От началото на пълномащабната война Украйна е получила помощ в

...
От началото на пълномащабната война Украйна е получила помощ в
Коментари Харесай

ISW: От началото на войната Украйна е получила помощ в размер на над 178 милиарда долара

От началото на пълномащабната война Украйна е получила помощ в размер на над 178 милиарда $ от страните от Северна Америка, Европа и Азия. Това настояват от основания във Вашингтон „ Институт за проучване на войната “ (ISW) в последния си разбор.

Според изчисленията на Института за проучване на войната, Европейски Съюз и неговите страни членки са дали на Украйна 148,5 милиарда $. Тази сума включва и неотдавна оповестения пакет за поддръжка от 50 милиарда евро.

Помощ от Европа

Обединеното кралство даде обещание 15,1 милиарда $ обща поддръжка за Украйна от февруари 2022 година, от които 9 милиарда $ са предопределени за военна помощ.

Наскоро Норвегия реализира многогодишно съглашение с Украйна за стратегия за поддръжка, която ще даде на Украйна 7 милиарда $ сред 2023 и 2027 година Тази страна се е заела да дава към 1,4 милиарда $ годишно и към този момент е предоставила към милиард $ през 2022 година и към 1,9 милиарда $ през 2023 година

Помощта на Турция идва под формата на съдействие с нейния водещ производител на дронове Baykar. През септември 2023 година той разгласи откриването на нова индустриална база за БЛА и сервизен център за обслужване на дронове „ Bayraktar TB2 “. Заводът и сервизният център ще стартират работа при започване на 2025 година

Северна Македония е трансферирала 10 колета военна помощ на Украйна, в това число военно съоръжение от руската ера, към ноември 2023 година Страната също по този начин образова групи от украински боен личен състав и даде обещание да продължи да поддържа Украйна.

Помощ от Северна Америка

От началото на пълномащабната война Канада е отпуснала 1,8 милиарда $ военна помощ на Украйна. Освен това канадската войска е обучила почти 40 000 украински военни и чиновници по сигурността от 2015 година насам, а Канада разшири тази стратегия до март 2026 година

Помощ от азиатските страни

Южна Корея уголемява производството на 155-мм артилерийски снаряди, които са доста значими за Украйна. Те са нужни за попълване на западните ресурси и подкрепяне на продължаващите доставки на муниции за Украйна.

В същото време Япония предишния декември даде обещание да отпусне 4,5 милиарда $ на Украйна, както и да направи спомагателен принос от 37 милиона $ във фонда на НАТО, с цел да обезпечи спомагателна поддръжка за защитата на Украйна през януари 2024 година

Помощ от Австралия и Нова Зеландия

Към края на октомври 2023 година Австралия е предоставила на Украйна към 590 милиона $ военна и филантропична помощ.

Нова Зеландия е трансферирала военна и филантропична помощ на Украйна в размер на над 48,7 милиона $.

Помощ за Украйна

Полският президент Анджей Дуда съобщи, че помощта на Съединени американски щати е единствената вяра за победа на Украйна във войната с Руската федерация.

Източник: ISW, Превод: SafeNews

За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News Showcase

Още вести четете в секция Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР