая на COVID-19 измежду лекари, медицински сестри и санитари. Това би следвало да е най-имунизираното съсловие в България - при тях имунизацията стартира на първо време, това са и хората, които към този момент имат зад тила си две дози. 560 са инфектираните учители сега, а те бяха вторият приоритет на имунизационната ни акция. А че имунизациите работят, въпреки всичко има вяра - от НОЩ бе даден образец с един старешки дом, в който са имунизирани 100 жители. При зародило огнище на COVID-19 17 души от неимунизираните се разболяват, някои от тях тежко. 11 от имунизираните дават позитивен резултат, само че нямат признаци.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР