От Националната асоциация на картофопроизводителите и Сдружението Обединени земеделски производители

...
От Националната асоциация на картофопроизводителите и Сдружението Обединени земеделски производители
Коментари Харесай

Картофопроизводители блокираха ГКПП Илинден

От Националната асоциация на картофопроизводителите и Сдружението " Обединени аграрни производители " оповестиха, че не поддържат постигнатото в петък споразумение на други аграрни организации с държавното управление и ще продължат с пътните блокади.

Картофопроизводителите блокираха в 11.00 часа граничния пункт с Гърция Илинден - Ексохи, след разклона за с. Садово, заяви БНР. Блокадата ще продължи до 14 часа. 

От тяхната асоциация оповестиха, че " няма да участват в уговорени мачове " и замразяват участието си в Българската земеделска камара, тъй като не поддържат подписването на меморандум с кабинета.

Картофопроизводителите упорстват държавното управление да изиска преразглеждане на европейската зелена договорка, да бъде спрян вноса на аграрни артикули от трети страни, които не дават отговор на европейските стандарти, както и спомагателни обезщетения за фермерите в планински и полупланински региони.

От " Обединени аграрни производители " упорстват за нормативни промени, засягащи държавното подкрепяне за бранша, данъчни и регулативни облекчения.

" Всички земеделци ще получат спомагателни помощи. Въпреки че има искания от такива, които не участваха в диалозите, само че постигнатото ще получат безусловно всички ", увери министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в " Панорама ".

Постигнатата договореност е дребните стопанства до 300 ха да получат безусловно по-големи помощи, а единствено едрите земеделци ще потвърждават загуби, с цел да получат в допълнение финансиране до избран таван. В неделя още веднъж земеделските асоциации ще се срещнат с държавното управление, с цел да изчистят съответните суми и текстове на съглашението, а то ще бъде подписано в понеделник.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР