От Националната мрежа за децата (НМД) изпратиха открито писмо до

...
От Националната мрежа за децата (НМД) изпратиха открито писмо до
Коментари Харесай

Искат ДАНС и МВР да разследват кой оспорва държавните политики за децата

От Националната мрежа за децата (НМД) изпратиха намерено писмо до премиера Бойко Борисов за разяснение на политиките за децата и фамилиите на жителите и противопоставяне на пропагандата и дезинформацията против държавните политики за децата и фамилиите в България.

Те желаят ДАНС, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата да проверяват кой води политика против Стратегията за детето. " Тези придвижвания се следят освен в България, само че и на европейско равнище ", написа в писмото.

Повод за писмото им е слухът, който опразни няколко учебни заведения в Сливен, Карнобат и Ямбол. Заради споделен видеоклип в обществените мрежи на 7 октомври родители незабавно изведоха децата си от образователни занятия в трите града.

Те са безапелационни, че акцията против обществените и законовите промени са игра със страховете и тревогата на българските родители - тя е игра със ориста на деца и фамилии.

За първата половина на 2018 година 30 деца са жертви на ликвидиране или различен тип причиняване на гибел, като 26 от тях са малолетни; 241 деца са жертви на блудничество, обезчестяване и други полови похищения. Само през лятото на 2019 година има два знакови трагични случая на деца, жертви на ликвидиране, за които приказва цялата страна, дават образец от Националната мрежа на децата.

Според тях изявленията в обществената мрежа и дейната акция против Стратегията за детето е не конфликт на идеологии, а проведена опозиция против политиката на законните институции на страната. Те считат, че това са подривни дейности с капацитет да имат темперамент на закононарушения.

Без да загатват съответно случаите, в които родители по неотложност изведоха децата си от учебно заведение, създателите на писмото декларират, че пропагандата и дезинформацията доведоха до директно посягане против главно право на децата на обучение. Те засягат и правото на родителите да отглеждат умерено децата си и да ги поддържат в образованието им.

От неправителствената организация прецизират, че акцията против детските политики не води началото си от миналата седмица, визирайки фейсбук група, проведена при започване на 2019 година, които, по мнението на Националната мрежа за децата всекидневно показват едностранчиво клипове, публикации, тълкувания на законови правила. Там законите се показват като " анти-семейни ", пишат в писмото.

Тиражират се манипулативно разказани случаи на извеждане на деца, в които се смесват полуистини и погрешни обстоятелства, пишат от организацията.

Видима е и ясна връзка сред провежданата агитация и радикални религиозни общности. Не на последно място, измежду главните представители, разпространяващи този вид материали в общественото пространство и измежду локалните общности, са и държавни чиновници и представители на политически партии, пишат от Националната мрежа за децата.

В същото време те акцентират, че системата за протекция на детето има потребност от незабавна промяна, за което сигнализират повече от 10 години. Слабостите на системата предпоставят неточности, които комфортно биват употребявани в акциите срещу държавните политики за децата, установяват от НМД.

Тези случаи съставляват и извънредно комфортна опция за основаване на правосъдна процедура и трупане на имидж на " спасители " от обособени юристи.

Причината е, че добре проведеното дело против отдел " Закрила на детето " (ОЗД) има огромни шансове да завоюва заради чести процесуални нарушавания, дължащи се на ниския потенциал на системата и неналичието на уместно квалифицирани юристи, които да пазят решенията на Отделите в съда, изясняват пропуските в обществената система създателите на писмото.

Като очевиден резултат от акциите против Стратегията за детето те разказват и офанзиви против Националната телефонна линия за деца, на която годишно търсят помощ стотици деца и още повече родители. Бяхме очевидци и на проведен " митинг " пред услуга, ръководена от неправителствена организация, работеща непосредствено с възрастни и деца, жертви на принуждение.

В обществените медии и публичното пространство непрекъснато се тиражират обвинявания, внушения и откровени неистини, ориентирани към дискредитиране на работата на организации и съответни персони. Тези процеси заплашват както гражданската интензивност, по този начин и помощта и поддръжката, която всички ние осигуряваме всекидневно на хиляди български деца и родители.

От Националната мрежа за децата се притесняват, че ще бъде разрушено доверието в държавните институции, които организират политики за децата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР