От началото на войната на Русия в Украйна кандидатката за

...
От началото на войната на Русия в Украйна кандидатката за
Коментари Харесай

Властите в Молдова са на тръни заради разпалвани от проруска партия протести

От началото на войната на Русия в Украйна кандидатката за участие в Европейски Съюз Молдова също понася част от тежестта на спора, борейки се с икономическа рецесия, както и с провокирана от Москва енергийна рецесия и други хибридни офанзиви, целящи да я дестабилизират и отклонят от прозападния й път.

„ Молдова заслужава както мир, по този начин и сигурност и ние ще предприемем всички нужни стъпки, с цел да ги реализираме “, написа преди дни президентката на някогашната руска република Мая Санду в „ Туитър “ и добави, че „ статутът ни на неутралитет не значи, че не би трябвало да укрепваме отбраната си, с цел да подсигуряваме сигурността си “.

Вече повече от година Молдова е нащрек и се притеснява, че може да се трансформира в идната цел на Москва. А Кремъл предизвести, че е смутен от намесващите се външни сили в Приднестровието – дребен, отделил се през 90-те години регион, който граничи Украйна. В средата на януари Москва съобщи на западните страни, че ще преглежда всяко деяние, застрашаващо нейните така наречен миротворци в Приднестровието, като нахлуване против Русия.

Всъщност напрежението в Молдова стартира да нараства през април предходната година, когато в Приднестровието станаха поредност от детонации с неустановена причина, напомня АП.

Тази година президентката Санду насочи обвиняване към Москва, че е възнамерявала прелом, с който да смъкна властта в Кишинев, а украинският държавен глава Володимир Зеленски предизвести, че съществува съветски проект „ за заличаване на Молдова “.

Откакто Русия нахлу в Украйна, Молдова, която е мощно подвластна от съветския газ, пострада поради последствията от съветската инвазия и се сблъска с поредност от рецесии. През 2022 година енергоносителите и храната нарастнаха, а инфлацията скочи. Успоредно с това в бедната страна дойдоха забележителен брой украински бежанци.

След срещата си с румънския президент Клаус Йоханис в Букурещ на 23 февруари Санду сподели, че „ страната й минава през невиждани компликации “ и през последната година е била изправена пред „ провокации пред сигурността, ориентирани към основаване на безпорядък и дестабилизация на нашия район “, цитира я АП.

Седмица по-рано Санду разгласи, че има данни, че Москва възнамерява да смъкна държавното управление в Кишинев, да сложи Молдова „ разполагаем на Русия “ и да провали устрема й за присъединение към Европейски Съюз “. На 13 февруари Санду се оплака, че Русия счита да употребява задгранични саботьори, с цел да смъкна управлението на дребната страна и да я употребява във войната си против Украйна, напомня Ройтерс.

„ Някои желаеха страната ни да се срине. За да може да се сложи марионетно държавно управление в Кишинев, обслужващо ползите на Кремъл “, сподели Санду в Букурещ, а Йоханис увери, че Румъния остава изключително бдителна към хибридните дейности на Русия, които се ускоряват в продължаващата към този момент година война.

Междувременно Москва упрекна Киев в разпалване на напрежението сред Русия и Молдова и съобщи, че Киев се пробва да въвлече Кишинев в „ тежка борба “ с Кремъл.

Във вторник водачът на опозиционна молдовска партия Дину Плънгъу разгласи по телевизия ТВ-8, че търсеният от Кишинев олигарх дезертьор Владимир Плахотнюк се е върнал задочно в молдовската политика като финансира редица опозиционни партии. Според Плънгъу Плахотнюк отчасти спонсорира митингите, които провежда и през вчерашния ден в Кишинев водачът на проруската партия „ Шор “ Илан Шор, също олигарх.

Плахотнюк и Шор бяха подсъдими по дело за избухналия през 2015 година корупционен скандал, обвързван с източването на 1 милиард $ от молдовски банки. Шор също е дезертьор, сега е в Израел, а през октомври беше глобен от Съединени американски щати и Англия. В интервала 2015-2019 година е кмет на молдовския град Орхей, който в този момент е негов партиен бастион. Привърженици на Шор не крият, че ще приветстват съветска намеса в Молдова, тъй като тогава ще живеят по-добре, отбелязва Би Би Си.

Британската медия осведоми също, че акциите, проведени от „ Шор “, се наблюдават деликатно от държавните управления в цяла Европа, а и в Съединени американски щати. Протестите против растящите цени на газа и електрическата енергия започнаха през есента.

Според президентката Санду Русия първо се е пробвала да дестабилизира Молдова посредством енергийна рецесия, която „ се очакваше да провокира огромно неодобрение измежду популацията и да докара до съпроводени с принуждение митинги “, цитира я Би Би Си.

Медията показва, че през последните дни на 57 души от другарски настроени към Русия страни, в това число група сръбски футболни ентусиасти и няколко боксьори от Черна гора, е било отказано влизане в Молдова след инспекция на службите за сигурност.

Пределно ясно е, че Русия е страна агресор, сподели за Би Би Си началникът на гранична полиция в Молдова Росиан Василои. Той акцентира, че опасността се е появила след 24 февруари 2022 година, само че „ в този момент нещата са разнообразни “, става дума за „ комбинация от закани, идващи от вътрешната страна и отвън Молдова “.

Василои е уверен, че в случай че Украйна падне, Молдова ще е идната, само че в случай че Киев се държи и завоюва войната, рисковете за Кишинев са по-малки.

Рисковете обаче са осезаеми и в този момент. В понеделник нискотарифната самолетна компания „ Уизеър “ разгласи, че от 14 март прекратява полетите до и от Молдова по съображения за сигурността, свързани с възходящото напрежение с Русия.

На 14 март би трябвало да завърши и започващата през днешния ден задача на МВФ в Кишинев, по време на която с новото държавно управление на Дорин Речан ще бъдат разисквани изискванията за даване на идващия транш финансова помощ. През декември 2021 година МВФ утвърди съглашение за нова стратегия за съдействие с Кишинев за период от 40 месеца. След началото на войната в Украйна общата стойност на помощта беше увеличена до 795 милиона $, осведоми ТАСС.

През юни 2022 година Молдова и Украйна получиха в един и същи ден статут на кандидатки за влизане в Европейски Съюз. Политическият анализатор от Роял холоуей юнивърсити в Лондон Костин Чобану отбелязва, че неотдавнашната промяна на държавното управление в Кишинев, след 18-месечното ръководство на министър-председателката Наталия Гаврилица, демонстрира, че „ опасенията за сигурността са приоритет за управляващите “, а обществено оправените от Санду обвинявания за съветски скрит план придават меродавност на схващането, че Молдова би трябвало да се концентрира върху сигурността си “, цитира го АП.

Агенцията напомня, че през декември молдовското разузнаване предизвести, че Русия може да предприеме нова атака за основаване на сухопътен кулоар през Южна Украйна до Приднестровието – тясна линия земя сред източния бряг на река Днестър и границата с Украйна, където Русия има 1500 бойци. ТАСС напомня, че в Приднестровието живеят към 220 000 съветски жители.

Москва упрекна Киев, че възнамерява в Приднестровието интервенция под подправен байрак. Според съветското министерство на защитата Украйна струпва бойци и бойни машини наоколо до границата с Приднестровието, съобщи Франс прес. В отговор Кишинев съобщи, че „ популяризираните погрешни информации целят всяване на суматоха и ужас измежду популацията “.

Молдовските управляващи приканиха жителите „ да запазят успокоение и да черпят информация единствено от публични източници “. Киев също съобщи, че изказванията на Русия не дават отговор на истината, а украинският президентски консултант Михайло Подоляк сподели, че решението за споразумяване на въпроса с следеното от проруски сепаратисти Приднестровие може да бъде взето единствено от Молдова. Подоляк съобщи, че Киев не би подхванал никакви дейности, без преди този момент да се съветва с Румъния, Молдова и страните от Европейски Съюз.

Междувременно обаче, през вчерашния ден в Кишинев имаше следващ антиправителствен митинг за последните две седмици. Той беше по самодейност на организация, наричаща се " Движение за народа ", и подкрепяна от партия " Шор ", която има единствено шестима депутати в 101-членния парламент. Участваха хиляди хора, докарани от цялата страна с десетки рейсове, предизвиквали краткотрайни тапи, съобщи АП.

Демонстрантите издигнаха претенции новото прозападно държавно управление да субсидира напълно зимните сметки за електрическа енергия на жителите и да не въвлича страната във война.

Протестът подгрява напрежението в дребната страна с 2,6 милиона население. Но към този момент Молдова към момента е единствено „ косвена жертва “ на „ специфичната военна интервенция “ на Кремъл в Украйна.

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР