От новините: Самоделна бомбичка избухна в ръцете на млад футболен

...
От новините: Самоделна бомбичка избухна в ръцете на млад футболен
Коментари Харесай

Новогодишните пиратки и фойерверки - забавление или заплаха за живот

От новините: Самоделна бомбичка избухна в ръцете на млад футболен почитател и откъсна едната му ръка до лакътя. Всяка вест - три дни, само че осакатените деца си остават за цялостен живот. Спомних си, че като дете мой връстник от прилежащ клас загуби пръстите си при подготвяне на новогодишни пиратки. Всеки има по една такава история.

“И се замислих…колко костват животът, здравето, сигурността на нашите деца, а и на нас самите? Какво ни чака с наближаването на коледните и новогодишни празници и традицията всеобщо да се „ гърми ” в тези дни? ”

Какво можем да създадем, с цел да предотвратим тревожната наклонност по празниците да се усилват неприятните, а от време на време и трагични произшествия след погрешно боравене с взривни устройства. Оказа се, че има доста потърпевши освен от самоделни взривни устройства, само че и от закупени такива в комерсиалната мрежа. Когато стане „ белята ” кой носи виновност – децата /защото най-често деца са потребителите/, родителите, търговците, производителите, контролните органи, законодателят?

През последните години няколко български градоначалници публично издават заповеди за възбрана на сходни пиротехнически произведения навън в съответното обитаемо място по време на новогодишните празници. Явно това е един от методите да се предотвратят злополучни произшествия. Оказва се, че в българското законодателство съществува устав, който " не разрешава използването на взривни субстанции, огнестрелни оръжия и муниции в транспортни средства, закрити пространства, наоколо до леснозапалими материали, както и регионите на лечебни заведения, детски градини, учебни заведения, църкви и приюти. "

Според експертите фойерверките се категоризират в 4 групи:

В първата група попадат фойерверки с ниска заплаха, които могат да се употребяват и в закрити пространства. Тук спадат бенгалски огън, конфети, пукащи топчета, гърмящи конци. Минималната възраст на купувачите за тази категория фойерверки е 12 години.
Във втората категория попадат пиротехнически произведения с по-висока заплаха. Те могат да се употребяват единствено навън, а минималното разстояние за сигурност до феновете е 8 метра.
В третата категория са включени артикули, които могат да се закупуват единствено от пълнолетни.
В четвъртата са такива единствено за професионална приложимост и е нужен подобаващ лиценз.



С наближаването на празниците доста улични търговци оферират пиратки, фойерверки и всевъзможни взривни устройства на доста по-ниски цени от тези в лицензираните магазин. Не се изкушавайте от ниските цени. Здравето и сигурността ви и на близките са надалеч по-важни. Не купувайте от нелицензирани търговци.

Не по-малко отговорност лежи върху търговците и производители на пиротехнически устройства. Лицензираните производители са длъжни да слагат подробни и точни указания за метода на приложимост на взривните субстанции, а търговците да оферират единствено тези, които са изпълнили това изискване. Важно е инструкциите да се четат деликатно, както и рекомендациите към тях.

Част от тях гласят: при възпламеняването взривните субстанции не би трябвало да се задържат в ръка или покрай косата и лицето. Ако се употребяват в закрити пространства, могат да провокират местни контузии и изгаряния. Абсолютно рисково е да се хвърлят безсистемно на открито фойерверки и бенгалски огън. Внимавайте, в случай че духа вятър и не пушете наоколо. Не бива да се слагат в бутилка или в различен трошлив съд. След експлозия в тясно пространство, съдът се разрушава и хвърчащите късчета могат да причинят пострадвания.

Особено значимо е средството, с което ще запалите фойерверките - специфични електрозапалки или кибрит, посредством които ще сте на безвредно огромно разстояние. Ако не запалите фитила деликатно, или с неуместно средство, той може да се взриви и да нарани близко стоящите. От съображения за сигурност поставете наоколо съд с вода, която може да ползвате, в случай че внезапно възникне пожар.

Дори и да закупите взривни субстанции от лицензирани производители, не омаловажавайте и личната си отговорност. Внимателно четете инструкциите за приложимост и не подценявайте и най-малките елементи. Не би трябвало да оставяме децата си сами да вземат решения дали ще купуват и по какъв начин ще боравят с сходни произведения. По-добре дружно с тях да влезем в магазина, да се консултираме с продавачите и прочетем дружно напътствията и рекомендации за попречване на всевъзможни опасности. Не единствено към децата би трябвало да сме деликатни, само че и към пълнолетните си познати, близки, родственици, съседи, които също свързват наложително коледните и новогодишни празници с гърмене и повдигане на доста звук.

Хубаво е да мислим и се безпокоим за възможните последици от потреблението на сходни произведения авансово, а не както нормално се случва, пост фактум, когато се случи трагичен случай. Както при всички преследващи ни рискове в живота, главната отговорност се пада на всеки един от нас. И дано не забравяме, че задачата на тези произведения е да ни носят наслада и да допълват празничната атмосфера на идните празници. А когато мислим за удоволствия, никога не би трябвало да забравяме за разсъдъка и наложителната в тази ситуация нерешителност.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР