От началото на годината заловеният нелегален алкохол у нас е

...
От началото на годината заловеният нелегален алкохол у нас е
Коментари Харесай

Разкриха склад с 2.6 тона нелегален алкохол до морето

От началото на годината хванатият незаконен алкохол у нас е 11 000 литра. Благодарение на положителната работа сред проверяващите органи имаме опция да се концентрираме върху незаконните обекти, които зареждат заведенията по морето. В тези обекти се създава, съхранява и реализират покупко-продажбите за подправен алкохол. Това сподели пресаташето на Агенция „ Митници “ Вяра Генова в ефира на БТВ.
„ Правим лабораторни проби, които дефинират алкохолния градус. За благополучие не сме откривали рисков за здравето алкохол, със повишено количество на метил да вземем за пример. Основно се натъкваме на разреждане на алкохол с есенции “, добави тя.
Председателят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов съобщи, че задачата е да се допълват с сътрудниците от Агенция „ Митници “. „ Имаме доста сполучливи акции. Идеята е да се ограничи до най-малко подобен алкохол, да не бъде пласиран. Една от пробите сподели, че една бутилка уиски при естествени над 40 градуса алкохол, имаше индикатор над 20 градуса алкохол, което е индикатор за вино. В последните години няма произшествия с натравяне с подправен алкохол, което е добре “.
„ Нелегалните депа се намират покрай Черноморието. Основно намираме ракия. Самият клиент е податлив да пие наливна ракия, вместо някакъв различен тип алкохол “, показаха от Митниците.
От разкритите данни излиза наяве още, че най-често подправен или разводнен алкохол се хваща в хотелите с услуга ол инклузив.
„ Най-важното е, в случай че клиентите имат някакво подозрение, че напитката не е качествена, да не пият, а да алармират. Надявам се, че хората ще бъдат все по-бдителни “, добави Маргаритов.
„ От един литър алкохол 8,80 лв. е акцизът. Хората би трябвало да знаят, че когато употребяват незаконен алкохол, те усилват облагата на производителите на подобен алкохол. Където бъде открит незаконен алкохол се сформират актове “, съобщи Генова.
„ Последният случай е за хванат 2,6 тона незаконен склад до морето. Свързан с котел за варене на ракия. Повечето ракия, която намираме е създадена посредством прибавяне на алкохол с аромати и вода. В нея няма плодове “, подчертаха специалистите.
„ Когато нещо е на ниска цена най-вероятно става дума за незаконна стока “, приключи Маргаритов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР