От началото на годината Украйна е получила 16,7 милиарда долара

...
От началото на годината Украйна е получила 16,7 милиарда долара
Коментари Харесай

От началото на годината Украйна е получила 16,7 млрд. долара от западните си съюзници

От началото на годината Украйна е получила 16,7 милиарда $ от западните си съдружници, сподели през днешния ден украинският министър на финансите Сергий Марченко, представен от Ройтерс.

Руската инвазия, която стартира през февруари предходната година, опустоши украинската стопанска система, провокира спад в приходите и принуди Киев да потърси задгранична поддръжка.

" През 2023 година в бюджетът на Украйна към този момент са постъпили помощи от задгранични донори в размер на 16,7 милиарда $. Освен това имаме уверения от сътрудниците си за спомагателна поддръжка за финансирането на бюджетния недостиг на страната през 2023 година ", изясни украинският финансов министър.

Марченко показа тази информация на среща, в която участваха финансови министри и представители на централните банки на страните от Г-7, както и високопоставени интернационалните водачи.

Украинският финансов министър благодари на участниците във форума за " невижданите старания " за активизиране на финансирането.   

Тази година Украйна е изправена пред бюджетен недостиг от в размер на 38 милиарда $. Освен това държавното управление желае още 14 милиарда $ за бързото възобновяване на сериозната инфраструктура и енергийния бранш, отбелязва Ройтерс. 

Миналата година Украйна получи задгранична помощ в размер на 32,14 милиарда $, с цел да покрие бюджетните си потребности.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР