От началото на годината от приютите, за които отговаря Столична

...
От началото на годината от приютите, за които отговаря Столична
Коментари Харесай

170 кучета са осиновени от столичните общински приюти от началото на 2018 г.


От началото на годината от приютите, за които дава отговор Столична община, са осиновени малко над 170 кучета. Това съобщи шефът на общинското дружество „ Екоравновесие “ към Столична община Веселин Асенов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В съботния ден на Женския пазар в столицата се организира осведомителна акция за осиновяване на кучета от приютите. „ Днешната самодейност е част от акцията „ Подари си другар ”, на която желаеме да представим на жителите четири осиновени кучета от общинските приюти на „ Екоравновесие ” и да поговорим малко с жителите по отношение на отговорността да имаш домакински любим и да се грижиш за него. Основният проблем, с цел да има безстопанствени кучета, е точно безотговорното отношение на притежателите на домашни любимци-това, че те не ги кастрират, не ги обезпаразитяват и при едно нежелано потомство ги изхвърлят на улицата ”, счита шефът на „ Екоравновесие ”.

Той се надява, че до края на годината борят на осиновените кучета ще доближи повече от 600. В момента във всички приюти на „ Екоравновесие “ има към 1600 кучета. „ Заради това през днешния ден организираме тази осведомителна акция, с цел да приказваме с хората и да разбираем, че в случай че продължава това безконтролно отношение към домашните любимци, нашите приюти ще бъдат постоянно цялостни ”, акцентира Веселин Асенов.

Според него отношението на хората към осиновяване на кученца от подслон се трансформира към позитивно. „ Все повече хора посещават събитията ни. Дори в неделя, когато са проведените разходки в нашите приюти, от ден на ден хора посещават приюта, като последната неделя бяха над 100 души, които да разходят куче, да се срещнат с бездомно животно и вероятно да си осиновят ”, сподели шефът на общинското дружество.

„ Екоравновесие “ стопанисва три приюта и една общинска клиника, а от началото на април започва акция за безвъзмездна кастрация на дворни и домашни кучета. „ Започнахме от крайните квартали и продължаваме цяла година във всички квартали на София. Кастрацията важи за всички домашни любимци. Всеки може да заповяда при нас, да кастрираме, обезпаразитим, идентифицираме, и да му го върнем с паспорт. Той ще бъде освободен и от годишен налог куче, който е 24 лева ”, разясни Асенов. Това може да стане на място в „ Екоравновесие ” или, в случай че някой желае-да подаде поръчка по телефона или електронната ни поща и екип на предприятието да вземе кучето, да го закара в клиниката и откакто бъдат осъществени всички операции, да му бъде върнато още веднъж на адреса.

„ Пазари Възраждане “ за втора поредна година става съорганизатор с „ Екоравновесие “ в тази самодейност, като предходната година е било осиновено едно кученце. „ Не е толкоз значим точният брой на осиновените кучета, колкото информираността на хората и обръщането на внимание на този проблем и опцията да подхващат дейности откакто осмислят всичко, което са разбрали по време на тази акция ”, съобщи Драгомир Димитров, изпълнителен шеф на „ Пазари Възраждане “.

„ Искаме да покажем на хората, че това е проблем, който съществува и той не е единствено наш или единствено на някого, а на цялото общество, и всички би трябвало да имаме осведомен и цивилизован избор, когато се отнасяме към него ”, добави той.

Апелът ми към хората е, да си осиновят куче, защото по този начин вършат голямо положително за животно, което няма дом, обич или още по-лошо, в случай че е изоставено от някогашните си стопани. Няма смисъл да се поддържа един бизнес с кучета, който цели само облага, разяснява пред БГНЕС и Розалин, която доброволец в общинския подслон в Горни Богров от година и половина. Първите две кучета, които е имала, са осиновени от общинския подслон в Сеславци, където също е била доброволец.

„ Исках да имам куче и за мен единствената алтернатива беше да си осиновя куче, което няма дом. Едното куче се споделя Роза. Тя беше блъсната от кола и открита от екипите на „ Екоравновесие “, оставена в приюта. Като я взех тя съвсем се беше възстановила, доизлекувах я и оттогава е при мен и се трансформира в един прелестен домакински любим, нищо, че е голяма и е бивше улично куче ”, изясни Розалин.

Тя към момента не може да си изясни по какъв начин може да оставиш животинката си на улицата. „ Ако взимаш куче в един миг би трябвало да си наясно, че това е решение за цялостен живот, а не до момента в който не порасне или не ви омръзне. Ако хората не са подготвени по-добре да не си взимат куче въобще ”, безапелационна е Розалин./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР