От началото на годината са се провели над 350 събития„Столична

...
От началото на годината са се провели над 350 събития„Столична
Коментари Харесай

Близо 20 открити сцени и над 50 пространства за култура на открито представят богати и разнообразни културни събития в София

От началото на годината са се провели над 350 събития

„Столична община поддържа създателите, културните оператори и основава условия за осъществяване на креативен хрумвания и планове. Осигуряваме финансиране в размер на 4,5 млн. лева по разнообразни стратегии и предоставяме поддръжка за осъществяване на планове в областта на културата в София. Особено значима цел, след времето на пандемията, е основаването на пространства за просвета навън. Около 20 открити подиуми и над 50 пространства навън, в това число и в дребните обитаеми места на София, обезпечават достъп до просвета.“

Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова на среща с културните оператори и създатели и организациите в областта на културата, които са бенефициенти по Програма „ Култура “ и Календара на културните събития.

Срещата се организира в новоизградения Регионален център за модерни изкуства „ Топлоцентрала “ в наличието на зам.-кмета по просвета Мирослав Боршош.

„Пространствата навън са необикновен фокус в нашата работа, тъй като това оказва помощ за основаването на нови публики“ – акцентира кметът Фандъкова.

„ Благодаря ви, че сте тук! Радвам се, че можем да се съберем след двете години на тежка рецесия и изолираност. Уверявам ви, че в наше лице имате същински сътрудници, хора, които познават и схващат това, което вършиме за културата в нашия град “ – сподели зам.-кметът Мирослав Боршош.

„Радвам се, че след две години пандемия още веднъж се срещаме“ – уточни също кметът Фандъкова. Тя благодари на създателите, по тази причина че са подготвили своите планове, които основават културния артикул на София богат и разнороден, кадърен да отговори на високите условия на софиянци и гостите на столицата.

„В културния бранш има доста провокации, изключително във времето на пандемия, когато културната сфера бе измежду най-засегнатите. Столична община съумя да отбрани финансирането и в годините на пандемията, въпреки и по-малки успяхме да създадем и нови стратегии, по които да бъдат готови проекти“ – съобщи столичният кмет.

Фандъкова благодари и на зам.-кмета Боршош и дирекция „ Култура “, както и на Комисията по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие към СОС, с ръководител Малина Едрева.

По СПК – 125 плана, които са минали през оценката на комисии от външни есперти във всяко направление. След това се утвърждават от Творческия съвет на програмата, който включва външни специалисти и общински съветници.

Това лято ще се проведат разнородни събития на откритите подиуми и места за просвета навън. Някои от тях са:

„ Павилион VOX POPULI “ (нова открита сцена) – в „Княжеската градина“, до паметника на Съветската войска – събития от юли до октомври – представления на Вокс Попули, вечерни и дневни представления на външни организации, видео прожекции, документални и интерактивни планове, театрални и киноработилници за деца за документален спектакъл, уъркшопи, ателие за драматургично писане.

Парк-театър „ Борисова градина “ – в „Борисовата градина“ – програмата за този сезон започва през май и ще продължи до октомври. Основно се показват театрални спектакли, има концерти, детски събития. Ежедневна е програмата.

1 юли, 21:00 часа е представлението на „Свободно падащи истории“ от Мария Касимова-Моасе.

2 юли – Асен Блатечки, Ненчо Илчев, Мария Сапунджиева и Кристина Янева в спектакъла „Вечеря с приятели“

9 юли – концерт на „Четиримата италиански тенори“ под съпровода на Симфониета – Враца.

Sofia Summer Fest – В Южен парк – 2, зад музея „ Земята и хората “ – от 1 юли до 30 септември

Начало ще даде Street Food Fest на 1 юли, а на 2 юли ще се организира Азиатски фестивал „ Съкровища от Изтока “, който ще показа културата на 12 страни – Индонезия, Виетнам, Индия, Иран, Камбоджа, Монголия, Обединени Арабски Емирства, Пакистан, Палестина, Република Корея, Филипини и Япония.
През юли феновете ще могат да видят Cinga Manga Funk, „ Пощенска кутия за мръсни приказки “, концерти на братя Аргирови, Детския радио хор, Теодосий Спасов, Белослава, Иво Димчев, Керана и Космонавтите, спектаклите „ Бум – Бум “ с Мишо Билалов, „ Министър на щастието “ с Оля Малинова, „ На пай мотив “ с Ненчо Балабанов и Алекс Раева и доста други.

Опера в парка – Опера в парка“ – следва в парка на Военната академия – юли и август, на езерото „Панчарево“ – юли, август – до 4 септември

Оркестърът на двореца Шьонбрун – Виена ще имат за първи път концерт под намерено небе в София. Галавечерта е отдадена на творчеството на австрийската музикална династия Щраус. Концертът ще се организира на 8 август от 20:30 ч. на площад „Св. Александър Невски“. В продължение на два часа и половина 24 музиканти и двама солисти ще потопят публиката в музикалния свят на фамилия Щраус.

Лятната сцена в „Борисовата градина“ – десетки събития от Календара и по СП „Култура“ се организират на сцената. Тази неделя мина самодейността „Един Джаз ден“ на Училище за артисти „Д Старс“, подкрепена по Програма „Култура“, която предложи целодневна стратегия с концерти и музикални работилници, които срещнаха надарени млади музиканти с някои от най-известните имена от българската джаз сцена.

„Со Фест“ – преди малко мина петото издание на фестивала на сцената на кино „Кабана„. Четири тематични музикално-театрални вечери и три дни с ателиета за деца, благотворителни дела, базар още веднъж събраха столичани и гостите на града.

„ Нов спектакъл “ – НДК ще показа на открита сцена Софийски театрални джаз вечери „ Под звездите “, осъществени с поддръжката на Столична община – Лятна стратегия. На 5, 8 и 9 юли ще забележим и чуем разнообразни погледи към джазовото творчество, което със своята артистичност и импровизация намира любопитна среща с театралното изкуство.

„Фестивал на Музикалния театър“ – следва второто издание на фестивала в парка на Военната академия от 24 юни – 17 юли. Откриването е на 24 юни с концертно осъществявания на „Фантомът на операта“, на 26 юни следва „Една вечер с шлагерите на Бродуей“ и така нататък Освен тази стратегия, през юни, юли и септември Музикалният спектакъл още веднъж играе обичаните музикални приказки на децата в кино „ Кабана ” в парка пред НДК – план „Летни приказки с Музикалния театър“.

Международен фолклорен фестивал „Витоша“ – 26 издание – 11 – 17 юли – на открити подиуми в „Борисова градина“, „Павлово“, „Княжево“, регион „Витоша“ включително в село Владая, село Марчаево, Драгалевци и други

Лятно кино – София на съдружие „Кинематограф Медия“ – демонстрира най-новите късометражни филми гратис в парковите и междублоковите пространства в крайните квартали на София, „Младост 4“, „Студентски град“, регион „Витоша“, „Люлин“, село Требич, Мърчаево, „Павлово“, Владая и други
Единадесетото издание на Фестивала за градска просвета A to JazZ ще се организира от 1 до 3 юли в „ Южен парк “ – 2.

„София Лайв Фестивал“ от 23 до 26 юни на открита сцена „Арена София“ – Колодрума в „Борисовата градина“.

New Kids from the Block: изкуство навън със лична сцена – Платформата New Kids from the Block е самодейност на Street Chefs и фондация „ Арт Бюро ”, осъществена с поддръжката на Столична община – Програма „Култура“, която даде опция на млади самостоятелни актьори да покажат своето изкуство в непринудена конюнктура навън, без бариерите и конвенцията на театралните и концертни зали. На ул. “Алабин ” № 39 се осъществени музикални и театрални събития на професионални актьори, непрофесионални създатели – танцови студия, групи за импротеатър, графити актьори, музикални школи. Програмата включва също по този начин и представяния на книги, уъркшопи навън и други Започнаха на 19 май, през днешния ден – 21 май – ще се организира специфичен уъркшоп на Пламен Андреев, а на 22 май гостува театрално-танцова школа „ Чекмедже ”.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР