От началото на септември на българския газов пазар има нов

...
От началото на септември на българския газов пазар има нов
Коментари Харесай

Азерската Сокар вероятно вече продава газ в България, заема 30% от пазара

От началото на септември на българския газов пазар има нов огромен състезател - евентуално азерската " Сокар " Компанията внася една трета от нужните на страната количества и ги продава на хъб " Балкан " Това става за сметка на пазарния дял на държавната " Булгаргаз ", само че пък цените са по-добри
Старият Трансбалкански газопровод, по който до 2020 година България преместване съветски газ за Турция още веднъж е деен. Но този път потоците са в противоположна посока - от Турция към България, като действително дублират " Турски поток ". Официална информация за това какъв газ влиза от там в страната, кой го доставя и къде го продава обаче липсва. А количествата са внушителни - почти 30% от среднодневното ползване на българския пазар.

На пръв взор това съответствува със срещата на турския президент Реджеп Ердоган с Владимир Путин в съветския град Сочи на 4 септември и тъкмо това провокира подозрения, че е почнало осъществяването на. Още повече, че редом се следи прочут спад на физическия поток по " Турски поток " през България, посредством който " Газпром " доставя газ за Сърбия и Унгария.

По информация на " Капитал " обаче обстановката е друга. От 1 септември държавната азерска компания " Сокар " (SOCAR) действително е стъпила на българския пазар, употребявайки точно газовата мрежа на Турция и Трансбалкански газопровод. Държавната компания на Азербайджан получи лиценз да оперира в България на 25 април тази година, тъкмо в деня, когато по самодейността на президента Румен Радев в София бе подписан Меморандум за съгласие сред газовите оператори на България ( " Булгартрансгаз " ), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream) и на Азербайджан (SOCAR).
Реклама
Тогава публична информация за проектите на SOCAR отново липсваше, - колкото получава в този момент страната по контракта си с Azerbaijan Gas Supply Company Limited (AGSC) или почти 30% от потреблението. Сега наподобява се случва точно това и " Сокар " е на път да стане главен състезател на българския пазар, като вземе една трета от бизнеса на държавната " Булгаргаз ", несъмнено с по-добри цени. Освен при газа, SOCAR може да се намеси и при доставките на недопечен нефт, когато влезе в действие възбраната да се купува съветска суровина. Изобилие от газ Данните от европейската платформа на газопреносните оператори ENTSO-G демонстрират, че " спящата " газова връзка сред България и Турция по Трансбалканския газопровод е била активизирана на два пъти през август, евентуално за проби. След това от 1 септември подаването на газ в посока България стартира с 16 хиляди мВтч дневно (1.5 млн.куб.м). А от 3 септември размерите са към този момент 27.8 хиляди мВтч дневно, което е 2.6 млн. куб. м. За съпоставяне България използва приблизително по 80 хиляди мВтч (7.5 млн. куб.м) газ дневно.

Това значи, че сега към две трети от вътрешното ползване евентуално се задоволяват с азерски газ, защото " Булгаргаз " продължава да купува по 2.75 млн. куб. м от AGSC, който се внася през газовата връзка с Гърция. Останалото количество се набира от други търговци и най-много идва през Гърция посредством LNG.

Ако и " Боташ " стартира да внася количества в България - подписаното от служения кабинет съглашение с " Булгаргаз " дава опция за 1.85 милиарда куб. м на година или почти 69% от потребностите на страната - то тук ще има същинско обилие от газ. Въпросът е какво ще се прави с него. Една опция е страната да стане същински хъб и да разпределя количества за целия район, другата е " Булгаргаз " да изпадне изцяло от пазара, като бъде заместен от по-конкурентни търговци.

Реклама
Впрочем данните от ENTSO-G демонстрират, че до началото на септември резервираният потенциал по Трансбалканския газопровод в посока България е бил 53.2 хиляди мВтч дневно - тъкмо колкото е планувано. От 1 септември до края на месеца резервираният потенциал нараства до 80.7 хиляди мВтч или тъкмо с размерите, за които се твърди, че са на " Сокар ". Интересно е, че по-късно (до средата на ноември) има ново нарастване на потенциалите - до 109.7 хиляди мВтч дневно, което може да е както за " Сокар ", по този начин и за " Боташ ", които също да стартират да продават тук.
Данните от ENTSO-G демонстрират, е от 1 септември стартира импорт на газ в България през точката Странджа/Малкочлар, а резервираните потенциали се усилват.
Проблемът е, че и при двата търговеца няма никаква гаранция какъв тъкмо газ доставят и дали не става дума за препродажба на съветски подобен. Последното е изцяло допустимо, защото тръбите минават през Турция, а там главен снабдител е към момента " Газпром ". Нещо повече - съветският колос може да предложи дъмпингови цени за сходни покупко-продажби, защото от една страна загуби множеството си пазари и в този момент разполага с природен газ, който няма по какъв начин да продаде, а от друга това би осигурило облаги за Турция и Азербайджан, които те нямат причина да откажат. А когато в покупко-продажбите не е забъркана " Булгаргаз ", няма по какъв начин да се наложи условието за гаранции за генезис на газа - писмено азерите или турците продават техен газ и няма по какъв начин да разберем от кое място тъкмо са го взели.
От началото на септември и понижение на физическия транспорт на газ по " Турски поток "
Сделки на Газовия хъб " Балкан " Към момента наподобява, че количества, за които се твърди, че " Сокар " внася през Трансбалканския газопровод от началото на септември, се пласират на Газовия хъб " Балкан ", само че най-малко към този момент не се вижда да транзитират за трети страни или пък доставят до крайни клиенти.

Данните от платформата за търговия демонстрират изразителен растеж на покупко-продажбите след 1 септември, като в последните дни през тази борса безусловно се търгуват количества, които изцяло задоволяват дневното потреблението в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР