От началото на коледно-новогодишните празници до първия ден на 2019

...
От началото на коледно-новогодишните празници до първия ден на 2019
Коментари Харесай

Десетки с инфаркт и стенокардия в болница по празниците

От началото на коледно-новогодишните празници до първия ден на 2019 година в СБАЛК " Медика Кор " са признати по неотложност над 20 пациенти с изострен коронарен синдром - инфаркт на миокарда и нестабилна стенокардия. Най-многобройни са болните от областите Силистра и Русе, следвани от Търговище, Шумен, Исперих и Ловеч.

Двама от тях са пристигнали сами, а всички останали са били докарани в лечебното заведение от екипи на ЦСМП и коли за спешна помощ по регион, снабдени с въведената от СБАЛК " Медика Кор " система за бърза диагностика и лекуване на изострен миокарден инфаркт. При тях лекуването е почнало още при идване на екипите, с помощта на мобилните ЕКГ- апарати и лекарства, с които са оборудвани реанимобилите.

Най-натоварена за кардиолозите е била вечерта преди Рождество - 24.12.2018 година, когато в болничното заведение са били признати 6 пациенти, всички от които с изострен миокарден инфаркт. Освен бързата реакция, след появяването на първите признаци на инфаркт, значимо е болният да бъде настанен в лечебно заведение, имащо опция за осъществяване на инвазивно лекуване. То разрешава на пациентите да бъде осъществена коронарната ангиография, посредством която да се открият стеснените или запушени артерии, хранещи мускула на сърцето.

Най-младият пациент, претърпял инфаркт в празничните дни, е единствено на 39 години, а най-възрастния - на 86 години. Към момента всички са нормализирани, положението им се следи от експертите и за тях се поставят нужните грижи.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР