От началото на войната в Украйна, един от участниците, който

...
От началото на войната в Украйна, един от участниците, който
Коментари Харесай

Руското имперско движение, войната в Украйна и бъдещето на руската държава

От началото на войната в Украйна, един от участниците, който се загатва като интензивно зает и играещ пагубна роля в спора, е по този начин наречената група Вагнер - частната военна компания, която се трансформира в главната мощ на Русия нахлуването на държавното управление и неотдавна беше избран като транснационален терорист от Съединени американски щати и Европа, написа Ана Круглова в публикация за The International Centre for Counter-Terrorism (ICCT), оповестена и на страницата на European Parliamentary Research Service (EPRS).

Руското държавно управление постоянно е отричало тази връзка, предпочитайки да поддържа връзките с групата Вагнер и нейния някогашен водач Евгений Пригожин (който почина в самолетна злополука на 23 август) на импровизирано равнище, предоставяйки му поддръжка и въпреки всичко отричайки всяка директна връзка. Ситуацията се промени през юни 2023 година, когато Евгений Пригожин подреди на войските си да стартират да се придвижват към Москва, заплашвайки да превземе столицата, в случай че настояванията му за оставката на съветското висше военно командване и министъра на защитата не бъдат изпълнени.

Тази самодейност, макар че не докара до промяна на режима, имаше няколко резултата. Първо, съветското държавно управление публично удостовери връзката си с групата Вагнер. Второ, случаят явно се трансформира в потрес за Путин и неговите съдружници. Пригожин и неговият личен състав бяха освободени без никакво наказване за това, което беше обозначено като опит за прелом и акт на държавна измяна, което наподобява много нехарактерен метод за режима да се оправя с враговете си. Твърди се, че този случай и неналичието на опозиция от страна на съветските силовилки, които се считат за основата на режима на Путин, демонстрираха на президента, че позицията му не е толкоз мощна, колкото му се искаше да мисли.

Въпреки че групата Вагнер стана първата група, която влезе в директна борба с режима, тя не е единствената група, която е недоволна от съветското държавно управление и метода му да води война в Украйна. Според откриватели от Нова Америка има съществени доказателства, които допускат, че групата Вагнер има връзки с съветски крайнодесни групи, чиито членове се бият дружно с Вагнер. Една от тези групи е Руското имперско придвижване (РИМ). Те са едни от по този начин наречените ултрапатриоти - свободен конгломерат от крайнодесни, националистически и имперски групи, които упорстват за осъществяване на по-активна и нападателна военна акция в Украйна, в това число допустимо потребление на нуклеарни оръжия. В тази публикация се разисква ролята на РИМ във войната против Украйна и актуалните и бъдещи връзки на групата с съветското държавно управление, изключително в подтекста на опита за прелом на групата Вагнер през юни 2023 година

Какво е Руското имперско придвижване?

Създадено през 2002 година, РИМ в началото остава неразбираемо, привличайки доста малко внимание. Въпреки че предизвиква концепцията за възобновяване на монархията в Русия, групата не намира огромна поддръжка от локалното население. Нещата обаче се трансформираха през 2014 година с началото на спора в Донецк и Луганск и последвалото съветско анексиране на Крим. Конфликтът от 2014 година беше подсилен от РИМ, които имат вяра в концепцията за възраждането на Руската империя. Те имат вяра, че Украйна не е самостоятелна страна, а е част от Русия и би трябвало да бъде върната. През 2014 година групата сътвори военно крило, наречено Имперски легион, с цел да се бие в зоната на спора. Има информация, че минимум шестима членове на РИМ са убити по време на този спор.

Когато рецесията от 2014 година в Украйна навлезе в замразена фаза, РИМ бяха извънредно разочаровани, че съветското държавно управление не продължи акцията и не анексира Донецка и Луганска области, което те възприеха като изменничество към идеята.

Новият стадий от развиването на рецесията и превръщането й в пълноценна война беше подсилен от РИМ. Групата изрази удовлетворение от решението на Путин да направи това, което съгласно тях трябваше да бъде направено от дълго време. Малко по-късно групата стартира още по-активно да разпространява услугите на своето образование и също по този начин разгласи възраждането на Имперския легион (който беше неактивен, откакто през 2014 година навлезе в замразена фаза), призовавайки доброволци да се причислят или, в случай че не могат, да поддържат тяхната идея финансово. На тези без боен опит те дадоха обещание да бъдат подготвени, с цел да ги приготви за бойното поле.

Както споменахме по-рано, наподобява, че РИМ взе участие интензивно в боевете в Украйна дружно с Вагнер. Въпреки това, за разлика от бойците на Вагнер, множеството от които са някогашни пандизчии, техните членове имат както боен опит, по този начин и мощна мотивация да вземат участие във войната. В светлината на несполучливия прелом на Вагнер и гибелта на неговия водач, въпросът е по какъв начин тези събития биха повлияли на бъдещето на РИМ и връзките му с съветското държавно управление?
 По съветския Първи канал мечтаят за Руска империя в Централна Европа
По съветския Първи канал мечтаят за Руска империя в Централна Европа

Докато съветските войски към този момент година и половина са окопани в Украйна

РИМ и съветското държавно управление: противници или съдружници?

Групата се показва като съпротива на настоящето съветско държавно управление. В продължение на години от основаването на акаунта си в съветската обществена медия ВК, групата прави доста отрицателни мнения във връзка с ръководещата партия и персонално Владимир Путин, обвинявайки ги за съсипването на страната.

Руското държавно управление, за разлика от Съединени американски щати и Канада, които дефинираха РИМ като терористична група през 2021 година, не я вижда като такава и твърди, че актът на установяване е чисто политически. Въпреки това водачът на РИМ Станислав Воробьов, с който разговарях през лятото на 2021 година, твърди, че държавното управление към момента ще третира РИМ като опасност. Например централата им постоянно е посещавана от сътрудници на ФСБ, уебсайтът им ще бъде свален като екстремистки материали и ще бъдат формирани наказателни каузи против нейни видни членове като Дина Гарина.

В този подтекст не наподобява, че РИМ и държавното управление могат да имат някакъв капацитет за другарски връзки. Освен това разочарованието на групата набъбна още повече, откакто Путин не се включи в пълномащабна борба с украинското държавно управление през 2014 година С началото на войната в Украйна през 2022 година може да се допусна, че РИМ е трансформирала мнението си за съветското държавно управление. Отчасти това е правилно - както споменахме, РИМ изразиха дълбокото си удовлетворение от решението на съветското държавно управление най-сетне да си върне " тяхната земя ". Също може да се забележи, че има доста по-малко рецензии, изразени във връзка с съветската вътрешна политика, в сравнение с преди. Въпреки това на своя уебсайт РИМ продължава да показва недоволството си от това, което те виждат като прекомерно мек метод, общопризнат от съветското държавно управление, където те приканват за дейни ограничения и цялостно завладяване на Украйна. Нещо повече, РИМ дори стартира да назовава Украйна - Окрайна. Това е отпратка към една от етимологичните теории, която твърди, че думата Украйна произлиза от думата " окрайна ", което значи " в покрайнините ".

В сегашния политически климат в Русия изразяването на рецензия към държавното управление е рисково, само че наподобява, че РИМ не е обиден от нито един от новите репресивни закони (напр. закона за " дискредитацията на съветската войска ", който по същество затваря всеки, който подлага на критика войната - или даже да я назовава " война ", а не " специфична военна интервенция " ). Причината за това може да е, че връзката сред РИМ и съветското държавно управление надвишава привидната взаимна злост.

През зимата на 2022/2023 година имаше поредност от произшествия в Испания, където редица нейни чиновници, както и посолствата на Украйна и Съединени американски щати получиха пакети с бомби. По-късно се разбра, че бомбите са направени и изпратени от 74-годишен мъж. Въпреки това, съгласно следствие на New York Times, основано на изявленията с испански следователи и американски чиновници, се счита, че офанзивите може да са били проведени от РИМ, която има мощни връзки с крайнодесни придвижвания в Испания и цяла Европа. Освен това Фиона Хил, старши шеф за Европа и Русия в Съвета за национална сигурност на Белия дом в администрацията на Тръмп, сподели, че приликата сред офанзивите в Испания и други офанзиви в Европа, за които е доказано, че са проведени от ГРУ, допуска, че РИМ е работил по указания и насоки от организацията. Целта на тази акция беше ясна - тя беше да сплаши Европа и да изпрати посланието, че нейната поддръжка за Украйна ще има последици.

Този случай наподобява е продължение на признатата от съветското държавно управление тактика в Европа. Тя имаше наклонност да употребява локални придвижвания, да вземем за пример посредством финансиране на предизборни акции на крайнодесни групи, с цел да построи опорна база за своята идеология на европейския континент и в това време да сътвори съпротива на демократичното ръководство. Когато става въпрос за групи като РИМ, която е основана в Русия, държавното управление им разрешава да съществуват (т.е. членовете на групата не се арестуват и дейностите на групата не се спират) на нейна територия в подмяна на потреблението им като пълномощници в чужбина. Ползата от тях, съгласно Фиона Хил, е да " сътвори правдоподобна опция за отказване " за секрети интервенции. Тази връзка сред държавното управление и крайнодесните е много иронична, защото едно от формалните оправдания за войната в Украйна е нейната " денацификация ".

Определянето на групата като терористична обаче основава очевидни спънки пред ефикасната й активност в чужбина. Активите на РИМ бяха замразени и нейните членове и/или симпатизанти, живеещи в чужбина, бяха подложени на по-строг надзор от страна на европейските и американските сили за сигурност и опцията им да пътуват беше лимитирана. Това ги прави все по-трудни за работа и при тези условия РИМ може скоро да загуби своята полза за съветското държавно управление и като разследване - своята гаранция за сигурност.
 The Spectator вижда в България изнесена база за шпиони на Путин
The Spectator вижда в България изнесена база за шпиони на Путин

Определя я като най-надеждния васал във Варшавския контракт на Кремъл по време на Студената война

РИМ и съветското държавно управление: бъдещи връзки

Изглежда, че групата осъзнава, че в последна сметка може да загуби своята полза за държавното управление. В изявление един от членовете на РИМ, който също се бие в Украйна, разяснява връзките сред съветското държавно управление и разнообразни групи на бойното поле като групата Вагнер и неонацистка група, наречена Русич. Той сподели, че тези, които се бият там, схващат, че те ще бъдат нужни единствено до момента в който войната продължава и откакто тя завърши, е евентуално всички те просто да бъдат " изхвърлени ", както се случи преди този момент с бойци, които се бият в Чечня или Афганистан. Тогава, сподели той, това значи, че бойците би трябвало да се обединят, да си сътрудничат и да се погрижат за бъдещето си в този момент, с цел да са сигурни, че " няма да се отърват от тях по-късно ". Не стана ясно какво тъкмо има поради. Събитията от юни 2023 година обаче придават на този коментар нов поврат.

Според съветския анализатор Джейд Макглин съветското държавно управление се опасяваше от този сюжет даже преди опита за прелом на групата Вагнер. Тя цитира един от съветските депутати Олег Матвейчев, който през февруари 2023 година изрази опасенията си по отношение на опцията за прелом. Той сподели следното: " Ситуацията към момента не е толкоз сериозна, само че 2023 година ще бъде доста рискова. " Ултрапатриотите са " единствената заплаха за нашата страна ". Матвейчев предвижда, че тези групи могат да обединят напъните си и да предложат собствен личен претендент за изборите в Русия през 2024 година Както нормално, ще има подправяне на резултатите от изборите, твърди той, което може да насърчи групите да реагират по-насилствено. Това може да докара до повтаряне на сюжета от Майдана, който, в случай че бъде подсилен от съветските военни и ръководители на силите за сигурност, може да докара до събаряне на ръководството на Путин.

След опита за прелом РИМ публикува няколко коментара в обществените си медии, изяснявайки позицията си по въпроса. Групата акцентира, че в този спор те не поддържат нито Путин, нито Пригожин. Те имат вяра, че Пригожин, в случай че вземе властта, ще бъде просто още една версия на Путин и няма да съставлява добра опция за Русия. РИМ са убедени, че тези събития в действителност са единствено началото на нови офанзиви против режима. От юни РИМ публикува мнения по отношение на евентуално съдействие с други крайнодесни групи, да вземем за пример Клуба на гневните патриоти - невоенна група от националистически съветски политици, които се застъпват за по-твърд метод в Украйна. Групата отхвърли всевъзможни вероятности за съдействие с клуба, виждайки ги като левичари. Те обаче приветстват съдействието с групи, които споделят тяхната идеология за православното християнство, съчетана с крайнодесни възгледи.

Малко евентуално е РИМ, макар обществените си изказвания, да се опита да предприеме каквито и да било дейни стъпки, с цел да се опълчи намерено на съветското държавно управление, изключително след новината за гибелта на водача на Вагнер Евгений Пригожин - което евентуално би се смятало за предизвестие за всевъзможни други участници, които желаят намерено да провокират режима. Освен това процентът на промонархистите в Русия е доста невисок (само 3%). Освен това нейната антисъветска, антикомунистическа изразителност евентуално ще отблъсне по-възрастното население, което може да споделя някои от възгледите на групата, само че като цяло изпитва носталгия по Съюз на съветските социалистически републики.

Това прави тяхната евентуална известна база за поддръжка при положение на боен прелом много дребна. Въпреки това, фактът, че РИМ в този момент приказва за допустимо съдействие с други локални групи, в действителност алармира за повишение на очакванията им да получат дял от властта, в случай че се появи друга коалиция от анти-Путин и провоенни сили. Като се има поради солидният боен опит на нейните членове, те евентуално ще получат това заричане в подмяна на присъединяване в прелом. Това може да се случи и в случай че съветското държавно управление реши да спре да употребява РИМ като прокси и да лиши групата от хипотетичния имунитет. Така в една от последните изявления на групата тя осведоми своите клиенти, че един от членовете им е задържан за образуване на обществена лекция за опита за прелом на Вагнер без публично позволение.

Дотогава групата евентуално ще остане фокусирана върху военната си акция в Украйна. От една страна, това е основна част от тяхната идеология и съставлява съвсем свещена задача за членовете. От друга страна, дейната роля на РИМ в офанзивата би послужила като добра точка за договаряния сред тях, други крайнодесни групи и самото съветско държавно управление.
 Пактът Молотов-Рибентроп от 1939 година и войната на Путин за Украйна Обновена
Пактът Молотов-Рибентроп от 1939 година и войната на Путин за Украйна

Путин доста желае да е като Сталин, да заграби непознати територии и да му се размине
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР