От началото на ноември KAT прави масови проверки за гумите,

...
От началото на ноември KAT прави масови проверки за гумите,
Коментари Харесай

„Чети етикета”: Как да изберем зимните гуми?

От началото на ноември KAT прави всеобщи инспекции за гумите, светлините, чистачките и редовността на колите.

Първоначално водачите единствено ще бъдат предупреждавани, а от средата на месеца ще им бъдат налагани и санкции.

В момента няма законово условие гумите да са зимни, тъй че се мери единствено дълбочина на грайфера, който би трябвало да е над 1,6 мм.

Очаква се обаче със законови промени до края на годината зимните гуми да станат наложителни при сняг, лед или трайно ниски температури.

Как да си изберем автомобилни гуми за зимата?

За да можем да разчитаме на характерностите на един автомобил, доста значимо е да му осигурим нужното сцепление – на процедура автомобилната гума дава контакта на автомобила с пътя, споделя Борислав Враджалиев от Асоциацията на вносители на гуми.

4 мм би трябвало да е дълбочината на грайфера на гумата за зимни условия. Това ще бъде записано в измененията на Закона за придвижване по пътищата. Има и летни гуми с такива дълбочина на грайфера, само че съгласно специалистите те не са подобаващи за зимни условия.

При гумите сцеплението идва от сместа на протектора – лятната гума работи до 7°, при по-ниски температури тя става доста твърда и не дава нужното сцепление, до момента в който зимните гуми са създадени по този начин, че и при ниски температури резервират своята разтегливост, изясни Враджалиев.

Неговият съвет е да не се купуват зимни гуми на остаряло.

Каква информация ни дава етикетът?

Етикетът на гумите дава значима информация – в това число за дължината на спирачния път. Но с летни гуми върху сняг изходът може да е съдбовен.

Зимната гума стопира на 25-ия метър, до момента в който лятата гума ще спре чак на 53-тия метър. Това е два пъти по-голямо разстояние.

При тежки зимни условия общата подготовка на автомобила е доста значима.

„ Бих посъветвал сътрудниците – водачи да потеглят с доста гориво в автомобила си”, споделя автомобилният играч Димитър Илиев.

Вижте повече във видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР