От ноември Русия прекратява доставките за Беларус на бензин, дизелово

...
От ноември Русия прекратява доставките за Беларус на бензин, дизелово
Коментари Харесай

Русия прекратява доставката на петролни продукти за Беларус

От ноември Русия приключва доставките за Беларус на бензин, дизелово гориво и мазут, ограничаването ще работи до края на идната година.

От съветското Министерство на енергетиката изясняват тези ограничения с това, че безмитният импорт на петролните артикули е неуместен - Беларус изцяло обезпечава своите потребности от тях за сметка на преработката на внасяния съветския петрол, написа РИА Новости.

А остатъците Минск доставял в прилежаща Украйна, заработвайки милиарди долари. Експертите показват: размерът на този реекспорт е достигнал такива размери, че Москва повече не може да си затваря очите.

Министерството на енергетика разяснява: съветският импорт на избрани нефтопродукти, които не се създават в Беларус се резервира. Ограниченията няма да обиден и доставките на недопечен нефт - през 2019 година те ще бъдат 24 млн. тона, както и през тази година. Що се отнася до бензина, дизеловото гориво и мазута за тях в индикативния баланс се плануват нулеви индикатори, отбелязва организацията.

За седемте месеца на настоящата година Беларус е внесъл над 2,3 милиона тона петролни артикули от Русия на сума над 900 милиона $. Реалните потребности а прилежащата република са надалеч по-малки, за съпоставяне - преди пет години импортът на такива артикули не е превишавал 90 хиляди тона. На процедура всичко, което Беларус не употребява, интензивно се реекспортира - главно за Украйна.

Прекратяването на доставката на недопечен нефт, нефтопродукти и природен газ над размерите, нужни на Беларус за лично ползване се разискват от дълго време. Сега решението е планът е елементарен: новите съглашения изключват опцията за " сиви схеми " за доставка на петролни артикули в границите на съюзните страни, водещи до неполучаване на доходи в съветския федерален бюджет, написа РИА Новости.

Беларус, несъмнено, не е склонен с такава позиция. През август президентът Лукашенко съобщи в телевизионно изявление, че не схваща тези упреци - беларуските компании купували тежки нефтопродукти, преработват ги и по-късно ги продават на външни пазари. Той акцентира, че тази процедура не е нова. Ставало дума за отпадни артикули, които не се осъществят в Русия, а от тяхната преправка страната му " заработвала копейки ".

Но очевидно не става дума за копейки. В последните години размерът на тези доставки пораства в геометрична градация. Беларуски икономисти са пресметнали, че от реекспорт на съветски петролни артикули Минск си докарва доходи, равняващи се на до 5 % от своя БВП, написа РИА Новости.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР