От началото на войната в Украйна вероятно до 50 000

...
От началото на войната в Украйна вероятно до 50 000
Коментари Харесай

Около 50 хиляди делфини са загинали в Черно море заради войната

От началото на войната в Украйна евентуално до 50 000 делфини в Черно море са починали, заяви ръководителят на изследователския отдел на Националния естествен предпазен парк на Украйна " Тузловски лимани ", докторът на биологичните науки Иван Русев пред Цензор.Нет.

Основната причина за гибелта на делфините е потреблението на сонар от съветските кораби. В югозападната част на Черно море маневрират доста съветски военни кораби, в това число подводници, които от време на време се доближават до брега на разстояние от към 100 метра.

Всичко това основава доста мощни звукови сигнали, които поразяват делфините. Всички китоподобни - както китовете, по този начин и делфините - употребяват ехолокация, което им лишава към 60% от силата - за връщането и възприемането на сигнала. Следователно, когато в близост има морски съдове с сходно високочестотно устройство, то изцяло унищожава вътрешното ухо на делфините и те губят способността си да се ориентират. " Става като кьорав, не може да откри нищо, може да срещне и мини ", сподели Русев.

По крайбрежията на Украйна, България и Румъния са открити тази година 2500 натрупа на бозайници. Но съгласно интернационалните проучвания едва 5% от мъртвите делфини се изхвърлят на брега. 

 Ученият уточни още, че в региона на Одеса е допустимо да се изследват мъртвите делфини единствено на 6-километров сектор от територията на Националния естествен парк Тузловски лимани, още повече, че има доста места, където достъпът е стеснен или има минирани зони.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР